Amanda Ekström bakom Instagramkontot Tuggmotstånd.

Amanda såg 13-åringar räkna valkar: "Något behövde göras"

Amanda Ekström startade det kroppspositiva kontot Tuggmotstånd när hon såg hur hennes elever påverkades av smalhetsen på Instagram. Men hennes arbete försvåras genom så kallad shadowbanning. "Varför är min bild olämplig när Kim Kardashian har en typ likadan, fast med ännu mer naket?"

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. September månads Baaambrud är Amanda Ekström som driver det kroppspositiva fotokonst-kontot Tuggmotstånd på Instagram. Där visar hon kvinnor så som kvinnor ser ut – oavsett om det är med med valkar och veck eller med mensfläckar i trosorna.


Allt började en vinterdag 2016 när Amanda Ekström vikarierade som svensklärare på en högstadieskola. Några tjejer i 13-årsåldern satt i ett grupprum och räknade sina valkar på rasten. En av tjejerna visade Instagrambilder på olika influencers och konstaterade att de minsann inte hade några valkar eller veck på sina kroppar. Amanda var i chock.

– Jag sa att det är väl självklart att man har valkar, annars kan man ju inte stå och gå! Men de var helt fokuserade på alla valkfria bilder på Instagram.

Amanda, som även är fotograf, bestämde sig för att fota sin kompis i morgonsol med synliga valkar, i bh och jeans, och la ut bilden på sin privata Instagram. Och det var det som skulle komma att utvecklas till kontot Tuggmotstånd.

– Jag kände att något verkligen behövde göras. Men det var inte helt smärtfritt, jag blev till exempel inkallad till rektorn efter att några föräldrar sagt att det var opassande med en lärare som hade ett konto som visade så mycket hud.

Bilder på kvinnokroppar med valkar och veck av Amanda "Tuggmotstånd" Ekström.

Ett par av Tuggmotstånd-bilderna på kvinnokroppar, och fotografen Amanda Ekström till höger i bild.

Även Amandas familj reagerade och bad henne tänka på vad hon la ut för bilder. Men motståndet och reaktionerna skapade bara ännu mer vilja att fortsätta.

–Det fick mig bara att lägga upp ännu fler bilder, säger hon.

I dag har Tuggmotstånd omkring 25 000 följare på Instagram, och Amanda Ekström har även släppt sin första kollektion, What women look like, med prints och posters på naturliga kvinnokroppar.


Vad har du haft för relation till din egen kropp genom åren?

– Den sticker inte ut. Jag har nog känt som de flesta. Man har stått där i spegeln och sett celluliter och veck och undrat om andra också har så. Jag har haft problem med hyn och skämts för det, och jag minns att jag tyckte att det var jobbigt när jag fick hår under armarna. Jag blev väldigt nervös och undrade om det bara var jag som hade det!

Som för så många andra unga kvinnor har alltså osäkerheten kring kroppen varit ständigt närvarande, ibland mer och ibland mindre – men alltid där. Ibland har hon undvikit att vara med killar för att hon inte har rakat benen, och hon har många gånger känt skuldkänslor för att hon har ätit ”dåligt”.

– De där granskade blickarna har inte försvunnit från mig själv, men det här kontot har ändå förändrat vad jag tycker är fint. Smalt är inte synonymt med vackert längre. Min syn på vad som är fint har breddats, och för varje person som jag har fotat har jag fattat att fler än man tror har veck.

Shadowbanning och anmälda bilder

Men Amanda Ekström har också fått erfara svårigheterna kring att driva kvinnokropps-konton på Instagram. Hon har blivit ”shadowbanned” vilket innebär att kontot och bilderna göms undan genom vad man tror är Instagrams algoritmer. Bilder blockeras och plockas ner för att de anses ”farliga”.

– Det är väldigt märkligt hur Instagram väljer vilka bilder som får vara kvar eller ej. Varför är min bild olämplig när Kim Kardashian har en typ likadan, fast med ännu mer naket? Varför är inte de här kropparna välkomna på Instagram? Det är så tråkigt.

Bild på normal kvinnokropp på Instagramkontot Tuggmotstånd.

Bild från Instagramkontot Tuggmotstånd.

Varför tror du att Instagram gör så?

– Jag vet inte. Jag är uppriktigt nyfiken. En aspekt är väl att kvinnokroppen alltid ska tillfredsställa den manlig blicken, men att mina bilder inte anses göra det på samma sätt. De har till och med tagit bort bilder där tuttar bara är med i skuggan och alltså inte ens syns i bild. Jag blir sjukt provocerad av det.

Inte nog med att Amandas konst plockas bort; för varje gång en bild anmäls varnar Instagram för att hela kontot ska bli borttaget.

– Det är en stress. Det tystar mig faktiskt lite också eftersom jag ibland struntar i att lägga upp vissa bilder för att jag vet att de ändå kommer att tas bort. Det gör mig ledsen.

Bild som plockats bort av Instagram från kontot Tuggmotstånd.

Det här är en av bilderna som Instagram har valt att plocka ner. På bilden syns bara en skugga.

I somras var det så många som fyra eller fem bilder i veckan som togs bort från Instagramkontot. En av bilderna visade bara skuggan av ett bröst (bilden här ovanför). Samtidigt finns tusentals konton med normativt sexiga och mer nakna kvinnor som får synas och inte plockas bort. Urvalsprocessen är minst sagt svår att rättfärdiga.

– Instagram är inte bara en app. Instagram är också ett forum där miljontals unga tjejer samlas varje dag. Därför är det superviktigt med en sund representation.

Amanda Ekström starter pack:

Foto: Amanda Ekström

Illustration: Unni Zetterling


Läs alla tidigare Baaambrudar här:

Baaambrud i augusti:

Dona Hariri gjorde karriär av sin aktivism: ”Kvinnan har varit min styrka”

Baaambrud i juli:

Stephanies hjärta slutade slå av anorexin – då vägde hon 23 kilo

Baaambrud i juni:

Aktieexperten Anna Svahn: ”Därför är det viktigt att kvinnor vågar investera”

Baaambrud i maj:

Cilla Holm om att skaffa barn själv: ”Gjorde tio misslyckade försök”

Baaambrud i april:

Emma Knyckare: ”Jag brukar tänka: ‘Vad skulle en snubbe göra?’”

Baaambrud i mars:

Skådespelaren Maria Wärme: ”Allt hade varit enklare om jag fötts till en gående man”

Baaambrud i februari:

Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson: ”Man har sexualiserat min kropp mot min vilja”

Baaambrud i januari:

Annahita Yazdi slutar shoppa och flyga 2019: ”Jag behövde göra något radikalt”

 

Baaambrud i december:

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”

Baaambrud i november:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”

Baaambrud i oktober:

Hedda Siternstedt: Förväntningarna på oss kvinnor har bara bytts ut

Baaambrud i september:

Ida Ovmar: Bilden av oss samer är så stereotyp

Baaambrud i augusti:

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Baaambrud i juli:

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

Baaambrud i juni:

Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”