Volontärguide: Så lätt kommer du igång med att rädda världen

Vill du hjälpa andra och samtidigt ha kul, få nya vänner, en merit på cv:t och må bättre? Dags att bli volontär! Det är inte så svårt – vi guidar.

Sugen på att bli volontär? Sluta tveka! Fördelarna är många, berättar Anna Snell. Hon jobbar på Volontärbyrån där du just nu kan söka bland över 800 aktuella volontäruppdrag från olika organisationer.

– Många väljer att engagera sig ideellt för att de vill ge av sin tid och bidra – sen upptäcker de att de får så otroligt mycket tillbaka. De allra flesta har jätteroligt och tycker att det är väldigt givande, de får ett mer meningsfullt liv och mår bättre, säger hon.

Volontärarbete kan ske både hemma eller utomlands, men här guidar vi till de på hemmaplan.

Läs mer: Emelie, 24: Därför jobbar jag gratis för andras skull


Vad finns det för volontäruppdrag?

Många! Bara några exempel kan vara att hjälpa nyanlända med läxor, vara mentor för unga, jobba på en kvinnojour, sitta i en styrelse, fixa med sociala medier, köra djurambulans och hjälpa till på ett event.

Hur mycket tid tar det?

Det finns både engångsinsatser och uppdrag som omfattar flera timmar i veckan eller månaden.

– Som ny kan det vara bra att prova på ett kortare uppdrag. Fundera igenom hur mycket tid du har så att du inte tar på dig för mycket, och blir stressad – det ska vara en rolig fritidssysselsättning, säger Anna.

Vilket uppdrag passar mig?

Finns det en fråga ditt hjärta klappar för? Har du någon färdighet som du kan bidra med? Vill du helst träffa nya kompisar? Utgå från det. Oftast står det i annonsen om det krävs något särskilt.

Hur hittar jag uppdrag?

Fråga kompisar, chansen är stor att någon i bekantskapskretsen jobbar ideellt. Eller kolla på volontarbyran.org.

Du kan också höra av dig direkt till föreningar eller organisationer som du är nyfiken på. Till exempel Röda korset, Ung cancer, UnicefKompis Sverige eller en tjejjour. Även Svenska kyrkan engagerar många volontärer.

Festivaler behöver ofta volontärer, liksom olika föreningar. Kika på kommunens hemsida, de brukar skriva om vad som är på gång i föreningslivet.

Vad händer när jag sökt ett uppdrag?

Då hör organisationen av sig för ett möte, en intervju eller för att höra när du kan börja. Ibland dröjer det lite eftersom de också jobbar ideellt. Sen är det olika för olika uppdrag. Ibland behöver man gå en utbildning eller så sätter man igång direkt.

Vad händer när jag kommer dit första gången?

Någon kommer och möter och guidar, och ger en introduktion. Tveka inte att ställa frågor!

– Organisationen har sökt just dig, de kommer att göra allt de kan för att du ska känna dig välkommen, säger Anna.

Foto: Anna Snell/Volontärbyrån, IBL/Shutterstock