Sandra, 25, brygger egen öl: Kan du laga mat kan du brygga öl

Sandra, 25, brygger egen öl: Kan du laga mat kan du brygga öl

När Sandra Lööv fick upp ögonen för ölbryggeri fastnade hon direkt. I dag har hon prisats för sitt öl och jobbar nu för att fler kvinnor ska testa på hantverket.

När Sandra Lööv tog ett extrajobb i en bar blev det även början på vad som kommit att bli en kärlekshistoria – med öl.

– På baren arbetade en kille som var väldigt bra på att berätta om olika sorters öl på ett sätt som var intressant. Så då började jag nörda ned mig och kom snabbt fram till att jag ville testa att göra öl själv, berättar Sandra och fortsätter:

– Jag har alltid gillat hantverk och det var när jag läste på om processen att göra öl som jag insåg vilket hantverk det faktiskt är.


Hemma i köket brygger Sandra sin öl. Här en stout på kondenserad, karamelliserad mjölk.

Så för lite över två år sedan gav hon sig på att göra sitt första egna öl hemma i köket.

– Jag kände mig så cool och lite som en häxa där jag stod och rörde i kastrullen.

Till en början gick allt bra men vid ett tillfälle behöver man slanga ölen och för att få igång suget suger man i ena änden av slangen. Problemet var att Sandra inte var snabb nog.

– Jag fick allt öl i munnen och spottade instinktivt ut allting rakt ned i ölet. Jag blev så arg! Jag hade ju stått i flera timmar och jobbat med det. Men så tänkte jag ”nej, skit samma” och bara gjorde klart ändå. Efter 2 veckor smakade jag på den och det var jättegott! Så jag drack upp det ändå, fast det kanske är lite äckligt, berättar Sandra.


Sedan dess har hon blivit duktigare och i sitt första klubbmästerskap i hembryggning kammade hon hem guld i båda kategorierna – godaste öl och snyggaste etikett.

– Det var så kul att jag var enda tjejen där och den som vann allt. Min öl kallade jag ”You Go Girl Pale Ale” och den gör jag fortfarande då och då. Det är lätt min favorit.

Sandras ”You Go Girl Pale Ale” vann dubbelt guld i hennes första tävling.

Men Sandra är inte den som drar sig från experiment. Hon har gjort både en chai-stout med 10 olika kryddor och en hallon- och rosveteöl.

– Hallon- och rosölen är kanske den konstigaste jag gjort. Den är väldigt syrlig och rätt skum att dricka. Men min mest misslyckade var en stout på kondenserad, karamelliserad mjölk där fettet i mjölken inte alls fungerade med ölet som blev nästan helt utan skum och kolsyra. Utöver det var den dock fullt drickbar.


Det Sandra dock saknar är fler tjejer som delar hennes intresse. I dag driver hon Instagramkontot Swedishbrewlady och bloggen Brewmaniac för att visa att det inte är så svårt och få fler kvinnor att våga brygga eget öl.

– Det är tyvärr ett väldigt manligt kodat intresse och det vill jag ändra. Man måste inte ha ett stort helskägg och keps för att kunna brygga öl, jag är bara en vanlig tjej som gillar öl och det räcker bra.

Ölintresset har även fått Sandra att resa. Här besöker hon en av världens bsäta bryggerier –
Superstition Meadery i Arizona, USA.

För att locka fler kvinnor har Sandra även varit med och ordnat ett event där kvinnor som var nyfikna på hembryggning fick prova på det och alla intäkter gick till att ge var och en ett bryggarkit.

– Det var så kul! Nu vill jag bara att ännu fler ska få upp ögonen för detta.


Om du blivit lite nyfiken på att prova på att brygga öl nu bad Baaam Sandra att ge sina bästa tips.

– Först skulle jag rekommendera att gå med i olika forum på Facebook och köpa ett nybörjarkit. Det kostar ungefär 850 kronor för det minsta och det fungerar jättebra.

Hon menar att man inte ska tänka att det behöver vara så svårt – för det är det inte.

– Det ska vara en rolig och avslappnad hobby utan prestige. Våga testa bara och blir det fel så blir det fel. Jag gör fel än i dag och det gör inget. Kan du laga mat kan du brygga öl!

Foto: Privat