15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma

Dags att packa bb-väskan? Här är checklistan med allt nödvändigt du behöver ha med till bb. Och det du kan hoppa över.

Läs också: Här är bebislådan som kommer att få dig att vilja flytta till Finland

Det är dags. Nu ska barnet komma och du måste i all hast bege dig till sjukhuset. Det finns ingen tid att tänka och om du råkar glömma något nu kanske det blir ett tredje världskrig. Det är därför du ska packa BB-väskan ungefär två veckor före beräknat födelsedatum, så att du verkligen inte ska behöva stressa över det.

Men vad ska man ha med sig? Vad är bra – och vad är helt onödigt? Vi har konsulterat flera som gått igenom just detta och vet precis vad som behövs och vad som kunde stannat hemma.


Läs också: 5 fakta du kanske inte visste om svamp i fittan

15 saker att packa i BB-väskan


Mjukiskläder

Kläder att ha med till bb


1. Amningslinne, från Boob (reklamlänk från Apprl). 2. Pyjamasbyxor, från Stadium (reklamlänk från Apprl).

När du precis fött ett barn är tajta, snygga kläder det absolut sista du tänker på. Däremot är ett par mjukisbyxor och ett skönt linne något du verkligen kommer att vilja ha på dig under din tid efter förlossningen. Ifall du skulle behöva göra ett snitt vill du kanske även att byxorna ska sitta riktigt löst och inte över stygnen – så ta med ett par extra gravidbyxor. Dessutom kommer du att behöva amma så se till att ditt plagg upptill är något som kan dras upp eller nedåt utan att du behöver vara helt naken.

Amningsbh till bb


Amnings-bh och amningsinlägg

Amnings-bh, från Boob (reklamlänk från Apprl).

Om du vill amma kan det vara skönt att ha med sig en amnings-bh redan till förlossningen. Och eftersom det då kommer ligga mycket fokus även från vårdpersonal på hur du kan amma så kan det vara bekvämt att knäppa upp bh:n utan att vara helt naken. Är storleken inte perfekt gör det inte så mycket, du kan köpa fler sedan. Dessutom är amningsinlägg oumbärliga för att undvika läckage när mjölken rinner till.


Stora trosor

Stora trosor till förlossningen från Lindex


1. Vit trosa, från Lindex (reklamlänk från Apprl). 2. Grå trosa, från Lindex (reklamlänk från Apprl).

Let’s face it, förlossningen är inte platsen där du vill ha ett par sexiga spetstrosor. Varken innan eller efter. Välj istället ett par riktigt bekväma som sitter bra.


Necessären

Ta med det ur din necessär som du tror att du behöver – inte allt. Saker som kan vara skönt att ha med är till exempel tandborste, tandkräm, deoderant, ansiktskräm och småflaskor med schampo och balsam.


Salva för läppar och bröstvårtor

Purelan, salva både för torra läppar och ömma bröstvårtor. (reklamlänk från Apprl)

Att genomgå en förlossning är lite som att köra ett crossfitpass och dina läppar kommer att bli torra av all svett. Därtill kommer dina bröstvårtor att ömma efter förlossningen ifall du ska amma. En riktigt bra salva är här a och o – och helst en som fungerar till bägge delarna så du slipper ta med dig för mycket.


Hårsnoddar eller hårband

Eftersom man inte på förhand kan veta vilken ställning man föder barn i och det kan vara skönt att kunna sätta upp håret. Behöver du inte det är en hårsnodd ändå så liten att det inte tar någon plats i väskan ändå, så skadar inte att ha med.


Förlossnigsbindor

Förlossningsbinda, från Apoliva. (reklamlänk från Apprl)

Det finns bra förlossningsbindor på sjukhuset men det kan ändå vara skönt att ha med sig ifall det behövs.


Mjukt toapapper

Ja, vi kommer att säga det. Landstingets toapapper kan eventuellt vara gjort av bark och är inte det man helst vill använda när man är, så att säga, öm. Det kan därför vara smart att ta med en rulle lite mjuk toapapper hemifrån.


