Artikeln innehåller reklamlänkar
boktips baaam

Baaams kulturredaktörs 10 bästa boktips – spana in dem här

Är du på jakt efter nya boktips? Här är Baaams kulturredaktörs 10 bästa tips att spana in!

Lev dig in i böckernas värld och uppdatera bokhyllan med Baaams kulturredaktör Sofia Börjessons 10 bästa boktips i allt från kärleksdrama, vänskap och föräldraskap till livskriser, sorg, svek vacker poesi.

1. Dagarna, Dagarna, dagarna av Tone Schunnesson

Denna bok var förra årets stora snackis. Här får man följa Bibbs som precis ska fylla trettionio år. Hon har varit känd ett tag, men det enkla livet håller på att glida henne ur händerna. Den här boken bjuder på allt från ekonomiproblem och lögner till kärleksdrama där hon tvingas fatta extrema beslut där lögnerna till sist blir det enda med uns av sanning. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”En av förra årets måste-böcker! Vill du hänga med i folks referenser 2021 behöver du ha läst den här boken. Löp och köp!”

2. Naturen av Caroline Ringskog

Här följer vi Erika, en förvirrad ung kvinna i 25-årsåldern och hennes liv. Romanen är utformad som en sorts dagbok över hennes ostrukturerade liv som rör sig mellan storstad och landsbygd, mellan nu och då. Hon driver runt i tillvaron både arg, ledsen och fylld av äckel inför samtiden och ett direkt frånstötande förakt mot allt och alla, inklusive sig själv. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”Den bästa boken Caroline Ringskog har skrivit, förutom den hon håller på med nu, enligt Caroline Ringskog själv. Och jag håller med om det förstnämnda!”

3. Bildhuggarens dotter av Tove Jansson

Här ger Tove Jansson en inblick i sin egen barndom, som var magisk och mystisk mitt i allt det vardagliga. Hon beskriver det bohemiska konstnärshemmet i Helsingfors, där festerna pågår i dagar, men också det betydligt lugnare sommarstället ute skärgården. Både hennes pappa och mamma är centrala personer i berättelsen, liksom hemhjälpen Anna, en symbol för friheten. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”Superaktuell i och med filmen Tove som nyligen hade Sverigepremiär! Mitt avlägsna släktskap med Tove Jansson är för övrigt något av det jag är stoltast över i livet. SÅ, NU FICK JAG DET SAGT!”

4. Den vidunderliga kärlekens historia av Carl Johan Vallgren

En förunderlig kärleksroman. Intensivt dramatisk, med skrämmande och oförutsägbara vändningar, för att i nästa stund stanna upp och frossa i stämningar, detaljer och miljömålning. Romanens huvudperson Hercule Barfuss, född på ett glädjehus i Königsberg 1813, väcker människors fasa med sin vanställdhet och det är ett mirakel att han överlever. Men han har fått en gåva, eller snarare två. Den ena är förmågan att läsa andras tankar och den andra är hans okuvliga kärlek. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”Det är en av de mest okonventionella och samtidigt gripande kärleksskildringar jag läst. Det är en sådan bok som man aldrig glömmer.”

5. Ararat av Louise Glück

Louise är förra årets nobelpristagare och skriver otroliga dikter som verkligen griper tag. I Ararat handlar det om självinsikt, familjeproblem, besvikelse och sorg. Bland annat en död syster, en mor oförmögen att visa känslor, en bortgången fars tomma liv och hur känslorna inför de egna barnen inte motsvarar det som förväntats. En hård, djup och ömsint diktsamling av en av den amerikanska samtidspoesins allra största. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”Jag köpte Ararat på inrådan av en vän som hade drabbats riktigt hårt av den, men jag blev ändå förvånad över hur hårt den grep tag när jag läste den. Dundertips – men ingenting för den som behöver muntras upp.”

6. Skynda, kom och se av Lotta Lundberg

Denna bok handlat om att vara dvärg under andra världskriget. Från förnedringen på nöjesfältet i New York flyr dvärgarna Glauer och Ka med båten till Europa. I det kultiverade Tyskland hoppas Glauer kunna förverkliga sin drömmar. Den är en omskakande skildring av trettiotalets stämningar och utopiska idéer – och en berättelse om skam, vänskap och längtan efter ett liv bortom klassificeringar, i värdighet. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”Det måste vara minst tio år sedan jag läste den här boken. Ändå tänker jag på den minst en gång i månaden.”

7. En förälders födelse av Emilia Bergmark Jiménez

I den här boken får vi följa Emilia under hennes första tre år som förälder. Det är naket och poetiskt, utlämnande och inkluderande. Hon visar upp precis alla sidor av sitt föräldraskap som sorgen över den förlorade kroppen, förväntningarna utifrån, drömmen om att någonsin hinna slutföra något igen, den totala utmattningen och mycket mer. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”För alla blivande eller nyblivna föräldrar är det här en gåva som innebär hulkgråt. Så pricksäker beskrivning av den första tiden som förälder.”

8. Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

En poetisk berättelse om ett ojämställt äktenskap. I centrum för berättelsen står den skrivande kvinnan som försöker göra sin röst hörd. Hon reflekterar över sin och andra kvinnors situation. En saga växer fram, en saga som berör livets svåraste stunder och de vackraste av ögonblick. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”En bok som blir överbelamrad av post-its och invikta hörn pga så extremt många bra citat.”

9. Samlade verk av Lydia Sandgren

En av förra årets mest hyllade böcker och vinnare av Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen. Den är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”En av förra årets måste-böcker (tillsammans med Dagarna, dagarna, dagarna). Det märks att Sandberg är psykolog till vardags, för det här är en psykoanalytisk mysfest om vad det är att vara människa!”

10. Alltings början av Karolina Ramqvist

Här får vi följa en ung kvinna genom ungdomens alla stadier, från de första stegen ut ur barndomen och fram till klivet in i ett självständigt vuxenliv. Det är skrivet med nerv och klarsynthet om en generation pressad mellan uttalade och outtalade krav och en känsla av övergivenhet. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Kulturredaktörens kommentar: ”Jag kan aldrig sluta älska den här boken. Dekadensen, inomhusrökningen, 90-talet, den sviniga mannen som hon är så kär i… Hur hon överger allt hon tror på som om hon inte hade något val. Åh, man har ju varit där! STORT PLUS: kan du lista ut vilken kändis Victor Schantz egentligen är? Det är ett nöje i sig.”

5 tips – så shoppar du smart på rean
Slå på ljud
Relaterade artiklar
Mönster, plexiglas och stilrena möbler – se Silvana Imams samarbete med Jotex här
10 små växthus att ha inomhus eller på balkongen
Selfies eller Teamsmöten – 8 ring lights som passar till allt