semlor på ett fat och två olika semmeldrinkar

Baren Tjoget lanserar två nya semmeldrinkar – här är recepten

Fettisdagen är snart här och vad passar då bättre än att testa nya semmeldrinkar? Här är baren Tjogets flytande varianter på den klassiska semlan.
Så gör du semmelhotshots
Slå på ljud

Den 16 februari är det fettisdagen, men redan nu har semmel-hysterin spridit sig i Sverige. För några veckor sedan lanserade GB en ny variant av sin klassiska sandwich med smak av semla, och Hotel Clarion Sign i Stockholm har skapat en semla fylld av löjrom. Dessutom finns ju redan de olika varianterna som kommit de senaste åren bland annat i form av semmelwrapen, nachosemlan, nutellasemlan och prinsessemlan.

Tjoget skapar två drinkar med smak av semla

Och nu är det dags att testa semlan i flytande form. Stockholmsbaserade baren Tjoget har i år tagit fram två olika varianter på bakverket – Fat Tuesday Fizz och Fettisdags-FIKA 1.0.

– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, säger Tjoget-bartendern Axel Söderström i ett pressmeddelande.

De två drinkarna som båda innehåller bland annat gin, vanilj, kardemumma och grädde är skapade av Tjogets barteam, under ledning av Leo Lahti.

– Vi har haft fler dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika. Detta är en fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmeldebatten, säger Leo Lahti.

Drinkarna kommer att serveras på Tjoget 11-16 februari.

Recept på semmeldrinkar

Fat Tuesday Fizz

30 ml gin

20 ml Disaronno

40 ml grädde

20 ml äggvita

20 ml citron

20 ml marconaorgeat*

2 stänk vaniljtinktur**

2 stänk kardemummabitter

*Orgeat är en söt mandelsirap ofta från Franrike.

**Tinktur är ett smaksatt extrakt. Tjoget låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka först utan is så att drinken binder sig. Lägg i is och skaka sedan igen så den blir riktigt kall. Sila upp i ett högt glas.

Fettisdags-FIKA 1.0

Verktyg:

Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning.

Ingredienser:

1 liter vatten

1/2 dl te (löven)

1 liter socker

200 g kakaonibs

3 st vaniljstänger

1 liter gin

0.7 liter Disaronno

150 g klarifierat smör

1/2 dl krossade kardemummakärnor

1.24 l mjölk

0.5 liter färskpressad citronjuice (måste vara färskpressad, går ej att använda köpt juice)

Gör så här:

Steg 1– Smaksatt sockerlag. Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt te, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i både innehållet och själva stången. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.

Steg 2 – Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret.

Steg 3 – Pressa juicen och sila av kärnor och fruktkött. Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig.

Steg 4 – Sätt ihop din silduk + ställning. Ställ en bunke under silduken som är lätt att förflytta. Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. Första gången rinner det igenom väldigt fort, därför kommer du hälla om vätskan några gånger, tills det kommer ut en helt klar produkt. Häll sedan upp i en flaska och förvara svalt.

Steg 5 – Häll 6 cl av den klarifierade Disaronnon och gin-mixen i ett rörglas med is. Rör tills det är iskallt. Servera på en stor isbit och toppa med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.

Foto: TT, Tjoget

Relaterade artiklar
Ultimata lyxsemlan: Här finns champagnesemlan som serveras med guld
Baaam testar ovanliga semlor – från semmelgröt till raw food-semla