7 saker du förmodligen inte visste om avokado

1. Avokado är en frukt, och mer specifikt ett bär.

Det är lätt att tro att avokado är en grönsak, och det har förmodligen något att göra med dess gröna färg. En frukt har vanligtvis ett skal med ett fruktigt innehåll som är uppbyggt kring en kärna (som en persika exempelvis).

2. En avokado innehåller mer kalium än en banan.

En enda avokado innehåller 975 milligram kalium medan en banan, som är välkänd för dess kaliuminnehåll, endast innehåller 487 milligram kalium.

3. Avokadon mognar fortare om den ligger bredvid en banan eller ett äpple.

På tal om bananer! Den gula frukten, liksom äpplen, släpper ut etengas som är ett naturligt förekommande växthormon. Om du förvarar din omogna avokado i en påse tillsammans med ett äpple eller en banan kommer de instängda gaserna att snabba på avokadons mognad.

4. Avokadon är en av få frukter med ett högt innehåll av protein.

En enda avokado innehåller fyra gram protein, och det är dessutom bra protein. Allt protein som finns i en avokado tas nämligen upp av kroppen och används, medan en del protein från exempelvis kött inte används alls.

5. Du kan använda mosad avokado istället för smör i bakverk.

Den krämiga texturen och de hälsosamma fetterna gör avokadon till ett perfekt substitut för smör när du bakar. Testa att byt ut hälften av smöret i receptet mot avokado; din kropp kommer att tacka dig!

6. Du behöver inte äta en avokado för att ta del av dess fördelar.

Bortsett från alla näringsämnen som finns i avokadon, fungerar den även utmärkt att använda för behandlingar av ditt hår och din hy. Antioxidanterna, aminosyrorna och oljorna i avokadon kan reparera skadat hår, återfukta huden, lindra solskador och minimera rynkor.

7. Avokadons kärna kan rädda din guacamole.

Precis som andra frukter kan avokadon lätt bli brun inuti, och det är ett vanligt problem att guacamolen snabbt blir brun i färgen när den står framme. För att undvika problemet kan du slänga ner avokadokärnan i guacamolen – den hjälper till att motverka det bruna och håller guacamolen fräsch längre!

Tips om frukost:
7 nyttiga recept du kan göra i din mixer (som inte är smoothies)
När du bakar – byt ut smöret mot avokado
Recept: Smoothie på avokado

Foto: All Over Press