Äntligen! Sverige får dagliga nattåg till kontinenten

Hade du gärna tagit tåget till Europa om det bara vore lite enklare? Snart blir verklighet!

Regeringen har nu klubbat igenom ett förslag som gör att Sverige ska få dagliga avgångar av nattåg ner till Europa, skriver Dagens Nyheter.

De planerar för att det inom två år ska gå avgångar varje dag mellan Malmö och Bryssel, samt Stockholm och Hamburg.

– Trafikverket har tittat på vilka alternativ de anser vara de mest attraktiva, och dessa städer är knutpunkter som gör att man sedan kan resa vidare till exempelvis London och Sydeuropa på ett smidigt sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som intervjuats av Dagens Nyheter.

Nattåg utan byten

Tågen ska gå helt utan byten. Mellan Malmö och Bryssel kommer resan ta åtta timmar, och mellan Stockholm och Hamburg, elva timmar. Enligt planen ska tågen börja rulla i augusti 2022.

Vill man åka nattåg från Sverige ut i Europa idag kör det så kallade Snälltåget på några sträckor. Bolaget kör dock bara vissa säsonger.

”Sett tågboom”

Även Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) har pratat med Dagens Nyheter:

– Vi har sett en tågboom utan dess like med en kraftig ökning av tågresandet, säger han.

Enligt ministern ska man försöka göra priserna på nattågen rimliga så att vi ska kunna välja det framför flyget. Det är också möjligt att det kommer fler destinationer redan snart, och ett enklare bokningssystem har man redan börjat utveckla, säger han.

För att klara av de nya resorna i tidtabellen kommer man också att köpa in nya nattågsvagnar eftersom de som finns i Sverige idag redan används inom landets gränser.

Källa: Dagens Nyheter 

Foto: TT 

LÄS MER: 

Här är svenskarnas gömda smultronställen – med högst betyg

11 magiska semesterhem du kan hyra på Airbnb

8 weekendresor i Europa – som du kan göra med tåg

Titta på fler klipp från FRIDA: