3 (lite nyttigare) recept på kanelbullar

3 (lite nyttigare) recept på kanelbullar

Det är inte mycket i fikaväg som slår kanelbullen, eller hur? Här är tre lite nyttigare alternativ på favoritbullen!

Glutenfria kanelbullar

40 st
Du behöver

100 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

2 msk psyllium

10 dl Finax mjölmix (spara ut 1/2 dl till utbakning)

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 ägg

Fyllning

125 g rumstempererat margarin

1/2 dl socker

1-2 msk malen kanel

Såhär gör du:

Smält margarinet och tillsätt mjölk, värm blandningen till 37 grader. Lös upp jästen i den ljumna mjölkblandningen, tillsätt psyllium och låt svälla i 10 minuter. Blanda samman alla övriga ingredienser och kör degen i en köksmaskin med degkrok i ungefär 5 minuter. Kom ihåg att spara 1/2 dl mjöl till utbakningen. Låt degen vila i bunken under duk i ungefär 10 minuter.

Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen och slå upp degen. Kavla ut degen till två plattor, bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen och dela varje rulle i 20 bitar. Lägg bullarna i pappersform på en plåt och låt jäsa övertäckta i ca 45 minuter. Pensla med ägg och strö eventuellt över pärlsocker. Grädda kanelbullarna i mitten av ugnen, 250 grader i ungefär 8-10 minuter.

Läs mer: 4 recept på nyttiga bakverk med jordnötssmör


Kanelbullar med dinkel och dadlar

25 st
Till degen behöver du

1 tsk vaniljpulver

1 msk mald kardemumma

5 dl mjölk

50 g färsk jäst

2 msk agavesirap

1/2 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg (uppvispat)

9 dl siktat dinkelmjöl

5 dl vetemjöl

Fyllning

150 g urkärnade dadlar

0,75 dl vatten

100 g mjukt smör

3 msk kanel

Topping

1 ägg (uppvispat)

sesamfrön

Såhär gör du:

Blötlägg dadlarna i vatten i minst 2 timmar. Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Sedan häller du i resten av mjölken, salt, sirap, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl (lite i taget) och därefter vetemjöl och arbeta sedan ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Under tiden mixar du ihop fyllningen till en smidig smet. När degen jäst delar du den i två delar och knådar lite för att sedan kavla ut den till en rektangel. Bred hälften av kanelfyllningen över rektangeln och vik ihop långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i tre cm breda skivor och gör sedan snurror. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk i 45 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Pensla snurrorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en fin färg.

Läs mer: 5 nyttiga(re) recept på kladdkaka

Lättare kanelbullar med kesella

25 st
Du behöver

25 g jäst

2,5 dl minimjölk

0,25 dl flytande margarin

1/2 dl kesella 1%

1 dl socker

7 dl vetemjöl

1 tsk stött kardemumma

Fyllning

100 g mandelmassa

2 msk kanel

1 tsk flytande margarin

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 225-250 grader. Värm mjölk och margarin till 37 grader och blanda i kesella. Smula i jästen och rör tills den löst sig i degvätskan. Tillsätt socker och sedan mjöl, lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper i kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en avlång kaka. Pensla kakan med ca 1 tsk flytande margarin. Ta 100 gram mandelmassa och riv det grovt över kakan och pudra öven kanelen. Rulla ihop och dela den i ca 24 delar, lägg dem i bullformar och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter.

Foto: All Over Press