En grupp vänner har en babyshower

Bland blöjtårtor och pasteller – därför älskar vi babyshowers

En dag där du blir firad, uppvaktad och överöst med presenter – inte konstigt att babyshowers har blivit så populära i Sverige. Vi bad etnologen Agneta Lilja spåna kring varför den amerikanska traditionen har fått fäste.

Läs mer: 4 saker som händer efter en förlossning – som du vill veta innan du föder

Stora blöjtårtor, ”gissa chokladen” i blöjan och massvis med pastellfärgade bakverk. Det är bara några av ingredienserna till en babyshower, en tradition som blivit alltmer populär i Sverige.

Olika ritualer och sätt att fira och uppvakta gravida kvinnor har funnits länge på flera håll i världen men den moderna babyshowern och begreppet som svenskarna har anammat är hämtat från USA. En babyshower innebär helt enkelt att kvinnan som väntar barn blir uppvaktad av sina (ofta kvinnliga) vänner med god mat, lekar och en ”shower” av presenter.


Ny teknik som fosterdiagnostik har gjort det möjligt att ta reda på mycket om barnet innan det är fött, som till exempel kön. Även i Sverige är det inte helt ovanligt med färgkodade fester där presenter, dekorationer och bakverk görs i blått för pojkar och rosa för flickor.

Läs mer: Slipp paniken – här är 15 fina doppresenter som alltid går hem

Agneta Lilja, etnolog på Södertörns högskola, tror att babyshowerns popularitet i Sverige beror på vårt intresse för ritualer.

– Det är en separationsrit. En separation från det gamla gänglivet till det nya livet som mamma. Som en möhippa fast för barnet. Vi får också mycket information om våld i samhället och jag tror att vissa fester skapar en glad och positiv motvikt till det.

Foto: Olcay Yalcin/Södertörns högskola

Tradition har vi i Sverige inte uppvaktat gravida kvinnor innan förlossningen. Istället har det inneburit otur att ge presenter och gratulera innan barnet var fött.

– Man gick hem till nyförlösta kvinnor med barnsängsgröt som hon skulle äta. De var ofta svaga efter förlossningen och gröten skulle innehålla en massa näring. Vår tid har lagt fokus på graviditeten, något som tidigare varit en tid av väntan. Barnet har blivit mycket mer av en individ. Förut var det en del av vuxenvärlden, men nu är även det ofödda barnet en egen person, säger Agneta.

Hon tror att traditionen med babyshowers kan växa i popularitet i Sverige – så länge det inte bryter alltför starkt mot våra normer.

– Det får inte blir för påkostat och dyrt, då tappar folk intresset. Jag tror inte att det i Sverige är lika viktigt att visa upp sin ekonomiska förmåga som i USA.

Foto: IBL/Shutterstock, Olcay Yalcin/Södertörns högskola