Cilla Holm är Baaambrud i maj 2019

Cilla Holm om långa vägen att skaffa barn själv: ”Jag gjorde tio misslyckade försök”

När Cilla Holm var 40 år insåg hon att hon verkligen ville ha barn men hade ingen att skaffa barn med. Då inledde hon en lång resa för att få barn på egen hand som tog henne från Sverige, till Danmark och slutligen till Ryssland. ”Hade jag förstått då allt jag vet i dag hade jag inte väntat en dag efter att jag fyllde 35 år”.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Här möter du juni månads Baaambrud Cilla Holm som berättar om sin kamp för att skaffa barn på egen hand.


Cilla Holm hade aldrig funderat så mycket över att skaffa barn. Hon hade snarare tänkt att om hon skulle få barn skulle hon bara föra vidare sina dåliga mönster, så hon hade bestämt sig för att barn inte var för henne. Så en dag hände något.

– När jag var 34 år blev jag tillsammans med en man som hade två barn från en tidigare relation. Och när jag träffade dem och blev som en slags bonusmamma blev det tydligt för mig att jag visst kan bli en bra förälder. Och det var då en riktig barnlängtan väcktes hos mig. Men det som för vissa bara är att börja försöka med sin partner blev starten på en lång resa för mig.

Under den här perioden levde Cilla hela tiden med män som inte ville ha fler barn. Hon hade dessutom en stark föreställning om hur otroligt jobbigt det skulle vara att skaffa barn själv. Vara självstående, som Cilla själv säger istället för ensamstående. Men livet blev inte som hon tänkt och när hon fyllde 40 år kände hon så den klassiska, biologiska klockan klämta och insåg att hon inte kunde vänta längre. Då beslöt hon sig för att trots allt skaffa barn på egen hand.


Sedan 2016 är det lagligt i Sverige för ensamstående kvinnor att skaffa barn. Och 2019 blev det också tillåtet att göra en så kallad dubbeldonation, vilket är när både ägget och spermien kommer från en annan individ, samt att även privata kliniker nu får göra IVF-behandlingar. Men när Cilla skulle genomgå den här processen fanns inga sådana möjligheter i Sverige – som så många andra var hon tvungen att vända sig till Danmark.

– Att bara inleda den processen var jobbig och hade jag vetat då vad jag vet i dag hade jag gjort saker väldigt annorlunda. För jag vill påstå att vi kvinnor har helt fel bild av hur fertilitet fungerar. Vi är som mest fertila mellan 20-25 år, efter 30 går fertiliteten ned och efter 35 är det spikrakt nedåt. När man är 40 år, som jag var då, är det bara 10 procent som kan bli gravida på naturlig väg. Hade jag förstått det hade jag inte väntat en dag efter att jag fyllde 35 år.

Cilla Holm i S:t Petersburg

Cilla tog steget och åkte till Olgas klinik i S:t Petersburg.

Cilla berättar att om hon verkligen förstått vad det betyder så hade hon aldrig ens försökt göra en insemination utan gått på IVF direkt. Det är helt enkelt väldigt svårt att bli gravid på det sättet om man är över 40 år. Men det var precis vad Cilla gjorde. I rask takt gjorde hon fem inseminationer.

– Jag hade budgeterat för en eller max två inseminationer men jag hade lagt undan 50 000 kronor som ändå skulle räcka för fyra stycken. Men när även den femte inseminationen misslyckades blev det ett svårt beslut att byta taktik och gå över till IVF istället. Så jag tog sommarlov och framåt hösten gjorde jag sedan också fem IVF på kort tid.

Att göra en IVF-behandling är inte lika enkelt som att inseminera. Det innebär en ganska stor hormonell påfrestan, man behöver ta sprutor själv hemma och om man gör det långa protokollet behöver man också ta en hormonnässprej. Den startar i sin tur om kroppen och försätter den i ett tillfälligt klimakterie. Den varianten Cilla gjorde innebar att hon på tre veckor genomgick en klimaterieprocess som annars tar tre år.

– Det låter jobbigt, men när man väl är inne i det är det ändå okej för man är ju peppad! Man har ju, förhoppningsvis, något positivt att se fram emot. Men jag blev inte gravid en enda av de fem gångerna. Då sa min danska läkare att han rekommenderade mig att åka till en doktor Olga i S:t Petersburg. För där var redan då dubbeldonation tillåtet, något det inte var i Danmark.


Cilla var först tveksam. Men när även hennes svenska läkare rekommenderade samma klinik tänkte hon om. Olga hade dessutom regelbundet seminarier om sin klinik i Sverige så information och kontakt var lätt att få. Efter ännu ett sommarlov började hon landa lite i vad som behövde göras.

– Jag behövde gå igenom en slags sorgeprocess först för att kunna acceptera min situation. Jag kände att jag var tvungen att förstå att jag kanske aldrig kommer att få barn och att det också kommer att vara ett bra liv. Jag kommer att göra roliga saker då också och när jag insett det så blev S:t Petersburg en möjlighet och inte ett måste. Det förändrade allt.

Efter många, långa år blev till sist Cilla gravid.

Efter många, långa år blev till sist Cilla gravid.

