Isabella Löwengrip och Kenza

8 svenska kändisar berättar om sina förlossningar

Väntar du barn och är nyfiken på att höra om hur en förlossning kan gå till? Här är exempel på åtta kändismammor som öppet valt att berätta om när deras barn kom till världen. Vissa beskriver stunden som glädjefylld och euforisk, medan andra förklarar den som smärtsam och ångestframkallande.

Precis som med graviditeter är det viktigt att komma ihåg att ingen förlossning är den andra lik. Vissa får kämpa i timmar, medan andra knappt hinner lämna hemmet innan det är dags. En del förlöser genom kejsarsnitt, andra vaginalt. Vissa väljer smärtstillande, andra föder hemma.

Men oavsett hur händelseförloppet ter sig, är nervositet en vanligt förekommande känsla när man går i väntans tider. Nedan listar vi åtta kändisar som valt att dela med sig av sina förlossningsberättelser – i hopp om att stilla andras oro.


Kenza Zouiten

Kenza Zouiten om sin förlossning

Foto: Eero Hannukainen/TT

Kenza Zouiten fick sitt första barn i juni år. I podcasten När livet händer beskriver hon sin förlossning som en utdragen och smärtsam process. Efter att ha gått tio dagar över tiden fick hon besked om att hon skulle bli igångsatt, och därefter satte värkarna igång och vattnet gick.

Med hjälp av epidural försvann smärtan och Kenza beskriver hur hon till en början tänkte ”Det här var ju inte så farligt” – något hon senare fick äta upp.

Plötsligt ändrade förlossningen nämligen karaktär. När bebisen tryckte på neråt kände Kenza den berömda smärtan i rumpan och krystarbetet som följde tog lång tid. Tillslut gick det dock vägen och influencern beskriver hur hon själv fick dra ut sin son. Därefter tog det dock ett tag innan hon kände den där riktiga lyckokänslan.

”Det var det sjukaste någonsin, alltså inte det underbaraste någonsin, utan det sjukaste. Jag kunde inte förstå att det här barnet kom ur mig. Så det här momentet jag trodde att jag skulle få, att jag skulle dra ut honom och lägga honom på bröstet och jag gråter av lycka, det fick inte jag, utan det kom några minuter senare när de la mig i sängen med honom”.

Kenza har filmat sin förlossing och kommer att dela med sig av den på Youtube framöver, dock med lite blurrade detaljer.

”Jag trodde inte att min mutta kunde töja ut sig så mycket. Som en stor käft med ett stort kolsvart huvud som kommer ut”, säger hon i podden och skrattar.

Här är finns podcasten i sin helhet.

Margaux Dietz

Margaux Dietz om sin förlossning

Foto: Karin Törnblom/TT

När Margaux Dietz fick barn 2017 blev hennes förlossning en riktig snackis. Influencern valde nämligen att filma hela händelseförloppet – från att vattnet gick inne på Seven Eleven till första mötet med sonen Arnold – och publicera upp på Youtube. I skrivandets stund har filmen setts av nästan en och en halv miljon människor.

Margaux har även berättat om förlossningen på sin blogg, och beskriver då upplevelsen som otrolig.

”Att föda barn var verkligen en helt otrolig upplevelse som knappt går att beskriva. Alla kvinnor upplever den på olika sätt och tar sig genom smärtan på olika sätt men en sak är säker och det är att alla vi mammor är superkvinnor som har klarat det här”, skriver hon och fortsätter:

”Känslan nu efteråt slår allt, har man klarat av att baka ett barn i 9 månader och sen föda ut det så kan man klara allt i hela världen”.

Här kan du se förlossningsvideon i sin helhet.

Jessica Almenäs

Jessica Almenäs om sin förlossning

Foto: Mickan Palmqvist/Aftonbladet/TT

I augusti 2017 kom Jessica Almenäs tredje son, Sam, till världen. Hon beskriver förlossningen på sin blogg – och avslöjar att allt började med en ”hemlig igångsättningsdryck”.

