Då ska du boka jul- och nyårsresan – för att få den billigt

Planerar du att resa bort i vinter? Då har du pengar att tjäna på att boka i rätt tid.

Vem längtar inte bort till lite sol och värme när snön yr kring husknuten? Och eftersom det dyker upp röda dagar kring jul och nyår är det ju perfekt att ta några extra semesterdagar och dra iväg.

Vill du veta hur du maxar din ledighet 2018 och 2019? Vi har alla knepen!

Men frågan är ju, när ska man boka in resan för att kunna få ett så bra pris som möjligt? Det har resesajten Skyscanner tagit reda på.


Enligt en undersökning de gjort är den bästa månaden för att boka resor över jul och nyår oktober. I snitt är resorna 12 procent billigare i oktober jämfört med om du bokar någon annan månad på året. Och allra bäst är vecka 41 (i år 8-14 oktober) då man kan spara upp till 15 procent. Och vecka 42 är också en riktig guldvecka med snittpriser på 14 procent lägre än normalt.

– Vår undersökning visar att man kan göra de största julresefynden i oktober, närmare bestämt i nästa vecka. Trots det ser vi att många svenskar ändå bokar sista minuten, då priserna skapar betydligt större hål i plånboken. Vårt råd till de som ska ut och resa i jul, är att försöka vara så flexibla som möjligt, säger Emma Kirkwood, reseredaktör på Skyscanner.


Så, hur bra är vi svenskar på att boka resor i rätt tid? Riktigt bra, i snitt bokat vi 11 veckor före avresa vilket är precis rätt. Men det innebär också att konkurrensen om resorna är stor så det gäller att passa på om du vill få tag i en fyndresa.

Men du kan också göra bra kap om du är flexibel med när du åker iväg. Allra billigast är det, föga förvånande, på julafton men även 22 december är en bra dag. Dyraste dagen är 17 december, så den är det smart att undvika.

Sedan påverkar såklart också resmålet priset. Billigast resor kan du hitta om du åker till Gdansk i Polen eller till våra grannhuvudstäder Oslo och Köpenhamn. Kanske inte den värme man söker, men åtminstone en getaway till bra pris.

Statistiken är baserad på data från Skyscanners svenska användare under 2017.

Foto: IBL