Evin Ahmad är aktuell i nya serien Max Anger.

Evin Ahmad om raketkarriären, att vara en känslomänniska och framtidsdrömmar

Stjärnskådisen Evin Ahmad är just nu högaktuell med serien Max Anger – With One Eye Open. I en lång intervju berättar hon om känslorna kring det stora genombrottet, att drabbas av corona mitt under inspelningen, ångest – och såklart de megahajpade jeansen.
Evin Ahmad: "Vi är inte vana att se kvinnor ifrågasätta de högsta hönsen"
1:38

Efter reklamen: Evin Ahmad: "Vi är inte vana att se kvinnor ifrågasätta de högsta hönsen"

(1:38)

Slå på ljud

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, bra saker och som vi vill hylla. I juli 2021 är månadens Baaambrud Evin Ahmad som är aktuell med nya tv-serien Max Anger – With one eye open. För Baaam berättar hon om det stora genombrottet, hur det är att vara en högkänslig person och vad hon spår kommer bli det nya modefenomenet efter de megahajpade Snabba cash-jeansen.


Evin Ahmad är skådisen som i våras blev namnet på allas läppar genom hennes roll som Leya i Netflix-serien Snabba cash. Vad många däremot kanske inte vet är att Evin, i dag 30 år, gjorde sin filmdebut redan som 17-åring i filmen Ett öga rött. Efter det har vi sett henne i bland annat tv-serier som Störst av allt och Vår tid är nu. Dessutom har hon hunnit släppa en bok, En dag ska jag bygga ett slott av pengar, hon har sommarpratat och blivit nominerad till en guldbagge – två gånger!

Nu är hon aktuell som huvudrollsinnehavare i nästa stora tv-produktion, Max Anger – With One Eye Open. Men att gå från en succéroll rakt in nästa kan såklart kännas både roligt – och nervöst. Och på frågan om Evin känner någon extra stor press nu efter succén i Snabba cash är svaret... Kanske. För att hennes stora genombrott väntade runt hörnet och att hon skulle bli skådisen alla snackar om, hade hon inte riktigt med när hon tackade ja till rollen som Leya.

– Jag hade jobbat länge, men hade gått runt och verkligen väntat på en sådan här möjlighet. Att få spela en huvudroll, i en stor kommersiell tv-serie. Och någonstans förstod jag ändå att den rollen var life changing. Jag hade jobbat med Netflix innan (i Stört av allt red.anm) och jag vet att de når ut till så mycket människor och det är bara kul att det har gått så bra, säger Evin Ahmad.

Hur har du hanterat den enorma uppmärksamhet du fått efter Snabba cash?

– Det är lätt att bli lite vilsen när man får så mycket uppmärksamhet, så det blir en liten konflikt för mig själv. Jag är en person som älskar bekräftelse och vill jättegärna ha bekräftelse för att jag gjort ett bra jobb, men den här uppmärksamheten är någonting annat. Jag är en väldigt känslig människa och vet inte riktigt ibland hur jag ska hantera det. Men jag kan fejka att jag hanterar det bra. Jag försöker att ta en dag i taget och är bara så tacksam för den här upplevelsen, säger hon.

Har din känsliga sida påverkat dig när det kommer till jobb?

När jag jobbar fungerar det jättebra. Då känner jag mig som mest närvarande och gillar att gå in i fantasin. Sedan är jag en person som aldrig är nöjd och då kanske jag ältar om jag gjort bra val eller inte. Tvivel som jag tror de flesta skådespelare har. Som tur har jag bra människor omkring mig som hjälper mig att inte ta det så seriöst.

Precis som många andra har Evin upplevt en del ångest genom åren, men ju äldre hon blivit desto mer verktyg har hon hittat för att hantera oroskänslorna.

– Jag har gått i terapi, vilket jag verkligen kan rekommendera. Ångest är nog en del i de flesta människors liv. För mig handlar det mycket om kontroll. Jag försöker bli bättre på att släppa kontrollen även om jag inte riktigt vet hur jag gör det. Återigen, när jag skådespelar eller står på scen försvinner allt sådant där.

Evin Ahmad om livet som skådespelare

Många har nog en idyllisk bild om att livet som skådespelare innebär glammiga premiärer, häftiga resor och coola fester omringad av A-list-kändisar. Men Evin har i tidigare intervjuer beskrivit livet som skådespelare som ganska oglammigt och att det krävs väldigt mycket mer än vad många tror.