”Dagen innan förlossningen var så lång och allt kändes så hopplöst. Som om det aldrig skulle hända. Vi käkade lunch på Orangeriet, promenrade till St Eriksplan och gjorde ett ärende och promenerade sen hem. Hängde i soffan hela kvällen. Trötta, otåliga, rastlösa. Då plötsligt fick jag ett mail på Facebook från en tjej jag inte känner. Hon jobbade inom vården och hade jobbat på en förlossningsklinik i Stockholm tidigare. Där hade hon fått ett recept på en ’hemlig igångsättningsdryck’ av några barnmorskor som jobbade där. Hon hade testat den själv och gett receptet till 14 personer. För nästan alla hade förlossningen satt igång inom 12 timmar”.

Jessica bestämde sig för att testa, och mycket riktigt funderade drycken även på henne. Samma natt vaknade programledare upp av att hon hade magknip och var tvungen att gå på toaletten. En stund senare befann hon och sambon sig på förlossningen, och fyra timmar därefter föddes deras son. Men även om det gick fort beskriver Jessica Almenäs händelseförloppet som smärtsamt.

”Vidrigast är när huvudet står fast i slidöppningen men inte kommer ut på samma värk, utan man måste vänta på nästa innan man får trycka ut barnet. Där och då hade jag panik och var helt borta. Barnmorskan sa till mig att inte skrika och istället lägga all kraft i krystandet. Trycka ifrån ordentligt med fötterna. Hade panik vid två tillfällen under förlossningen, precis innan jag fick epiduralen och sen under krystningsfasen”, skriver hon på bloggen.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg om sin förlossning

Foto: Mega/TT

Camilla Läckberg har upplevt fyra förlossningar och hon har skrivit om dem alla. Första sonen kom 2002, och efter att ha gått två veckor över tiden satte värkarna äntligen igång. Hon beskriver händelseförloppet som ”många, långa, timmar”, men efter att ha fått epidural vände det. Värkarna blev snällare och tiden gick fortare. Plötsligt var Camilla öppen tio centimeter, och efter ett par krystvärkar hör hon barnmorskan säga ”Det här barnet måste ut nu!”.

”Jag uppfattade själv inte riktigt vad som hände, mer än att det blev en intensiv aktivitet och sedan kom han ut. Vad jag i efterhand fick veta hände var att han hade fastnat med axlarna. Och hjärtljuden hade börjat gå ner. Så jag klipptes 3 centimeter, och med hjälp av sugklocka och tryck på magen kom han ut”, skriver hon på bloggen.

I samma blogginlägg beskriver Camilla sina två följande förlossningar, och här kan du läsa om den sista.

Sanna Lundell

Sanna Lundell om sin förlossning

Foto: Eero Hannukainen/TT

Sanna Lundell har fyra barn. Familjens senaste tillskott kom i april 2018 och den förlossningen har Sanna beskrivit som mer eller mindre perfekt. Tv-profilen konstaterade till och med att hon då kunde förstå de som säger att de älskar att föda.

”Att få föda så mjukt, tryggt och harmoniskt som jag fick, önskar jag alla”, skriver hon på sin blogg och fortsätter:

”För det första blev jag lyssnad på. Jag fick min epidural redan när jag kom in och var öppen 4 centimeter. Narkosläkaren var ett proffs och satte slangen perfekt. Dosen var också perfekt. Blev bara lagom bedövad. Kände ändå värkarna starkt och kunde röra mig fullt. På två timmar hade jag öppnat mig 10 centimeter och kunde börja krysta. Och den här gången fick jag föda på huk som jag alltid velat”.

Till sin hjälp förklarar Sanna att hon hade en barnmorska och undersköterska som lugnt och tryggt guidade henne igenom processen.

”Jag minns att när jag var som mest rädd och trodde att jag skulle slitas sönder inifrån, då sa de ’Du behöver inte vara rädd Sanna, var inte rädd, vi klarar det här’. Löjligt enkla, men så kraftfulla ord, och så otroligt viktiga just där och då. De fick mig att bara bestämma mig för att inte vara rädd, för att lita på min kropp. Och då fick jag den sista kraften som behövdes för att föda fram min älskling. Fem minuter senare fick jag själv dra ut honom och lyfta upp honom på bröstet”.

Här sammanfattar Sanna sina tre andra förlossningarna.

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip om sina förlossningar

Foto: David Fisher/REX/TT

I slutet av november 2013 fick Isabella Löwengrip sonen Gillis och i april 2015 kom dottern Sally. Den sista förlossningen skriver Isabella om i bloggen, och hon börjar med att beskriva händelseförloppet som ”En resa som började trögt men slutade i något fantastiskt”.

