Gossip girl sad face

5 tecken på att du borde göra slut med din vän

Energitjuvar, trista middagar eller konstant drama. Precis som kärleksrelationer kan även vänskapsrelationer behöva få ett avslut. Här är fem tecken på att det kan vara läge att göra slut med din kompis.

Vänskap är otroligt på många sätt. Och kan dessutom se ut på många olika sätt. Vissa tycker om att ha få väldigt nära vänskapsrelationer medan andra hellre umgås mer flyktigt i större grupper. Många av oss upplever förmodligen en blandning av båda två.

Precis som alla relationer förändras vänskapsrelationer under livet. Det är såklart varken konstigt eller onormalt. Men precis som kärleksrelationer kan det vara läge att göra slut – även med kompisar. Det kan ju faktiskt vara så att ni båda två skulle må bättre av att testa era vingar, var och en för sig.

Läs psykologens råd om hur du gör slut med en vän


Här är 5 tecken på att det är dags att göra slut med en vän:

De röda flaggorna är för många

Låt oss börja med det mest uppenbara. Är din kompis rent av taskig mot dig? Snackar hen skit om dig men låtsas som ingenting när ni ses? Beter hen sig falskt, svartsjukt och har svårt att glädjas över dina framgångar? Då är personen inte någon du mår bra av att ha i ditt liv. Kapa banden och lägg tiden på att umgås med personer som stöttar och gläds med dig istället.

Din vän har blivit en energitjuv

Plötsligt är det som att ditt liv inte räknas längre. När ni ses eller hörs pratar din vän bara om sig själv. Du känner dig mer eller mindre som hens slasktratt och börjar fundera över när det blev såhär egentligen. Allt ska ske på hens villkor och du känner dig allt annat än prioriterad. Efter att ni sagt hejdå känner du dig trött och inte alls fylld med glad energi. Detta är ett klassiskt fall av att din vän blivit en energitjuv. Innan du bestämmer dig för att avsluta er vänskap bör du dock fundera på om detta kan vara något tillfälligt.

Ni har ingenting gemensamt längre

Olikheter kan vara underbara. Du och dina kompisar behöver inte vara stöpta i samma form för att ha kul tillsammans. Men känns varje tillfälle då ni ska umgås mest som ett jobbigt krav kanske det är så att ni växt ifrån varandra. Istället för att gå igenom hela boken med artighetsfraser varje gång ni ska äta middag kanske ni behöver acceptera läget – vara glad för det ni haft men enas om att det räcker så.

Din vän accepterar inte ett nej

En vänskapsrelation kräver jobb från båda håll. Men allas våra liv går upp och ned och ibland orkar man helt enkelt inte vara på topp. Blir din vän arg över att du inte orkar ses på ett tag eller surar över det faktum att du inte hört av dig först kanske det är läge för dig att se över vänskapen. Är det rent av så att hen tjatar och skuldbelägger dig för att du mår dåligt för att hen plötsligt inte står i fokus mår du förmodligen bättre av att inte låta personen ta upp för mycket av din tid.

Din kompis prioriterar drama

Låt oss först reda ut en sak. Det finns en skillnad mellan att skvallra lite lagom och ha en viss jargong jämfört med att provocera fram åsikter och söka bråk. Känns det som att din kompis hugger på allt och dessutom försöker vända dig mot andra i umgänget bör du se upp. Kanske fokuserar personen allt mer på att kasta bensin på elden än att faktiskt ha en kul kväll. Fundera på över hur kul det är i längden.

Läs mer:

7 tips på hur du får vänskapen att hålla genom hela livet

7 tecken på att ditt förhållande förstör dina vänskapsrelationer

Så får du vänskapen att hålla – även efter att du har fått barn