– Jag pratar för mig själv, men jag känner väldigt många skådespelare, och vår lycka ligger alltid i någon annans händer, beroende på om vi blir valda till en roll eller inte. När man har väldigt mycket jobb kan man längta efter att få vara ledig, men när man är ledig är man istället rädd att det var sista gången man fick jobba.

”Jobbet består till 90 procent av att kriga för att få utföra ditt jobb”

– Det är en sådan otrolig konkurrens, du ska matcha de projekt som görs och Sverige är inte så stort. Jobbet består till 90 procent av att kriga för att få utföra ditt jobb och det är tio procent bara som du faktiskt står på set och får skådespela. Allt annat handlar om vägen dit, att bli vald, att försöka vara relevant.

Ljög för producenterna av Max Anger

Nu är Evin högaktuell med nya rollen Pashie i Viaplay-serien Max Anger – With one eye open. Ytterligare en succé som superskådisen nu kan lägga till på cv:et. Men rollen tackade hon ja till innan frågan om att få spela Leya i Snabba cash kom.

– Jag fick faktiskt rollen som Pashie innan jag fick rollen i Snabba cash. Då jobbade jag på Dramaten och visste inte riktigt vad jag skulle göra, men producenterna för Max Anger trodde verkligen att jag skulle göra rollen som Pashie bra och ville ha mig och Adam (Lundgren reds.anm). Så jag sa ja! Men jag gillar egentligen inte att boka upp mig så långt framåt, för man vet aldrig om det dyker upp något.

Och visst hade hon rätt i att det skulle dyka upp något. Bara två veckor senare kom frågan om medverkan i Snabba cash. En roll hon visste att hon inte kunde tacka nej till. Men det hade hon däremot redan tänkt på… genom att ljuga för producenterna!

– Som tur var hade jag av någon konstig anledning sagt till producenterna för Max Anger att jag redan hade fått en huvudroll i en annan serie. Jag ljög alltså, men vet verkligen inte varför, eller ens hur jag kom på idén. Jag ville vara tillgänglig och hade en magkänsla av något skulle dyka upp. Producenterna för Max Anger var så fina och löste det fantastiskt, och jag är så glad att båda rollerna gick att göra samtidigt.

Du jobbade alltså med två stora serier samtidigt. Hur var det?

– Det är ingenting jag rekommenderar, men jag kan gilla det här med att ha flera bollar i luften. Först går jag in och spelar Leya, det är en helt annan värld. Sedan är det Pashie, som också är en helt annan värld eftersom det är 1996 och jag spelar ryska. Men på något konstigt sätt är det som att båda rollerna göder varandra. Det är så svårt att förklara!

Det handlar Max Anger – With one eye open om

Viaplay-serien Max Anger – With one eye open handlar om Max, spelad av Adam Lundgren, en före detta elitsoldat som blir kär i sin kollega Pashie. Pashie, som är från Ryssland, försvinner plötsligt spårlöst och Max gör allt i sin väg för att hitta henne och samtidigt som serien bjuder på nagelbitande spänning finns också en fin kärlekshistoria.

– Jag kan känna igen mig själv i Pashie och det här med att hon är väldigt målmedveten och är väldigt driftig. Hon vill väl och är en självständig kvinna som kan vara ganska rak och vill göra rätt. Pashie är en person som vill för mycket och ibland kanske det inte blir så bra. Men hon blir också väldigt förälskad i Max och jag tror också att hon ser något i honom. Han dealar med någonting, hon ser honom och han ser henne på ett sätt som kanske ingen annan ser henne.

Hur var det att spela Pashie?

– När jag blev tillfrågad tyckte jag först att det kändes väldigt otippat, just för att… Jag vet inte, det var som att producenterna såg just mig och Adam tillsammans. Det kändes som ett väldigt otippat val, men ett val som borde ha kommit tidigare. Det kändes i alla fall väldigt kul och det var skitroligt att lära sig ryska för jag tycker att ryska är ett väldigt vackert språk. Och att få åka till Litauen och till Ukraina.

”Jag gillar när saker är lite extra”

– Jag hade aldrig varit i Kiev innan och det var supernajs. Jag gillar när saker är lite extra och tittar man på mode bland kvinnor där så är det hattar, pälsar, örhängen, lyx och eleganta kvinnor, pampiga donnor. Och såklart sjukt god mat. Förutom det var det skitroligt att jobba med Adam och den här ensemblen. Jag ser ju upp till alla de här människorna!

Vad skulle du säga var den största utmaningen i den nya serien?

