Äggtoddyn är internationellt sett en jul- och thanksgivingtradition, men i Sverige dricker vi den främst vid påsk. Dess namn betyder faktiskt ägg i liten kopp och är ett gammalt brittiskt ord. Storbritannien sägs dessutom vara dryckens uppkomstland, även om det inte är helt fastställt. När drycken uppfanns råder det delade meningar om men begreppet föddes i början av 1900-talet då äggtoddyn var stor i både Europa och Nordamerika.
Ingen vet riktigt varför vi dricker äggtoddy. En del säger att det beror på att det är en mättande och söt dryck medan andra säger att det bara är för traditionens skull. Oavsett anledning dricks den över nästan hela världen och här har vi listat några roliga varianter av äggtoddyn.
Äggtoddy, klassisk
Ingredienser:
3 cl rom
2 dl mjölk
2 msk strösocker
1 st äggula
kakao efter behag
Gör så här:
Rör äggulor och socker till en vit och pösig smet. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten. Smaksätt eventuellt med sprit, konjak eller whisky går bra istället för rom. Häll upp i glas och krydda lätt med kakao. Servera!
Något till? Nya hälsomjölken kommer från kackerlackor
Amerikansk äggtoddy
Ingredienser:
6 st ägg
malen muskot
1 dl rom
4½ dl whiskey
4½ dl mjölk
2 dl kaffegrädde
1½ dl socker
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa vispgrädde, äggvitor och äggulor i tre separata skålar. Vispa ihop sockret med äggulorna. Vänd äggvitorna med kaffegrädden och mjölken i äggulorna. Rör försiktigt ned spriten och vänd slutligen ned grädden och rör om försiktigt. Hälls över i en tillbringare och garnera med muskoten. Kyl en stund före servering.
Läs även: Smarrig kladdkaka med smak av chai
Äggtoddy med lime, hallon och maräng
Ingredienser:
1 dl frysta hallon
4 st ägg
4 msk+4 msk strösocker
1 st lime
Gör så här:
Fördela hallonen i fyra glas. Separera äggulor från äggvitor. Viska två äggvitor till vitt skum och tillsätt 4 msk socker lite i taget. Vispa till en fast marängsmet. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta gröna av limen och pressa ut saften, mät upp 1 msk limesaft. Vispa äggulorna med 4 msk socker till en fluffig, ljusgul smet, ca 5 min med elvisp. Vänd ner limesaften. Häll smeten över hallonen och toppa eller spritsa på marängsmet. Strö över rivet limeskal och servera.
Läs mer: Linnea Wikblad släpper kokbok: ”Så fort jag närmar mig mjöl blir det katastrof”
Foto: IBL