bli mer kreativ

Så boostar du kreativiteten – och blir en succé på jobbet

Önskar du att du var bättre på att komma på smarta idéer på löpande band? Sluta önska och börja träna istället! CHIC hjälper dig hitta kreativiteten för att göra succé på jobbet.

Vi känner henne allihop, Den Kreativa. Hon som alltid kommer på de roligaste idéerna och de mest oväntade lösningarna på problem, som alltid hittar på innovativa, nya metoder på jobbet och upptäcker att den där gamla teknikprylen som funnits i alla år faktiskt blir mycket mer effektiv om den används på ett helt annat sätt. Själv kan du vara påhittig korta stunder, när du står i duschen eller tar en promenad i skogen – men hon verkar vara sådan jämt, dygnet runt. Vad är hemligheten? Och framför allt: Hur kan du bli lite mer som hon?

– När forskare har tittat på personer som anses kreativa eller som presterar bra på olika kreativitetstest, och jämfört deras personligheter, så har de hittat få gemensamma nämnare, säger psykologen Niklas Laninge, som arbetar på Psykologifabriken och som grundat snabba mailkursföretaget Daily Bits Of (där du exempelvis kan gå en kurs i hur du blir mer kreativ).

– Det går inte att säga att kreativa personer är mer utåtriktade, målmedvetna, emotionellt instabila – eller vad det nu kan vara – det som är gemensamt är aktiviteter som de här människorna gör. Och det är saker som alla kan göra.

Att bli mer kreativ kan gynna din karriär.

Att bli mer kreativ kan gynna din karriär.

Att kreativitet är något som bara vissa konstnärligt lagda, extra påhittiga, personer har tillgång till är alltså en myt. I själva verket visar forskning att kreativitet är något vi alla kan bli bättre på, genom att träna och förbättra omständigheterna omkring oss, och oavsett vad vi sysslar med på dagarna kan kreativitet göra jobbet eller studierna både roligare och mer givande.

– När vi är som mest kreativa är väldigt individuellt. Vissa tror att halvbrusiga miljöer som kaféer är bäst, men det finns även studier som visar att lugn och ro, eller en lekfull miljö, är det bästa. Det man kan säga är att stress och negativa känslor hämmar kreativiteten. Det som händer då är att man får ett ”fight or flight”-påslag, berättar Niklas Laninge.

Relaterat: Sju saker alla framgångsrika kvinnor gör på söndagar

”Fight or flight” är stenåldershjärnans sätt att förbereda kroppen på fara, det är fly eller slåss som gäller och plötsligt börjar hjärtat slå snabbare, vi blir torra i munnen, blod pumpas till de stora musklerna och vi blir lätt tunnelseende. Inte ett ultimat tillstånd för att förlora sig i gamla minnen och associera fritt för att komma på de där supersmarta idéerna som kanske bara dyker upp i sommarstugans utedass (eller var du nu tänker bäst).

Just associationer, och särskilt oväntade sådana, boostar vår kreativitet och hjälper oss att hitta nya användningsområden för gamla saker, se möjligheter när vi ställs inför problem som vi aldrig stött på tidigare och bemöta vardagliga situationer på nya sätt.

– Det man vill är att försätta sig i ett tillstånd då vi med hjälp av minnen och erfarenheter kan koppla ihop oväntade saker. Det brukar ske när vi inte är stressade utan har roligt – och vad som gör att vi har roligt kan vara väldigt olika. Kreativa personer är ofta duktiga på att ta in inspiration från oväntade källor, de är nyfikna, pratar gärna med personer som gör andra saker än de själva, ger andra feedback och är bra på att vädra idéer.

Läs mer: Stäng av jobbmejlen – och hitta livsbalansen som gör dig lycklig

Niklas Laninge berättar att han ofta träffar människor som säger att de har problem med att komma på idéer, men när han frågar om de har gjort något för att bli bättre på det så är svaret oftast ”nej”. Han jämför med en person med dålig kondition, som aldrig tränar – den förväntar sig sällan att plötsligt kunna springa en maraton under tre timmar, utan att ändra sitt beteende först.

