9 pärlor du inte får missa på din Sverigesemester

9 pärlor du inte får missa på din Sverigesemester

Det blir en sommar i Sverige i år! Missa inte Baaamläsarnas staycation-tips.
7 svenska öar att uppleva i sommar
3:08

Efter reklamen: 7 svenska öar att uppleva i sommar

(3:08)

Slå på ljud

Bästa semestertipsen. Upplev 7 svenska öar i sommar.

En ljuvlig hemester i Sverige känns självskrivet i år. Det är inte bara snällt mot klimat och plånbok, du kan också få minst lika spännande upplevelser och instamoments av svenska pärlor som att utforska nya platser utanför landsgränsen. Kolla bara på dessa nio härliga exempel, som Baaams egna läsare tipsar om.


”Världens vackraste skärgård finns i Västervik”

Många tror att man behöver åka till Stockholm för att uppleva skärgård men missar då kanske världens vackraste skärgård som råkar ligga i Västervik. Året om går det skärgårdsbåtar ut bland kobbar och skär. Det är hur lätt som helst att ta sig och det finns flera övernattningsmöjligheter och oändliga badmöjligheter. Om man inte vill ta reguljärtrafik går det att hyra kanoter, kajaker och motorbåtar. Och om man har tur kan man stötta på en säl eller två. Sen finns det ju förstklassig camping på femstjärniga Lysingsbadet, missa inte ett besök!

/Zara Lindgren

Missa inte Höga Kustens mäktiga natur

Höga kusten-bron.

Världsarvet Höga Kusten bjuder på dramatiskt landskap, vacker skärgård och massor med aktiviteter som Skuleskogens nationalpark, bergsklättring samt cykel- och vandringsleder. Här finns också fiske, museer, lokala konstnärer, båtturer, High coast distillery, Mannaminne och mycket mer. Perfekt för den som gillar friluftsliv och mäktig natur.

/Viktoria Sundin 

”Halmstad har allt du behöver”

Vågor vid Tylösands badstrand.

Halmstad är underbart på sommaren. Här finns massa fina stränder att välja på och vid stränderna finns det oftast söta stugor man kan hyra som har allt man behöver. Det finns också affärer, restauranger och minigolf i närheten.

/Carolina Sanhueza

Bohuslän är bästa smultronstället


Att besöka Bohuslän är en kompott av saltstänkta klippor, färgglada fiskebodar, mat från havet och en stor näve av historia. Från att besöka Lasse-Majas fängelsehåla på Carlstens fästning i söder till Kosters naturreservat i norr. Shoppa på Smögenbryggan eller uppleva Camilla Läckbergs deckare på riktigt i Fjällbacka. Det finns många smultronställen som en kan besöka oavsett vad ens intresse och/eller prisklass är.

/Karin Brorson

Solen finns i Karlstad!

Klarälven i Värmland.

Jag tycker att en borde semestra i Karlstad då det är väldigt lätt att ta sig hit med tåg från många ställen i Sverige. Sen när en kommer fram finns det så mycket roligt att göra! Varför inte ta en tur med båtbussen, fika och promenera på Alsters Herrgård som är mycket instagramvänlig, sola vid Klarälven eller ta ett bad vid någon av våra 20 badplatser. Vi är dessutom en av Sveriges mest solrika städer, så jag kan nästan garantera att du kommer härifrån med en härlig bränna utan att ha släppt ut massa koldioxid! Vi har dessutom många härliga affärer, caféer, restauranger och mycket mycket mer!

/Elin Thurhagen 

S:t Anna skärgård har både atmosfär och natur

Camping på ö i Sankt Anna skärgård, Östergötland.

Jag tycker man ska åka till S:t Anna skärgård för att uppleva den fina naturen, havet och den härliga atmosfären. Det finns något för alla; bad, kajakpaddling, glass, restauranger och båtturer. Något du inte vill missa!

/Alicia Kärnfeldt

Fårö – Gotlands bästa pärla

Sudersand på Fårö.

För det första så är naturen helt underbar med havet och alla raukar. Visby är helt fantastiskt med ringmuren och den gamla delen av staden med sina smala gator och fina hus. Lätt att ta sig med bil över hela ön. Fårö får man inte missa. Finns ett helt underbart reservat där med massor av raukar och när man ändå är på Fårö så får man absolut inte missa Kutens bensin som är en jättemysig liten crêperia med helt underbara crêpes och en mysig miljö att sitta i.

/Louise Johansson

Thailand ligger på Österlen!

Vågor vid stranden vid Stenshuvud.

Österlen är området i sydöstra Skåne jämförs ofta med Provence i södra Frankrike för att stränderna är gnistrande vita på Österlen. På Österlen finns det många av mina smultronställen till exempel Stenshuvud, Knäbäckshusen och Vik. Stenhuvud är en nationalpark med en utsikt som får en att le efter en tids vandring. Knäbäckshusen är en liten by med ca 100 meter till havet. Stranden är av ett unikt slag med träd som sträcker ut sig som palmer och det känns som man är i Thailand med vita sandkorn under fötterna. Vik är en liten fiskeby med smala gator och en liten hamn. Hamnen har utsikt över Stenshuvud och om vädret är klart kan man se hela kustremsan upp till Åhus. Därför ska man åka till Österlen för att uppleva vacker natur men även ligga på vackra stränder vid Östersjön.

/Hedda Göransson

”Halland väderö är löjligt mysig”

Bjärehalvön i nordvästa Skåne är mitt sommarparadis. Att bara cykla över backarna där, hitta egna badställen och stanna till på mysiga caféer. Lillaro utanför Vejbystrand är min favorit just nu. På Skäldervikens vatten har jag växt upp och jag tycker fortfarande om att segla med min familj där. Att ankra nära stranden vid Klitterhus och hoppa i för en simtur är sommaren bästa bad. Annars går färjan från Torekov utanför Båstad till Hallands väderö där det är löjligt mysigt att strosa omkring och äta picknick.

/Cecilia Ahle 

Foto: TT.

Missa inte:

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

9 helt magiska badplatser med utlandskänsla i Sverige