Adhd – en superkraft

Adhd – störiga småkillar eller kändisarnas bästa vän? Vi har pratat med Brita Zackari om livet med en diagnos.

Vad har Justin Timberlake, Petter, Viktor Frisk och Isabella Löwengrip gemensamt? De är kreativa, enormt drivna – och de har adhd, någonting de benämner som en superkraft. Det är ingen direkt slump att många konstnärliga personer har adhd. Läkaren Martin Winkler, som är specialiserad på diagnosen, menar att personer med adhd ofta är mer kreativa. Enligt hans studier kännetecknas en person med adhd även av att vara passionerad, entusiastisk, flexibel, känslig och villig att ta risker. Ändå har diagnosen nästan enbart kopplats ihop med stökiga småkillar.

Brita Zackari

Brita Zackari

Den negativa och ensidiga bilden av adhd har kritiserats av kända profiler. Programledaren Brita Zackari fick diagnosen först i vuxen ålder. Tidigare i år gick hon för första gången ut publikt med att hon har adhd. Hon tycker att det känns märkligt med ordet diagnos och att det kallas för funktionshinder.

– Vårt samhälle är uppbyggt kring folk som är bra på att rätta sig i led och sitta tysta och lyssna, så det kommer ju av det. Men alla människor som är bra på det är ju å andra sidan ofta dåliga på att tänka snabbt eller vara kreativa, fast det kallar man inte för hinder, säger Brita.

Missa inte: Silvana Imam till Baaam: ”Jag är en väldigt känslig person”

Det var Britas bror som berättade för henne om vad adhd innebär och att det kanske var anledningen till varför hon blir så frustrerad över vissa saker.

– Jag kollade upp det på något online-test och då var det som att någon hade varit inne och rotat i min hjärna och gjort ett frågeformulär av det. Min bild av adhd sen tidigare var att det klingade negativt och handlade om bråkiga killar.

Isabella Löwengrip är en av alla kändisar som har adhd.

Isabella Löwengrip är en av alla kändisar som har adhd.

Brita ville gärna få en diagnos så att hon kunde ta medicin, som hon hoppades skulle ta bort hennes svårigheter.

– Medicinen fungerade inte alls för mig. Men kunskapen om hur jag fungerar hjälper rätt mycket bara det.

Att få reda på att hon har adhd väckte både lättnad och sorg inom henne.

– Jag har alltid känt att jag har haft så himla svårt för saker som andra tycker är hur lätta som helst, så det var en lättnad att förstå vad det beror på. Samtidigt är det en sorg att tänka på hur det hade kunnat bli om någon plockat upp detta under skoltiden. Jag hade nog inte gått ut med toppbetyg ändå, men jag hade kanske haft bättre förutsättningar att känna mig stolt över mig själv och kunnat fokusera mer på det jag faktiskt var bra på.

Svårare att upptäcka hos tjejer

Brita Zackari tror att samhällets krav på hur tjejer ska uppföra sig är en stor anledning till att många tjejer får diagnosen så sent.

– Många av oss har inte valet att vara sådär utåtagerande och aggressiva som killar kan vara. De flesta tjejer har istället en tendens att vända saker inåt, i negativa tankespiraler. Då är det inte lika lätt att upptäcka vår adhd på samma sätt.

Musikgeniet Justin Timberlake har också adhd.

Musikgeniet Justin Timberlake har också adhd.

Brita märker av sin adhd när hon ska göra något som kräver hennes fulla uppmärksamhet under lång tid.

– Jag märker att jag är dålig på att svara på sms om jag läser dem medan jag gör något annat, då hinner jag glömma bort dem. Därför försöker jag i så stor utsträckning som möjligt ta tag i saker direkt.

För att förstå någon med adhd bättre, tipsar Brita om att prata med personen i fråga.

– Fråga personen vad hen själv tänker är saker som kan skapa problem och lägg din förståelse där. En rätt vanlig grej är väl att ens partner tolkar att man kommer sent eller glömmer grejer som att man inte bryr sig tillräckligt mycket, vilket absolut inte är fallet. För mig blir det lättare om jag bjuder på att jag trodde att jag kunde påbörja en ny aktivitet när jag hade fem minuter över innan bussen skulle gå.

Läs även:
Den kurviga trenden är här (äntligen!)
Baaams guide till New Yorks hetaste område
Hon är förband till Veronica Maggio i Stockholm