Amelia Widell: ”Jag är uppvuxen med känslan att allt är möjligt”

Amelia Widell: ”Jag är uppvuxen med känslan att allt är möjligt”

Amelia Widell såg ett hål på marknaden och grundade möbelvarumärket Melimeli. I dag arbetar hon med inredning på heltid och för CHIC berättar hon om drivkraften bakom succén samt hur det var att starta eget.

Amelia Widell tröttnade på att inte hitta den perfekta soffan och tog saken i egna händer. I november 2015 lanserade hon två sammetssoffor under möbelmärket Melimeli.

– Jag såg ett hål på marknaden. Det fanns ett stort utbud av billiga soffor av dålig kvalité, sedan var det ett glapp och sen fanns det soffor i bättre kvalité men som var väldigt dyra. Så då skapade jag soffmodellerna Blanca och Luca, mest för att testa om det gick att sälja, säger Amelia till Baaam.

Och det gjorde det. I dag arbetar Amelia med inredning på heltid och i våras öppnade Melimeli ett showroom på Artillerigatan i Stockholm. Nyligen slog de även upp portarna i Göteborg. Sedan lanseringen har kollektionen utökats med bland annat fåtöljer, mattor, sängkläder och sittpuffar. Efter sommaren kommer även överkast och kuddar.

Läs mer: Nu finns Amelia Widells möbelbutik Melimeli i Göteborg

Kändes det inte nervöst att starta eget?

– Jo, absolut. Det var såklart nervöst, men jag gör möblerna på beställning så jag behövde inte fylla på ett lager från första början. Därför innebar det inte en så stor risk. Men det är klart det var ju jättenervöst!

Men det gick ju bra!

– Ja, det har gått jättebra!

Så, vad är nyckeln?

– Dels var jag en av de första som satsade på sammetsmöbler. Jag var bland de första som såg den trenden. Sen tror jag att jag visar möblerna på ett lite nyare sätt. Det blir mer en personlig avsändare än de stora kedjorna.

Ja, du visar möblerna i en lägenhetsmiljö i dina showroom. Hur kommer det sig?

– Jag tycker det är mer inspirerande att komma till ett hem när man ska handla heminredning. Jag ville komma bort lite från det traditionella sättet att sälja möbler på. Jag säljer ju bara online och har inga fysiska butiker, det känns lite modernare. Det blir en helt annan upplevelse för kunden!

Läs mer: H&M home släpper nyheter för hösten 2017 – se bilderna

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Jag skulle kalla den modern, bohemisk lyx. Ganska internationell, inte så typisk skandinavisk.

Vad är viktigast att tänka på när man inreder sitt hem?

– Att försöka hålla en röd tråd genom hela hemmet. Det kostar ju mycket pengar att inreda ett hem, så oftast köper man kanske inte allt på en gång. Man börjar i ett rum och tänker att ”här kör jag den stilen”, och sen när man går på ett annat rum, kanske ett år senare, har man bytt inredningsstil. Då är det bra att sätta ihop en moodboard. Använder du en moodboard hittar du ofta en röd tråd. Du förstår lite vilken känsla du är ute efter. Då kan du dessutom och spara den och ha den att gå tillbaka till när det är dags för nästa rum.

Läs mer: Då öppnar H&M Home äntligen i Göteborg

Har du något knep för hur man får ett hem att kännas lyxigare, utan att det ska bli dyrt?

– Textiler är bra för att förändra och det är inte heller så dyrt att köpa nya kuddar eller köpa nya gardiner. Använd dig av material som sammet, det känns exklusivt. Det behöver inte vara den dyraste sorten sammet, budgetkedjorna har mycket fint. Metaller kan också addera den lyxiga känslan. Då tycker jag det är fint att blanda krom och mässing. Och sedan blommor! Snittblommor gör att det känns lite lyxigare.

Vad ser du för inredningstrender inför hösten 2017?

– Till hösten är det mycket brända toner, typ ockra och brunt och vi går ännu mer åt 70-talet. Vi fortsätter även in lite mer på det exklusiva spåret med sammet och tyngre bord i massivt trä.

Läs mer: 21 trendiga inredningsnyheter från Ellos Home

Hannah Widell och Amanda Schulman är precis som du kända för att vara enormt driva kvinnor. Hur kommer det sig att ni är så framgångsrika syskon?

– Det är svårt att säga såklart, men vi kommer från en familj med föräldrar och en farmor som alltid varit företagsamma och drivna. Så vi är uppvuxna med känslan att du kan göra vad du vill, att allt är möjligt.

Vi som följer dig vet att du även är intresserad av mode. Hur skiljer sig din inredningsstil från din klädstil?

– Det skiljer sig ganska mycket. Jag har nästan alltid svarta kläder, men i mitt hem är det mycket färg.

Hur går du klädd i sommar?

– Jag har ett par urhärliga tofflor med massa päls på som jag använder varje dag. Jag gillar att bära en liten sjal i håret. Och långa kjolar! Svarta.

Läs mer:
Se alla nyheter från H&M Home till våren 2017
Ellos home släpper vintagekollektion – se våra favoriter
Se nya bilderna från Ikeas samarbete med danska Hay

Foto: Melimeli