Är du en JOMO? Här är 4 supertydliga tecken

JOMO – Joy of Missing Out, är en livsnjutarrörelse på frammarsch. Är du en av dem?

Läs också: 9 av 10 skönhetsprodukter är dyrare på taxfreen

Du är säkert bekant med uttrycket FOMO – Fear of Missing Out. Att vara en FOMO innebär att ständigt vara på tårna för att spontant och villigt tacka ja till det omgivningen har att erbjuda. Oavsett om det är spännande möjligheter på jobbet eller generella nya trender att ta till sig. En FOMO är dessutom ofta aktiv på sociala medier och vill både visa upp sitt liv och inspireras av andra.

Men beteendet har en tydlig baksida. Den här personlighetstypen blir inte bara triggad av omvärlden, strävan att hålla ett jämsidestempo skapar ofta stress och ibland även ångest över att inte räcka till.  I sitt försök att vara på alla platser samtidigt av rädsla att missa något tycks en FOMO missa rätt mycket. Livet till exempel.

Det menar i alla fall den motrörelse som håller på att växa fram, JOMO – Joy  of Missing Out.

JOMO-rörelsen förespråkar ett detoxtänk såväl digitalt som socialt. Att dedikerat hänge sig åt en sak eller intresse i taget och att låta både hjärta och hjärna vara med.

Läs också: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet


Men hur förhåller du dig till dina OMO:s ? Här är fyra tydliga tecken på att du ska sätta ett J först:

Många bekanta – men få vänner

Du värdesätter ditt nätverk högt, men vet att det är svårt att ha supernära relationer till många. Till skillnad från en FOMO blir du inte ett dugg stressad av den insikten, utan nöjer dig med ett växande umgänge och lägger din extra energi på personerna som betyder mest.

Du loggar in och checkar ut

Sociala medier är superviktigt, men du har ändå en distans till det du postar och personer du följer. En trevlig middag, en semesterresa eller dina söta barn/husdjur blir inte mindre verkliga, viktiga eller härliga om du inte lägger ut dem på Instagram.

En sak i taget!

Visst vill du vara effektiv, men du har sedan länge insett att ”många bollar i luften” inte är ett väggord för just dig. Du försöker ta dig an jobbet och privatlivet på samma sätt: genom att göra en sak i taget. När dina FOMO-kollegor prestationsskryter om tusen parallella uppdrag suckar du högt och låter dem veta att din modell är betydligt mer effektiv och hälsosam.

Du är ledig när du är ledig

Semester eller helg, ditt break från jobbet är viktigt och du vet att det inte ska ersättas med andra måsten. Du har absolut koll på dina flöden, men det är inget som stressar dig! Du känner inte press att posta saker på sociala medier eller skriver långa måste-listor när du besöker ett nytt resmål.

Läs också: 7 drömmar som betyder att du är stressad av jobbet