– Att lära sig ryska var såklart utmanande, men största utmaningen var att separera Pashie och Leya och de två olika världarna. Du är inne i en Snabba cash-värld som är supertydlig med estetiken, karaktärerna och konflikten. Sedan gick jag från 2020-problematik, till 1996 med Ryssland och Sverige i en otroligt politisk tid. Men det är så roligt att spela epok. Man tänker att 1996 var igår, men det var inte det!

Drabbades av corona under inspelningen

Förutom att serierna spelades in i tre olika länder, att hon behövde lära sig ryska och att tidsepokerna mellan serierna skiljer sig markant, fanns också en annan faktor som försvårade situationen – covid-19. Något som drabbade Evin i allra högsta grad.

– Jag fick corona under inspelningen av Max Anger. Min första tanke var ”shit, är jag försäkrad?”, och sedan kom tanken om vad mina agenter skulle säga och vad som skulle hända med inspelningen. Alla stod ju och väntade på mig i Litauen och jag hade mina scener kvar. Som skådespelare har man alltid så mycket skuldkänslor, för att man vet att ingenting funkar om man inte är där. Det finns ingen som kan ersätta.

Men filmkonstens magi löser det mesta! Under tiden Evin var isolerad i Sverige och inte fick komma in i Litauen, fortsatte inspelningen, som hade några scener kvar att spela in, innan den var färdig.

– Jag fick corona precis innan jag skulle åka till Litauen och fick såklart inte komma in. Jag fick bara vara hemma och det var så frustrerande. Men de lyckades filma så att en rysk skådespelare fick göra sina scener och sedan fick jag komma två veckor efter och spela mot en stand in, fast i scenen ser det ut som att vi spelar mot varandra.

Förutom att det var frustrerande att vara hemma när du visste att inspelningen var i full gång – hur mådde du när du var sjuk?

– Jag hade alla symtom, hade svårt att andas och hostade. Ett av symptomen för corona är ju att man får svårt att andas, men det är samma känsla som jag har när jag får ångest, så jag trodde att jag hade ångest, men kände mig samtidigt så trött och hade svårt att ta ett djupt andetag.

Evin Ahmad om framtidsplanerna

– Det här var också under en tid när dödssiffran var väldigt hög och jag började ändå tänka att ”tänk om det händer något, om jag blir jätte-jättesjuk”. Men det gick bra! Det enda som funkar på corona är på riktigt att vila och det är en jättestor utmaning för mig, för jag är en arbetsnarkoman. Jag är verkligen inte bra på att vila, säger hon och skrattar.

Vad har du för drömmar inför framtiden?

– Igår köpte jag en lägenhet tillsammans med min kille. Mitt mål är att göra om den och renovera, utan att följa trender. Jag har gjort den grejen! Nu ska jag försöka att gå på känsla. Vad vill jag? För mitt hem är så viktigt för mig och det är där jag hämtar energi och kraft. Jag är en introvert person så jag måste ha någonstans att landa, och jag måste göra det för min skull. I Sverige känns det som att vi renoverar, dekorerar och fixar för att andra personer ska tycka om det. Men fuck det där, det är ju jag som måste tycka om det här! Det är mitt nästa mål.

Evin spår nästa stora modefenomen – efter jeans-hypen från Snabba cash

Vilket underbart mål! Men, innan vi avslutar. Vi måste ju bara prata om den stora snackisen – dina omtalade byxor i Snabba cash. Kan vi vänta oss något nytt modefenomen nu i Max Anger?

– Vad är grejen med byxorna? Det är helt sjukt. Jag får frågor varje dag om jeansen, om trenchcoaten och väskan. Det är faktiskt så roligt att det kan bli så, men vad är egentligen grejen med jeansen? Det kanske kommer nya frågor nu, vem vet. Jag har en basker och en skitsnygg skinntrenchcoat som sitter magiskt och som jag faktiskt fick sedan och har på mig jämnt. Den är så snygg och är faktiskt second hand, vilket jag verkligen rekommenderar! Du kan hitta unika och balla plagg samtidigt som du räddar miljön. Så jag sätter baskern och skinntrenchcoaten på kartan igen, haha!

Foto: TT

Relaterade artiklar
Aysha Jones om året med BLM: ”Många svarta inaktiverade sina sociala medier”
Tone Sekelius vill inte leva upp till samhällets bild av en transkvinna
Johanna Wester: ”Gå inte på myten om kvinnlig osämja”