De första värkarna kom vid åtta på kvällen, och strax efter två på natten beskriver influencern hur det kändes som att det small till i livmodern. Kort därefter gick vattnet och Isabella och hennes dåvarande man Odd begav sig mot förlossningen. Efter att ha fått epidural beskriver Isabella att hon öppnade sig från tre till tio centimeter på en timme.

”När ryggbedövningen börjar gå ur kroppen så känner jag att det är dags. Värkarna är inte jättestarka i början och jag försöker lyssna in kroppen när dom kommer. Men sen så. Plötsligt hör jag mig själv bli teamleader inne i rummet, jag står på alla fyra över sängen och ber Odd hålla i mina armar så att jag kan trycka mot honom för att samla kraft i kryssningen, jag ber barnmorskan trycka med en varm handduk för smärtlindring och så ropar jag när värken kommer. Djupt andetag, ner med hakan och så krystar jag så hårt jag kan. Snabbt ett nytt andetag, krysta så hårt och långt jag kan. Efter några minuter så får jag känna på hennes huvud och jag känner allt hår. Jag får ny ’nu jäklar-energi’. Väntar in krystningen. Igen. Försöker hitta en njutning i den enorma kraft som drar i min kropp”, skriver hon på bloggen och fortsätter:

”Sedan säger barnmorskan att det är dags. Att hon kommer nu. Då sätter jag mig på knäna och det säger plopp och jag fångar upp henne och lägger henne ner framför mig. Vår dotter. Det första jag gör är att börja pussa på henne. Räkna fingrar och tår. Allt ser bra ut. Sedan pustar vi alla ut i rummet och känslan är verkligen ‘Vi grejade det, vilket team’. Sally är här!”.

Marie Serneholt

Marie Serneholt om sin förlossning

Foto: Karin Törnblom/TT

Förra året blev Marie Serneholt mamma till två små pojkar och när hon berättar om förlossningen på sin blogg beskriver hon främst glädjen över att allting gick så bra.

”I fredags åkte vi in till SöS för igångsättning. Ska jag vara ärlig så hade jag inte kunnat önska mig en bättre förlossning. Givetvis är en förlossning alltid en förlossning, men herregud så tacksam jag är att allt gick så otroligt bra. En av de vanligaste frågorna jag fått de senaste nio månaderna är hur jag tänkt föda och jag har hela tiden sagt att jag kommer ta det som det kommer. Det blev en naturlig förlossning och det kunde som sagt inte gått bättre. Det var två starka killar med normal födelsevikt som föddes med exakt tio minuters mellanrum natten till i lördags (alltså 15/9) när jag var i vecka 38+0. Och wow! Vilken total lycka att äntligen få hålla dem båda i famnen. Obeskrivligt”, skriver hon på bloggen.

Laila Bagge

Laila Bagge om sin förlossning

Foto: Helen W. Jåma Naina/Aftonbladet/TT

14 dagar efter att Laila Bagge födde sonen Kit berättade hon om förlossningen på sin blogg. En förlossning som var av den snabbare sorten. Det tog nämligen bara två timmar från första värken till att sonen Kit var ute.

Klockan 17.50 började Laila känna sig lite konstig i magen och kort därefter körde hon och hennes dåvarande make Niklas in till förlossningen.

”Vi kommer in till BB-Stockholm klockan 18.40 och när jag bytt om och kommit in till rummet som är vårat är klockan 18.50. Vem har förresten, sagt att dimonds are a girls best friend? Nej lustgas are a girls best friend! 40 minuter senare, alltså 19.40, höll vi för första gången våran underbara lilla Kit i famnen, och min fina man som verkligen var ett jättestöd älskar mig fortfarande trots att jag gett han fingret efter att barnmorskan sa till honom att ta ifrån mig lustgasen så att jag skulle få i mig frisk luft”, skriver hon på bloggen.

Läs mer:

5 svenska förlossningsfilmer du kan se på Youtube i dag

Hur förbereder man sig inför förlossningen? Alla bästa tipsen samlade

Barnmorskan Asabea förklarar: 4 typer av förlossningsskador

Poddar om graviditet, förlossning och mammaliv – 14 tips