Test: Huawei Mate 20 Pro

Baaam testar: Så bra är nya Huawei Mate 20 Pro

Huawei har precis lanserat deras nya telefon Huawei Mate 20 Pro som beskrivs som din nya bästa vän. Baaams Sara Zettergren har testat den och så här tycker hon om den.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Watch – så bra är den

Min första tanke när jag skulle testa nya Huawei Mate 20 Pro var ”skulle jag kunna tänka mig att byta ut den mot min Iphone?”. Mitt svar efter den här testperioden? Ja, faktiskt!

Utseende

Huawei Mate 20 Pro kommer i färgerna svart, midnight blue och twilight. Skärmen är en FullView-OLED display på 6,39 tum och den går ut över sidorna, vilket ger ett infinity-intryck. Telefonen är väldigt enkel att hålla i handen och du kan lätt hantera den med en hand eftersom den är smal, hög och lätt. Den ligger också väldigt stabilt i handen vilket beror på att texturen på baksidan har ett ytmönster som gör att den inte glider. Vilket är väldigt skönt!

Enligt Huawei ska texturen på baksidan också göra så att inga fingeravtryck lämnas och telefon hålls ren men här håller jag inte riktigt med. Telefonen jag har testat har färgen twilight och jag får ofta putsa baksidan då fingeravtrycken syns.


Fota och filma

Huawei Mate 20 Pro har inte bara en kamera utan tre. Den har en 40MP huvudkamera, en 20MP ultravidvinkelkamera och en 8MP teleobjektivkamera. Kameror som enligt Huawei ska kunna ta lika bra bilder som en proffskamera.

Så hur bra är kameran? Det finns inga tvivel om att kameran är det bästa med Huawei Mate 20 Pro. Bilderna blir skarpa, färgerna djupa, det finns flera olika lägen att välja mellan. Det bästa av allt är att den tar bra bilder även om det är mörkt. Det enda negativa är att den främre kameran inte är lika bra som den bakre, vilket syns på bilderna här nedan.


foton-Huawei

Den första bilden är tagen med den främre kameran och den andra bilden med den bakre kameran.

Batteri

Något av det viktigaste när det kommer till en telefon, enligt mig, är batteriet. I dag använder vi våra telefoner till mer eller mindre allt, vilket drar en hel del batteri.

Huawei Mate 20 Pro har ett 4300mAh-batteri som på 30 minuter kan laddas upp till 70 procent. Jag testade detta och på 30 minuter gick telefonen från att ha 19 procent till 85 procent vilket är en ökning med 66 procent.

Något som jag verkligen gillar är att jag hela tiden kan se exakt hur mycket tid jag har kvar av batteriet och inte bara procent. Exempelvis kan jag se att om jag har 22 procent kvar så innebär det 10 timmar och 50 minuter kvar av batteriet. På så sätt kan jag enkelt avgöra om jag måste ladda mobilen nu eller kan vänta en stund till.

Huawei Mate 20 Pro går att ladda trådlöst och den har också en ny funktion som jag kallar kompisladda. Det går nämligen att ladda andra telefoner som har trådslös laddning med hjälp av din Huawei-telefon. Om du sätter på ”Trådlös omvänd laddning” så kan du sedan lägga exempelvis en Iphone XS Max mot telefonen och då laddas iphonen. Vi kan alltså äntligen ge varandra batteri!


Titta, lyssna och spela

Jag använder ofta min telefon för att titta på videos, lyssna på musik och spela spel. Så hur funkar det på Huawei Mate 20 Pro? Om du väljer att använda prestandaläget så blir telefonen varm och batteriet dör snabbare men hastigheten, färgerna och upplösningen är superbra. I strömsparläget fungerar det fortfarande bra men det är snäppet sämre.

Även ljudet är väldigt bra på Huawei Mate20 Pro, själva högtalarna är placerade i laddningshålet vilket gör att de inte syns. Ljudet låter bra men om du laddar telefonen samtidigt som du vill titta eller lyssna på något så är ljudet inte lika bra och du gör bäst i att använda hörlurar då.

AI-funktioner

Huawei Mate 20 Pro satsar hårt på AI (Artificiell intelligens) och en av deras nya funktioner är att du kan skapa en egen avtar genom att scanna en sak eller produkt. Under presskonferensen i London när telefonen presenterades visade de detta genom att scanna in en nallebjörn med hjälp av telefonen. De kunde sedan få björnen att dansa i den riktiga världen via kameran. En riktigt häftig funktion!


Från iOS till Android

Idag tänker nog många att det är svårt samt jobbigt att gå från iOS till Android (och jag är en av dem) men det visade sig att det inte alls var så. Genom att jag enkelt kunde säkerhetskopiera ner allt från min Iphone till Google drive och därefter lägga in det på min nya Huawei så var det inte alls så svårt som jag trodde.

Det finns självklart skillnader mellan iOS och Android och det tar ett tag att komma in i att använda ett nytt operativsystem. Du svajpar inte på samma sätt och funktionerna fungerar lite olika.

Som ny användare av en android-telefon kunde jag emellanåt tycka det var svårt att förstå hur vissa funktioner fungerar eller var jag hittar dem. Telefonen var dock snabb på att förstå vad jag ville göra. Som när jag exempelvis ville ta en skärmdump och började trycka på alla möjliga knappar. Efter en kort stund gav telefonen mig en guide och visade att jag genom att knacka två gånger på skärmen tar en skärmdump. Det tycker jag är en bra och väldigt smidig funktion!


Sammanfattning

Som jag skrev tidigare var jag tveksam till att gå från Iphone till en Huawei, men efter att ha testat den så är jag inte tveksam längre. Även om det tar lite tid att vänja sig från iOS till Android så är det värt det. Efter att ha testat telefonen i två veckor så är jag nu van.

De stora fördelarna med Huawei Mate 20 Pro enligt mig är definitivt kameran och batteritiden. Det är två saker jag prioriterar när jag vill köpa en ny telefon. Designen på telefonen gör också att den är smidig att hålla i handen men också lätt att ta med utan att kännas klumpig. Den enda nackdelen är egentligen att jag inte är van vid Andriod, men det gick ju snabbt att lära mig.

Kommer Huawei Mate 20 Pro att bli min bästa ”vän”? Den har definitivt potential.

Huawei Mate 20 Pro släpps den 5 november och kommer att kosta från 9 990 kronor.

Läs ännu fler av Baaams tester:

Baaam testar: Så bra är nya Iphone XS Max
Glamlin vill ge dig skräddarsydd skönhet – Baaam har testat
Hudvård anpassad för dig – Baaam har testat Luna fofo
Baaam har testat Pease – ett nytt veganskt protein gjort på ärtor

Foto: Huawei