Artikeln innehåller reklamlänkar
9 böcker vi alla låtsas som att vi läst – och varför du bör läsa dem

9 böcker vi alla låtsas som att vi läst – och varför du bör läsa dem

Har du någon gång sagt att du läst Röda Rummet men försiktigt lagt fingrarna i kors bakom ryggen? Tror du att To Kill a Mockingbird handlar om att döda en fågel? Det finns böcker vi aldrig skulle erkänna att vi inte läst – men också bra skäl att faktiskt läsa dem. Här är 9 sådana böcker.
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagen
0:43

Efter reklamen: 5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagen

(0:43)

Slå på ljud
Boktips för att hylla alla världens kvinnor.

1. 1984 av George Orwell

Vad du tror att den handlar om: Du vet att det handlar om någon slags dystopisk framtid där storebror ser dig à la Östtyskland. Men inte mer än så.

Varför du borde läsa den: För att den utsetts till en av de bästa böckerna under hela 1900-talet och var så banbrytande att flera av de ord som finns med i boken blivit så allmänt kända att vi glömt att de kommit från boken, som storebrorssamhälle och minneslucka. Trots att boken skrevs redan 1949 var den så spot on att den flera gånger förbjudits för att den kunnat vara en fara för allmänheten. Visst vill du läsa den nu?

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

2. Stolthet och Fördom av Jane Austen

Vad du tror att den handlar om: Någon slags 1800-talskärlek där man uppvaktar varandra på avstånd och gifter sig för att ge familjen pengar. Typ.

Varför du borde läsa den: Den handlar om just det, men är inte alls som du tror. Huvudkaraktären Elizabeth Bennet är intelligent, frispråkig och ointresserad av att gifta sig. Trots att områdets rikaste man Mr Darcy visar henne uppmärksamhet snäser hon av honom som ännu en tråkmåns, innan allt sakta börjar ändras för henne. Om du inte orkar läsa boken kan du istället se BBC-serien med Colin Firth i rollen som den mystiske Mr Darcy – vi lovar att du inte kommer bli besviken.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

3. Harry Potter-serien av J.K. Rowling

Vad du tror att den handlar om: Du vet mycket väl vad den handlar om, du är bara inte så intresserad av barnböcker.

Varför du borde läsa den: För att det är en historia om att växa upp och inte passa in, en historia om stark vänskap och att kämpa mot något större än en själv. Och för att det är en riktigt bra bokserie som du kommer sluka bara du vågar börja läsa den.

Här kan du läsa mer och köpa böckerna. (länk till butik)

4. Dödssynden (To Kill a Mockingbird) av Harper Lee

Vad du tror att den handlar om: Eftersom du bara läst den engelska titeln är du övertygad om att det handlar om någon som bestämt sig för att döda en fågel.

Varför du borde läsa den: För att boken innehåller både värme och humor samtidigt som den tar upp allvarliga problem så som våldtäkt och rasorättvisor i USA. Berättarens far i boken, Atticus Finch, har blivit en hjälte för advokater runt om i världen när det kommer till integritet och hjältemod. Och dessutom har filmen från 1962 vunnit tre Oscars.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

5. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Vad du tror att den handlar om: Något tråkigt om Ryssland med alldeles för många karaktärer – och boken är galet tjock ju!

Varför du borde läsa den: Fjodor Dostojevskij är kanske den författare som osar mest bildning att ha läst (efter typ Foucault) men det finns goda skäl för det. I boken mördar den fattige studenten Rodion Raskolnikov en rik gammal kvinna för att på så sätt lösa sin familjs svåra situation – men det går allt annat än enligt planerna. Det är en spännande kriminalroman och en riktigt psykologisk thriller med bra dialoger och trovärdiga karaktärer. En bra bok, helt enkelt.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

6. Det andra könet av Simone de Beauvoir

Vad du tror att den handlar om: Det är väl en feministisk teoribok om kvinnor och män?

Varför du borde läsa den: Boken är både rolig och tankeväckande om det patriarkala samhällets alla myter om kvinnor – och det trots att boken kom ut redan 1949. Det är en klassisk bok och en inspirationskälla för alla som funderar över kön och klass och mycket bättre än du tror den är.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

7. Röda Rummet av August Strindberg

Vad du tror att den handlar om: Överklassmän som sitter och pratar om litterära saker i Röda Rummet på Berns medan de dricker punsch och äter fasan.

Varför du borde läsa den: För att bokens huvudkaraktär Arvid Falk ger blanka fan i pengar och ära och letar snarare efter sanningen och hur samhället korrumperar folk som bara vill vara hederliga. Men att även om man blir precis det man tror är bäst kanske det ändå inte är som man väntat sig. Det är en realistisk bok – långt från kungar och dans i salar och boken är dessutom helt banbrytande i sitt språk och lägger grunden för den moderna svenskan vi har i dag. Därtill beskriver det ett Stockholm från förr på ett sätt som får vem som helst att vilja resa i tiden.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

8. Flugornas Herre av William Golding

Vad du tror att den handlar om: Antingen var det den där boken som handlar om en person som blir en fluga (eller var det Kafka?) eller så är det något om kollobarn som är på en ö. Det är lite oklart.

Varför du borde läsa den: Tyckte du om Hunger Games? Och Battle Royale? Då kommer du garanterat att älska Flugornas Herre. Efter en flygkrasch finner sig en grupp brittiska skolpojkar ensamma på en ö och försöker där hitta en ledare och organisera sig. Det går dock inte alls som planerat och skräck sprider sig på ön tillsammans med total anarki.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

9. Sagan om Ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien

Vad du tror att den handlar om: Du har ju såklart sett filmerna så du vet att storyn är bra – men är de inte helt oläsliga?

Varför du borde läsa den: Det är sant att böckerna var helt oläsliga, för den svenska översättningen av Åke Ohlmark har verkligen haft sina brister. Bland annat har han ändrat stilen på boken för att han tyckte att den var lite för enkelt skriven och därtill helt felöversatt vissa saker. Tolkien själv har klagat på översättningen och nu finns den i en ny svensk översättning av Erik Andersson som faktiskt gör originalet rättvisa. För böckerna är inte alls svårlästa, de är väldigt spännande och även om du sett filmerna är det mycket som inte kom med i dem – som Frodos möte med den mystiske Tom Bombadill.

Här kan du läsa mer och köpa böckerna. (länk till butik)

Foto: IBL

Relaterade artiklar
Tips till bokklubben! 10 böcker att läsa i sommar
Baaams kulturredaktörs 10 bästa boktips – spana in dem här
Bästa böckerna att ge bort i present – 10 läsvärda köp!