Baambrud november är Alla våra ligg

Alla våra ligg: ”Kvinnlig njutning är nedprioriterat i samhället”

Orgasmglapp, onaniskam och kritiken mot Freud. Anna Dahlbäck och Amanda Colldén poddar om sex utifrån ett kvinnoperspektiv, utan skam eller offerroller. Och nu är de aktuella med boken “Kom du?
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (Baaam)
1:51

Efter reklamen: 8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (Baaam)

(1:51)

Slå på ljud

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. November månads Baaambrudar är inga mindre än Alla våra ligg-poddarna Anna Dahlbäck och Amanda Colldén – bästa vänner som valt att ta kampen för kvinnors njutning.

De har ett stort engagemang för ämnet och har dessutom förmågan att diskutera allvar med både värme, humor och kunskap. Just nu är de också högaktuella med sin första bok, “Kom du?“. Bakom de två orden ryms en stor frågeställning  kring orgasmglappet och problematiken kring att kvinnlig njutning inte får – och historiskt sätt – inte har fått ta plats i samhället.


Var anonyma i podden Alla våra ligg

En snabb bakgrundshistoria: Anna och Amanda träffades i femman, sedan bytte Amanda skola. Men de fortsatte vara vänner. I högstadiet spelade de i punkband ihop och när flytten gick från Stallarholmen till Stockholm blev de roomies. Amanda startade podd med annan vän som hoppade av efter ett par avsnitt. Då kom Anna in i bilden. Från början var båda två helt anonyma för sina poddlyssnare.

– Vi ville kolla läget och se typ, ”kommer vi bara få dickpics varje dag”? Men vi fick inte speciellt mycket hat. När vi insåg att det här var något viktigt, som vi ville jobba med kände vi att det inte gick att vara anonyma. Vi promotar ju att prata öppet om saker, det är kärnan i Alla våra ligg. Är vi inte öppna med vilka vi är lirar det kanske inte lika bra, säger Anna.

Var det läskigt att, komma ut, så att säga?

– Haha! Ja, alltså vi var så nervösa. Vi gjorde det med en livepodd som spelades in och sedan släpptes som ett avsnitt. Man hör hur våra röster skakar. Men det blev fint, säger Amanda.


Amanda och Anna i podden Alla våra ligg

Amanda och Anna träffades redan i femman. Foto: Bonnier

Det stora orgasmglappet

Efter tre år av poddande tyckte Anna och Amandas manager att en bok var nästa naturliga steg. ”Det är ju bra att ha på cv:t”, och så vidare. Efter en tveksam start insåg båda två att det fanns mycket att säga, som passade i bokform. I boken står till och med att den var enkel att skriva.

Avstampet tas i det så kallade orgasmglappet, som nämns redan på de inledande sidorna. En amerikansk studie har visat att 95 procent av de deltagande männen får orgasm när de ligger. Samma siffra för kvinnor är 65 procent. Det är alltså ett glapp där på 30 procent.

– Det var så skönt att få siffror på det. Det här är ett problem. Det är som att en kvinnlig orgasm är något störigt. Vi har fått så extremt många mejl från tjejer som upplever att de inte kan komma eller inte får komma vid sex. Det är tyvärr så i samhället att kvinnlig njutning är nedprioriterat. Det är så jävla tragiskt. Jag förstår och känner igen desperationen. Det blir ju konstigt i en relation om man blir besviken varje gång man ligger. Man kan ha en väldigt bra stund men jag tycker inte man kan komma ifrån problematiken kring att du fick komma och inte jag, säger Anna.

– Vi tror inte att alla killar är dumma men vi tror att det finns en mängd olika anledningar till att det är såhär, säger Amanda.


Att prata sex med humor och fakta

Boken belyser viktiga samhällsproblem, som att kvinnor ofta objektifieras och att porren har skapat en bild av hur kvinnor ska se ut och vara. Värme blandas med allvar och en hel del fakta, eller snarare sexualkunskap. Läsarna utbildas i allt från erogena zoner och orgasmtyper till hur klitoris egentligen ser ut.

– När man ska prata om sånahär problem, om kvinnor och deras sexualitet, görs det ofta genom att kvinnan är ett objekt, att hon är sexig eller så är det utifrån att hon är ett offer. Det är skönt att istället prata utifrån en kvinna, att kunna säga att ”det här är jävligt nice och det här gillar jag som kvinna att göra”, säger Amanda.

Hur arga är ni på Freud? (Med tanke på att ni i boken nämner att han hävdade att en mogen kvinnas orgasm uppnås genom penetration…)

– Hahaha, alltså Freud sa ju säkert en hel del bra saker men just det här med att förminska klitoris var kanske inte hans bästa citat eller det bästa han gjort i sin yrkeskarriär. Han sa det och hade väldigt mycket makt vid den tiden. Men patriarkatet har ju alltid funnits och förminskat kvinnor. Freud sa en sak som passade i det samhället han levde i och folk tog till sig av det. Vi tror inte att han som ensam man är djävulen, säger Anna.


Alla våra ligg-podden släpper boken Kom du?

