Saker och prylar du garanterat hade i din necessär på 90-talet

13 saker du garanterat hade i din necessär på 90-talet

Våffeltång, hårmascara och Labellos läppglans med extra pearly shine – här är prylarna vi inte kunde vara utan under 90-talet. Häng med på en riktig nostalgitripp!
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra
1:02

Efter reklamen: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

(1:02)

Slå på ljud

Ögonbrynen skulle vara smala och söndernoppade. Håret satte vi allra helst upp i en donut fylld med löshår i plast eller våfflade upp det med enorm volym. På läpparna rullade vi på ofantliga mängder av väldoftande lipsmacker.

I sminkväg älskade vi glitter och köpte allra helst tidningar där någon form av smink följde med på köpet. Idag känns några av våra val helt obegripliga, men vi kan inte låta bli att känna sann nostalgi av alla produkter och otympliga verktyg vi använde oss av.

Skönhetsprodukter vi använde under 90-talet

Häng med på en tillbakablick och nostalgiresa rätt ner i 90-talets necessär. Hur många kan du bocka av?

Labello läppglans

Hade en självklar plats i necessären och vi var inte snåla med att smörja på det ljusrosa läppglanset med extra pearly shine.

Zickzack diadem

Inte var de lätta att fästa i håret och vi var nog många som trasslade in oss i dessa. Men när de väl var på plats så stod de för en cool och helrätt frisyr.

Hårmascara

Det var riktigt hett att addera olika färger i håret. Istället för att sätta sig i frisörstolen löste man det enkelt (och kladdigt) med en hårmascara. Hållbarheten var bra men spåren efter din valda färg var tydlig på så väl huvudkudden som mössan.

Donat med löshår

I så väl tofsar som donuts var det plastiga löshåret fastsytt. Det var inte bara svårt att hitta en ton som matchade ens egna hår, när de väl satt på plats var skiftningarna påtagliga.

Smink från tidningar

Magasinen riktade till unga tjejer var många under 90-talet. Ibland kunde det kännas svårt att veta vilken man skulle hugga tag i. Men såg man en tidning som var inplastad var valet lätt. Det innebar allt som oftast att en färgglad palett, brunpuder eller ett glittrigt läppglans följde med på köpet. Det adderades direkt i necessären och användes flitigt.

Våffeltång

Alla kändisar hade krusat hår och vi var inte sena att haka på. Våffeltången var ofta tung och det tog lång tid att ta sig igenom hela håret. Men resultatet var helrätt och volymen var påtaglig.

Date parfym

Parfymernas parfym. Det var få flickrum som inte hade dofterna uppradade. Först hade de olika dofterna namn som Pamela, Lina och Jasmine. Senare hette de sport, love eller party. Vilken var din favorit?

Klisterörhängen

Det eviga tjatet om att få ta hål i öronen var en långdragen process. Innan det efterlängtade godkännandet från päronen fick vi nöja oss med örhängen i klister. De satt inte fast särskilt bra, men kunde lura ett och annat öga att du faktiskt hade hål i öronen. Och de lever fortfarande, finns att köpa på bland annat Cdon.

Hairagami

Som ett smällarmband för ditt hår var hairgami allt. Med bara en rulle kunde man (enligt reklamen) få till en bullformad frisyr. Men frågan är om det var någon som faktiskt lyckades, eller om hairgamin istället fick agera armband?

Lipsmacker

Roll on-läppglanset var ett måste. Trots att de var kladdiga, luktade lite för mycket och läckte ut i necessären.

Great lash mascara från Maybelline

Fanns det ens någon annan mascara? Den klassiska mascaran, som faktiskt var en av de allra första på marknaden regerade 90-talet och är än idag en storsäljare.

Hårborste

Vi hade nästan glömt denna. Men att äga en minihårborste, gärna rund med spegel på ena sidan och borste på andra. Det var ju allt! Borsten kunde tryckas ihop och bli platt. När den skulle användas vad det bara att pressa ut den.

Bananklämma

Ville man ha något häftigare än den klassiska hästsvansen så användes bananklämman.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Quiz: Känner du igen de svenska 90-talsfilmerna genom att bara se en bild?
21 saker du garanterat (!) önskade dig i julklapp på 90-talet
Om du hade de här sakerna började du garanterat skolan före år 2000