Billie Eilish

Billie Eilish's starka film om kroppsskammande: "Inte mitt ansvar"

Billie Eilish delar nu den starka och hyllade videon som hon tidigare bara visat för konsertbesökare. I filmen klär hon av sig och riktar sig till alla de som har åsikter om hennes – och andras – kropp. Och hon gör det så bra!

Vi är vana vid att se Billie Eilish gå runt i baggy kläder och hon har tidigare gjort flera uttalanden om kroppsideal och kroppsskam. Bland annat öppnade hon i en intervju med Vogue upp om sin kamp mot kroppskomplexen:

– Jag hatade min kropp. Jag skulle ha gjort vad som helst för att ha en annan kropp. Jag ville verkligen bli modell, men jag var knubbig och kort.

Hon har också sagt i en intervju med BBC att alla negativa kommentarer ”förstör hennes liv”.

I somras gjorde hon en reklamfilm för Calvin Klein-underkläder, som inte liknade något annat vi sett i underklädessammanhang och som kändes SÅ mycket hon. I filmen förklarade hon varför just varför hon inte vill visa sin kropp och ofta väljer stora kläder: ”Har man inte sett min kropp, så kan man inte ha åsikter.”

Billie Eilish om kroppskomplexen

Men det har folk ändå. Under världsturnén i mars, visade hon därför en kortfilm med ett starkt och personligt budskap, där hon adresserade kroppsskammandet och andra människors ovälkomna åsikter om hennes kropp. Foton och snuttar från filmen läckte ut och Billie Eilish hyllades stort på sociala medier.

Men när nu turnén har tvingats pausa på grund av coronaviruset, har hon delat filmen även på YouTube och sociala medier, så att alla ska kunna ta del av den.

I filmen klär hon långsamt av sig, medan hon i en voiceover riktar sig till alla de som har åsikter om hennes – och andras – kropp.

Billie Eilish’s svar till kritikerna är så bra

”Skulle ni vilja att jag var mindre? Svagare? Mjukare? Längre? Vill ni att jag ska vara tystare? Provocerar mina axlar er? Min bröstkorg? Är jag min mage? Mina höfter? Kroppen jag föddes i, är den inte som ni ville?”

Om jag klär mig i bekväma kläder är jag ingen kvinna. Om jag klär av mig är jag en slampa. Trots att ni aldrig sett min kropp, så dömer ni den – och mig för den. Varför?

Vi gör antaganden om en människa baserat på deras storlek. Vi bestämmer vilka de är. Vi bestämmer vad de är värda. Om jag har mer kläder, eller mindre kläder – vem bestämmer vad det säger om mig? Vad det betyder? Är mitt värde baserat på er syn av mig? Eller är era åsikter om mig inte mitt ansvar?”

Se Billie Eilish’s video om kroppsskam: Not My Responsibility här

Källa: Buzzfeed

Foto: TT/YouTube

LÄS MER:

Justin Biebers tårfyllda budskap till Billie Eilish

Billie Eilish vill hjälpa fans som lever med självmordstankar

Billie Eilish ryter ifrån på Instagram mot sina imitatörer