Glutenfria kanelbullar
40 st
Du behöver
100 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk psyllium
10 dl Finax mjölmix (spara ut 1/2 dl till utbakning)
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
Fyllning
125 g rumstempererat margarin
1/2 dl socker
1-2 msk malen kanel
Såhär gör du:
Smält margarinet och tillsätt mjölk, värm blandningen till 37 grader. Lös upp jästen i den ljumna mjölkblandningen, tillsätt psyllium och låt svälla i 10 minuter. Blanda samman alla övriga ingredienser och kör degen i en köksmaskin med degkrok i ungefär 5 minuter. Kom ihåg att spara 1/2 dl mjöl till utbakningen. Låt degen vila i bunken under duk i ungefär 10 minuter.
Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen och slå upp degen. Kavla ut degen till två plattor, bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen och dela varje rulle i 20 bitar. Lägg bullarna i pappersform på en plåt och låt jäsa övertäckta i ca 45 minuter. Pensla med ägg och strö eventuellt över pärlsocker. Grädda kanelbullarna i mitten av ugnen, 250 grader i ungefär 8-10 minuter.
Läs mer: 4 recept på nyttiga bakverk med jordnötssmör
Kanelbullar med dinkel och dadlar
25 st
Till degen behöver du
1 tsk vaniljpulver
1 msk mald kardemumma
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 msk agavesirap
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg (uppvispat)
9 dl siktat dinkelmjöl
5 dl vetemjöl
Fyllning
150 g urkärnade dadlar
0,75 dl vatten
100 g mjukt smör
3 msk kanel
Topping
1 ägg (uppvispat)
sesamfrön
Såhär gör du:
Blötlägg dadlarna i vatten i minst 2 timmar. Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Sedan häller du i resten av mjölken, salt, sirap, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl (lite i taget) och därefter vetemjöl och arbeta sedan ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i en timme.
Under tiden mixar du ihop fyllningen till en smidig smet. När degen jäst delar du den i två delar och knådar lite för att sedan kavla ut den till en rektangel. Bred hälften av kanelfyllningen över rektangeln och vik ihop långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i tre cm breda skivor och gör sedan snurror. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk i 45 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla snurrorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en fin färg.
Läs mer: 5 nyttiga(re) recept på kladdkaka
Lättare kanelbullar med kesella
25 st
Du behöver
25 g jäst
2,5 dl minimjölk
0,25 dl flytande margarin
1/2 dl kesella 1%
1 dl socker
7 dl vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
Fyllning
100 g mandelmassa
2 msk kanel
1 tsk flytande margarin
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225-250 grader. Värm mjölk och margarin till 37 grader och blanda i kesella. Smula i jästen och rör tills den löst sig i degvätskan. Tillsätt socker och sedan mjöl, lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper i kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en avlång kaka. Pensla kakan med ca 1 tsk flytande margarin. Ta 100 gram mandelmassa och riv det grovt över kakan och pudra öven kanelen. Rulla ihop och dela den i ca 24 delar, lägg dem i bullformar och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
Foto: All Over Press