Väl där var läkarna tydliga: Cillas största chans att bli gravid var att ta både en ägg- och en spermiedonator eftersom hennes ägg antagligen hade för dålig kvalitet. Att välja donatorer blev dock en större process än hon trott. I Ryssland behöver man välja donatorer mer aktivt och Cilla säger att hon fick sin beskärda del av ”genpanik”.

– Jag ville verkligen hitta en kvinna i min längd och gärna lik mig och en man som var si-och-så. I efterhand kan jag känna att det var helt onödigt, det spelar ju ingen roll. Ett barn som har levt i min mage i 9 månader är ju mitt barn oavsett. Dessutom är det nästan skönt att mitt barn inte har mina gener, jag har massa gener jag inte tycker är bra och nu behöver jag aldrig oroa mig för dem.

Så hon sa ”ja, vi kör” och på första försöket blev hon gravid.

– Det var så sjukt. Efter alla år där jag gått och känt efter och hoppats och trott att jag kanske var gravid fanns nu ingen som helst tvekan. Det var solklart. Och så, den 4 oktober 2018, föddes min dotter Liv.


Cilla Holm med sin dotter Liv

Cilla tillsammans med dottern Liv bara några minuter efter förlossningen.

Billigt blev det dock inte. Cilla tror att hon lagt ungefär 450 000 kronor på att bli gravid. Det är pengar som hon bland annat i flera år sparat för att ha råd att köpa ett landställe. Den drömmen är lagd på is, men allt var såklart värt det i slutändan. Dessutom hände något oväntat när hon var gravid i femte månaden.

– Jag är terapeut och jag har länge haft samtalsgrupper med kvinnor som levt med barnlängtan och brottats med tanken på att skaffa barn själva. Och när jag märkte hur stort behovet att få prata om det var så startade jag och Annika Leone podden ”Jag vill ha barn” i samband med att jag bestämde mig för att åka till Ryssland. Parallellt hade jag också dejtat lite men så blev jag ju gravid och tänkte att det är dags att lägga ned Tinder. Det kändes lite väl komplicerat att dejta samtidigt som jag var gravid.

Cilla Holm och dottern Liv

Cilla tillsammans med Liv, som föddes i oktober 2018.

Men det tyckte inte Annika Leone. Hon manade på Cilla att gå på några dejter till och få lite roligt innehåll till podden. Att graviddejta hör ju trots allt inte till vanligheterna.

– Så en söndagskväll satt jag och chattade med en kille som var supertrevlig. Han frågade då om han kunde få bjuda ut mig på ett glas vin. Då berättade jag att det kan bli lite svårt för jag är nämligen gravid. Jag förväntade mig att han då bara skulle sluta svara eller börja fråga en massa om vem pappan var. Men han sa bara: Okej, kan jag få bjuda på något alkoholfritt istället? Jag sa ja och sedan den dagen har vi varit ihop.

Hon säger att det är klassiskt. Hela livet har hon sökt spänning, attraktion, passion och bekräftelse och inte lyssnat på vad hon själv behövt. Men i och med graviditeten insåg Cilla att det hon faktiskt behöver är en trygg person som kan ge både henne och barnet stabilitet.


Cillas tre bästa råd för dig som vill skaffa barn själv:

1. Sätt igång. Du fattar inte beslutet förrän du ligger där inne i läkarrummet ändå så du behöver inte ha tänkt ut allting innan. Inled fertitlitetsutredningen och ta reda på hur det ligger till för dig så snart du funderar på det.
2. Ta hjälp. Involvera 2-3 personer som du har som stöd genom hela processen och våga be om hjälp. Den hjälpen kommer att vara din största nyckel sedan när du bli mamma så det kan du lika gärna börja träna på under processen.
3. Hitta stöd utanför din närhet. Ta professionellt stöd i form av exempelvis terapi men också genom gemenskap och systerskap med personer i samma situation. Det finns en mängd föreningar och Facebookgrupper som är toppen. För hur bra din närhet än är så kan de antagligen ingenting om just den här processen.


Cilla Holms starter pack

Vi bad Cilla att sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev en blandning av sneakers, en stor kaffe och en fullproppad barnvagn.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.

Illustration: Unni Zetterling


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:

Baaam-brud i april:

Emma Knyckare: ”Jag brukar tänka: ’Vad skulle en snubbe göra?’”

Baaam-brud i mars:

Skådespelaren Maria Wärme: ”Allt hade varit enklare om jag fötts till en gående man”

Baaam-brud i februari:

Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson: ”Man har sexualiserat min kropp mot min vilja”

Baaam-brud i januari:

Annahita Yazdi slutar shoppa och flyga 2019: ”Jag behövde göra något radikalt”

 

Baaam-brud i december:

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”

 

Baaam-brud i november:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”

 

Baaam-brud i oktober:

Hedda Siternstedt: Förväntningarna på oss kvinnor har bara bytts ut

 

Baaam-brud i september:

Ida Ovmar: Bilden av oss samer är så stereotyp

 

Baaam-brud i augusti:

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

 

Baaam-brud i juli:

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

 

Baaam-brud i juni:

Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”