”Ett knep för att bli mer kreativ är att leta oväntad inspiration”

– Det finns några enkla knep för att träna kreativiteten, berättar han. Ett av dem är att leta efter oväntad inspiration. Det finns jättemånga som aldrig läser en viss typ av böcker till exempel, eller kanske inte läser böcker alls – men det är bra att pusha sig till att ta del av något nytt. Tillbringa tid med människor som gör andra saker än du, köp en tidning du aldrig läst, ladda hem en ny podcast, lyssna på en ny radiokanal … Om du går på bröllop och hamnar bredvid personer som gör något helt annat än du – utforska dem! Hur reagerar de på det du gör? Vilka metoder och arbetssätt är vanliga i deras värld? Vad tycker de är roligt?

Leta inspiration där du inte trodde den fanns.

Leta inspiration där du inte trodde den fanns.

Inspiration kan också finnas på jobbet, bland kollegor du inte pratar med så ofta eller som arbetar med helt andra arbetsuppgifter. När ett problem dyker upp kan den mest innovativa lösningen finnas hos någon på företaget som har en annan bakgrund, och därför andra erfarenheter, än du. Kanske blir mötet vid kaffeautomaten årets mest givande – om du luftar ditt problem med rätt person – och hemligheten är förstås att lufta det med många olika.

Det är också viktigt att tänka på hur vi bemöter andra som kommer med nya idéer, så att arbetsplatsen blir en miljö som uppmuntrar nytänkande istället för att bestraffa det. Inom psykologin pratar man ofta om att ett beteende som belönas är ett beteende som vi gärna fortsätter med, eftersom vi gillar belöning – om det så handlar om uppmuntrande feedback från kollegorna eller en chef som ser till att bra idéer lyfts fram och genomförs i företaget.

– På vissa arbetsplatser kanske man uppfattas som jobbig om man kommer med idéer, kollegor himlar med ögonen, eller så får du själv allt ansvar för att förverkliga idéerna och då leder bra idéer till att du får mer att göra. Fundera på hur du påverkar dina kollegor!

”Jag tror inte på brainstorming”

En annan sak att tänka på är vad du själv behöver för att vara kreativ. När tänker du bäst och i vilken miljö?

– För egen del är jag duktig på morgnarna så jag gillar att jobba ostört då, för att få ihop saker, och har lärt mig att inte lägga möten tidigt. Det kan också handla om att byta arbetsmiljö oftare. Att sitta i öppen kontorsmiljö är kanske inget för dig? Då kan du försöka hitta en mer avskärmad yta där du kan sitta ibland. Fundera på vad som gör dig stressad på arbetsplatsen och se till att inte vara i den kontexten när du behöver komma på kreativa lösningar.

Niklas Laninge tror inte på den typ av ”brainstorming” som många arbetsplatser använder sig av för att komma på nya, kreativa idéer – tvärtom, eftersom man då ofta sitter i grupp och bedömer och kritiserar andras förslag.

Tips! 10 knep som får dig att hitta tillbaka till motivationen på jobbet

– Det gör att det blir tråkigt att komma på idéer. Om man ska diskutera nya idéer i grupp är det bättre om själva idégenereringen får ske individuellt, så att man slipper bedömningen som kan vara jättehämmande. Det är bättre att först komma på en rik mängd idéer, som inte styrs av vad som funkar eller är tekniskt görbart. Först senare kan man sålla, kritisera och utvärdera – det är bra att särskilja de två momenten.

En psykolog som dels arbetar på Psykologifabriken, som sprider kunskap om psykologi via bloggar och föreläsningar och hjälper olika organisationer att använda psykologi för att utvecklas, och dels har varit med och grundat Daily Bits Of, som erbjuder smarta mailkurser inom en mängd olika ämnen – det bör ju rimligtvis vara en ganska kreativ person. Så, vad gör Niklas Laninge själv för att boosta sin kreativitet?