”Vi tror inte att han som ensam man är djävulen”, säger duon om Freud. Foto: Bonnier

Autosvar på efterfrågad sexlänk

Podden tar upp alla möjliga ämnen. Gamla partners återvänder till exempel under vinjetten återvinning, för att bli intervjuade. Efter ett specifikt poddavsnitt rasade det plötsligt in mejl efter en diskussion kring ett klipp som många läsare ville ha länken till. I boken finns ett specifikt stycke där länkincidenten beskrivs.

– Det var så sjukt. Med risk att vi kommer få ännu fler mejl nu… Men vi pratade om ett klipp där en kvinna går igenom fittan och visar på en annan kvinna. Det är väldigt detaljerat. Efter det kunde vi knappt gå in på mejlen för att det var så många som ville ha länken till klippet. Vi fick faktiskt lägga in ett autosvar med länken, haha, säger Anna.

Men vadå, typ ”hej, här är länken du letar efter”?

– Haha, ja. Typ ”Tack för att du lyssnar på vår podd, här är länken till porrklippet”. Alla företag som mejlade oss fick alltså också denna länk. Det var kanske lite konstigt.

I boken skriver ni att onaniskammen måste få ett slut. Räcker det nu?

– För oss har onani alltid varit väldigt skamfyllt från det att vi var små. Men herregud vad det snackas mycket om att runka, på alla möjliga vis. Man pratar aldrig om kvinnlig onani. Många tjejer skriver till oss och säger att känner att det är äckligt att onanera eller att det känns konstigt. Det tror vi beror på att man inte snackat så mycket om kvinnlig onani. Numera äger många en lufttrycksvibrator och det känns som att fler pratar om det, vilket har förändrat klimatet de senaste åren, säger Amanda.

Tror ni att podden och boken kan minska skammen?

– Vi hoppas verkligen det. Samtidigt fattar vi ju att alla inte vill snacka onani med varandra och det är fullt förståeligt. Men det ska inte vara skamligt för att man är tjej. Jag hoppas boken kan hjälpa till med det, utan att låta allt för mallig.


Podden alla våra ligg är bästa vänner

Bästa vänner – och kollegor. Foto: TT

Lanserar ordet avslickning

Ni lanserar också ordet avslickning, varför det?

– Kul att du säger lanserar, haha! Men visst är det bra? Det hade varit fett om det kommer med i ordboken nästa år. Vi tycker att det är konstigt när det inte finns ord för saker. Att det saknas ord när det gäller kvinnor. Som vi skriver i boken så kan man säga att man gick ner på någon. Men fokus då läggs på utövaren. På den personens arbete och inte på min njutning. Det låter som att jag ska vara tacksam. Det behövs ett ord som lägger fokus på mig och min njutning. En avslickning, säger Anna.

Märker ni någon skillnad på klimatet kring sex nu, jämfört med när ni startade podden, utifrån ett kvinnoperspektiv?

– Ja, men det är svårt att säga i och med att vi blivit äldre. Och inte bara i ålder. Vi har vuxit mentalt under de här åren och fått en hel del insikter. Men jag tror och hoppas att vi gjort någon slags skillnad. Men inte tillräckligt stor tyvärr. Ja märker själv när man ligger att man ofta utgår från killen. Det tar ett tag att våga utmana det och gå ifrån det. Det är en så jäkla stark norm, säger Amanda.

Kan du någon gång bli irriterad över att vi inte kommit längre?

– Ja, framför allt när jag tänker på mig själv. Jag blir provocerad av många saker. Det tar tid och det finns många som inte vill prata om sex och som vill att det ska vara tvärt om. Då det det ännu längre tid, säger Anna.

Vad händer i framtiden? Blir det fler böcker?

– Fan, vad det har varit mycket frågor om när vi kommer med nästa bok, vi blir stressade, haha. Just nu har vi inte skrivit klart en ny bok eller ens börjat. Men vi vill göra en större satsning i Sverige i vår, en turné, på scen.


Läs alla tidigare Baaambrudar här:

Baaambrud i oktober:

Emma Frans: “Vetenskap ses idag som en förklaring av flera”

Baaambrud i september:

Amanda såg 13-åringar räkna valkar: ”Något behövde göras”

Baaambrud i augusti:

Dona Hariri gjorde karriär av sin aktivism: ”Kvinnan har varit min styrka”

Baaambrud i juli:

Stephanies hjärta slutade slå av anorexin – då vägde hon 23 kilo

Baaambrud i juni:

Aktieexperten Anna Svahn: ”Därför är det viktigt att kvinnor vågar investera”

Baaambrud i maj:

Cilla Holm om att skaffa barn själv: ”Gjorde tio misslyckade försök”

Baaambrud i april:

Emma Knyckare: ”Jag brukar tänka: ‘Vad skulle en snubbe göra?’”

Baaambrud i mars:

Skådespelaren Maria Wärme: ”Allt hade varit enklare om jag fötts till en gående man”

Baaambrud i februari:

Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson: ”Man har sexualiserat min kropp mot min vilja”

Baaambrud i januari:

Annahita Yazdi slutar shoppa och flyga 2019: ”Jag behövde göra något radikalt”