Sveriges första kattkafé öppnar i Stockholm

Äntligen! I februari öppnar Sveriges första kattkafé

Ryktena har florerat länge – men nu blir det till sist verklighet. Nu öppnar Sveriges första kattkafé.

Det har länge ryktats om att ett kattkafé ska öppna i Stockholm – men nu har ryktena äntligen blivit verklighet.

Alla tillstånd är klara, alla hinder avklarade och den 16 februari slår kattkaféet Java Whiskers upp dörrarna på Surbrunnsgatan 48 i Stockholm, skriver StockholmDirekt.


På kaféet bor nio katter och tanken är att ge människor som kanske inte själva har husdjur en chans att ta del av fördelarna med lite mys i vardagen.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur. Här får man komma in till en liten oas och slappna av, säger Jon Bäcklund till StockholmDirekt.

Dessutom kommer kattkaféet att samarbeta med ett katthem och det finns möjligheter att adoptera katterna som bor på kaféet.

– Om förutsättningarna är de rätta. Vi samarbetar med Solgläntans katthem, och det är också därifrån våra katter kommer. I Sverige finns runt 100 000 hemlösa katter i dag, säger Jon.


I lokalen finns små gömställen för katter, klösväggar och ett rum bara katterna har tillgång till där de får mat, kan gå på lådan och vila. Som mest kan man vara 20 personer på kaféet och det kostar 150 kronor per person att få vara en timme på kaféet och mysa med katterna. Bokar gör du via kaféets hemsida.

– All kontakt med katterna kommer att ske på deras villkor och det finns vistelseregler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer till

exempel inte att vara tillåtet. Vi har regelbundna besök av en veterinär och kontakt med en etolog och djurhållningen utvärderas kontinuerligt, säger Elina Thorsell, platschef på kaféet.

Foto: IBL