– Haha, jag är väl lite som skomakarens barn, jag kan glömma bort att träna för att jag har mitt vanliga liv och jobb och massor att göra, och inte riktigt utrymme att jobba kreativt och tänka nytt. Men på Daily Bits Of har vi fasta pass varje vecka då vi försöker skapa ett helikopterperspektiv, ett utrymme då det inte finns stress, då ingen kollar mail eller gör akuta saker, för att kunna reflektera och utnyttja det faktum att vi har så många olika kompetenser och perspektiv, berättar han och fortsätter:

– Personligen är jag ganska dålig på att läsa skönlitterära böcker, men min sambo är väldigt duktig. Så när hon rekommenderar någon ny bok försöker jag läsa den. Men man får verkligen anstränga sig för att få in nya perspektiv, det är så lätt annars att få sin egen världsbild bekräftad hela tiden…

Karriärkvinnorna: ”Så boostar vi vår kreativitet!”

Pernilla Rönnberg, grundare och VD på Estelle & Thild.

När är du som mest kreativ?

– När jag reser och får nya intryck eller när jag har semester och inte gör någonting. Jag upplever att jag får kreativa idéer och blir klarsynt när jag är ledig, saker faller på plats. Sedan har jag ett lager att ta av som jag kan utveckla vid arbetsmöten. Jag tror kreativitet kommer när hjärnan kopplar bort annat som stör tanken samtidigt som man måste få nya intryck och byta miljö. När jag har semester brukar jag komma på det som varit det viktigaste, vilket jag sedan utvecklat vidare i bolaget.

Har du några knep eller metoder som boostar din kreativitet?

– Knepet är nog att koppla bort så mycket annat som möjligt. Det finns så mycket runt om oss som distraherar. Kreativitet behöver sitt utrymme. De allra bästa idéerna kommer inte på beställning så det går inte att tvinga fram det. Man måste lära sig att skapa en kreativ miljö och den är säkert olika för alla. Jag brukar fånga min kreativitet när den kommer. Ibland känner jag ett flow och då gäller det att haka på.

Emilia de Poret, modeproffs som (ihop med Ebba von Sydow) skrivit boken ”Säker stil” och driver podden med samma namn.

När är du som mest kreativ?

– Min kreativitet är som allra bäst efter klockan tio på kvällen. Om jag ska skriva eller samla idéer flyger timmarna i väg och jag kan utan problem sitta uppe halva natten. Jag älskar det och får nästan en kick av känslan av att vara uppe när alla andra sover.

Har du några knep eller metoder som boostar din kreativitet?

– Till att börja med lägger jag undan mobilen och allt annat som kan distrahera mig. När jag exempelvis gör min research inför en inspelning av Säker stil-podden ser jag till att verkligen sätt mig ner och fokusera. För om jag ska få saker gjorda och vara effektiv kan jag bara fokusera på en uppgift i taget. Om jag fastnar tar jag en paus och gör någonting helt annat. Några minuter vid flygeln, en kopp grönt te eller om jag är riktigt frustrerad, shoppingjakt på nätet. Brukar faktiskt göra susen! Men oftast ger jag mig själv inga ursäkter utan ser bara till att få jobbet klart och tvingar mig själv att fortsätta även om det känns trögt. För det brukar nästan alltid lossna till slut och när det väl gör det flödar tankarna och idéerna och det blir både roligt och enkelt.

Elin Alemdar, designer och grundare av märket Stylein.

När är du som mest kreativ?

– Jag har så dubbla känslor för kreativitet. För mig handlar det om ytterligheter, har jag insett. Till exempel när jag åker till landet med min familj och ska ha absolut stillhet och koppla bort mitt jobb, då kan kreativiteten rinna till. Precis som att hjärnan kopplar att alla måsten är utom räckhåll och att jag då får chans att släppa fram de idéer som legat och ruvat inom mig. Men det kan också vara tvärtom att jag en vanlig måndagsmorgon sätter mig vid skrivbordet och tror att jag är totalt oinspirerad – men så börjar jag arbeta med en moodboard för kommande kollektion och plötsligt har kreativiteten kommit i alla fall. Jag håller helt med om att det handlar om träning, som allt annat i livet. Inget kommer gratis av sig själv!

Har du några knep eller metoder som boostar din kreativitet?

– Jag sätter på min musik. Oftast är det minimal eller deep house. Jag behöver monotona toner som ger mig rätt känsla och energi!

Av: Helena Skoog