Snacks 

Det finns absolut druvsocker och saft att tillgå på förlossningen men ibland vill man kanske inte skicka iväg sitt sällskap att köpa snickers mitt i en krystvärk. Då kan det vara skönt att ha med sig lite snacks så man ändå kan få den där sista energin.


Telefon och laddare

Det är bara att krypa till korset – du kommer inte att klara dig utan din mobiltelefon. Den kommer du att behöva både för att underhålla dig själv om det blir en lång väntan och för att ta dina första bilder på barnet. Och glöm för guds skulle inte laddare. Inget kan väl vara tråkigare än att inte kunna ta en bild för att mobilen laddat ur.


Plånbok med legitimation

Det här är självklart men ack så viktigt att påminna om. Glöm ej.


Förlossningsbrev

Har du skrivit ett förlossningsbrev är det nu verkligen läge att få med dig det. Annars var hela processen förgäves.


Bebiskläder

1. Babymössa, från Polarn o. Pyret (reklamlänk från Apprl). 2. Body, från Polarn o. Pyret (reklamlänk från Apprl). 3. Overall, från Polarn o. Pyret (reklamlänk från Apprl). 4. Overall, från Polarn o. Pyret (reklamlänk från Apprl).

Antagligen kommer din bebis att vilja ligga hud mot hud så en hel drös ombyten är onödigt. Men en uppsättning bebiskläder till hemresan kan vara bra att ha, några bodys, tunna byxor och en tunn mössa. Är det snorkallt ute kan också en overall komma väl till pass.


Mjuk filt

Kan vara väldigt skönt att ha en eller flera små filtar. Både att ha till bebisen och till sig själv, om säg bebisen bestämmer sig för att kräkas upp sitt maginnehåll över hela en.Babyskydd till bilen

Ifall ni ska ta taxi eller bil från sjukhuset är ett babyskydd ett måste för en säker transport. Och glöm inte att bebisen, oavsett väder, inte ska ha på sig för mycket kläder i den för att kunna sitta rätt.


Läs också: 18 vanliga mammors bilder visar hur det känns att få barn

… och 8 saker du kan lämna hemma


Dator

De flesta har en smartphone som går att titta på serier på och dessutom kommer du antagligen inte att ha lika mycket tid som du tror. Men ifall du vet att du kommer att få en lång väntan, till exempel om du ska bli igångsatt, kanske du kan ta med den ändå.


Parfym

Visst att du kanske vill känna dig lite fräsch men att spruta på dig parfym lär inte vara det första du gör efter att ha fött barn.


Snygga kläder och smink

Om du inte verkligen vill ska du inte känna att du behöver ”snygga till” dig bara för att du ska ut bland folk. Du kan gott behålla mjukiskläderna på.


Vattenflaska

Det kan vara skönt att ha en vattenflaska att dricka ur – men det är också onödigt. Det finns gott om vatten på BB om du vill ha så skippa bara detta.


Tofflor

Det tipsas ofta om tofflor att ha med när man går runt på BB – strunta i det. Om du inte är en manisk toffel-användare kommer du inte att ha dem på sjukhuset heller. Ett par strumpor räcker gott.


Tvätttservetter

Behövs inte och finns dessutom på BB om du vill ha. Det bästa är ändå att tvätta med vatten och torka med en handduk så spara dessa till när du verkligen är på stan och inte har något val.


Första gosedjuret

Det här är ju mest för att du tycker att det är gulligt så du kan lika gärna lägga ned nallebjörnen i spjälsängen hemma. Barnet kommer inte att minnas det.


Champagne

Lämna champagnen på kylning hemma och förbered en ostbricka eller något annat du saknat som gravid. Men ta inte med det till BB, risken är bara stor att du kommer att behöva ta med det hem igen.

Foto: IBL

Titta på fler klipp från FRIDA: