Här är klubben som backar brudar – med broderier

Här är klubben som backar brudar – med broderier

Ett tryggt rum för kvinnor att umgås och feministisk kamp genom handarbete. Matilda Lenne är av grundarna till Broderiklubben BK.

Ett gäng tjejer som umgås, snackar och broderar feministiska motiv. Visst låter det drömmigt? Det är precis det som Broderiklubben BK är. Den feministiska och antirasistiska klubben började med att Frida Holmström Ashbourne, en av grundarna, lärde sig brodera från sin bror en sommar i Dalarna. Hon flyttade senare ihop med Matilda Lenne och de började brodera tillsammans.

– Till att börja med ville vi bara ses och hänga och pyssla, sen ville fler och fler vara med och det har blivit större än vad som var planen, säger Matilda om starten.

Läs även: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

Men det här är inte din mormors broderade dukar vi snackar om. Matilda och de andra klubbmedlemmarna broderar menskoppar, kvinnotecknet och texter som ”Ut med rasisterna, in med feministerna”.

– Tanken är att det ska vara feministiskt och mycket handlar om att backa brudar. Många kör på ett roligt spår, vissa broderier kommer från låttexter eller internet. Vi har ingen särskild plan kring det, men den feministiska delen är viktig.

Några av Broderiklubben BK:s medlemmar.

Basen är i Stockholm och klubben har runt 30 medlemmar varav 15 är aktiva. Just nu har de medlemsstopp för att kunna ses hemma hos varandra, men alla är välkomna att brodera under klubbens hashtag #broderiklubbenbk och det finns planer på att starta en större Facebookgrupp. För dig som hellre köper än broderar själv är det möjligt att köpa broderierna om personen som ligger bakom är villig att sälja.

Missa inte: Här är 9 feministiska tatueringar du kommer att älska


Klubben är kvinnoseparatistisk, med andra ord får män inte vara medlemmar, och Matilda tror att det går att föra en typ av feministisk kamp genom handarbetet.

– Vi tar tillbaka en gammal kvinnokonst och gör något av det istället för att de här gamla dukarna ska ligga på loppis och kosta 3 kronor. Dessutom är det viktigt att vi bara är tjejer i klubben. Det är ett rum fritt från män och man får prata om vad man vill, oavsett humör. Det är huvudstyftet för de flesta i klubben, säger Matilda.

Broderiklubben BK har i nuläget 12 000 följare på Instagram och Matilda är glad över hur de har mottagits.

– Vi har fått extremt mycket positiv respons och har faktiskt aldrig stött på något som känts jobbigt. Det här har blivit mycket större än vad vi kunde föreställa oss.

Foto: @broderiklubbenbk