Därför blir du snyggare efter ett glas bubbel – men inte två

Därför blir du snyggare efter ett glas bubbel – men inte två

Tycker du att du blir bättre på bild när du har druckit vin? Nu har forskare kommit fram till att du blir faktiskt snyggare av alkohol – men bara ett glas.
5 hälsofördelar med att dricka champagne
1:22

Efter reklamen: 5 hälsofördelar med att dricka champagne

(1:22)

Slå på ljud

5 hälsofördelar med att dricka champagne (BAAAM)

Läs också: Nyårssmink extra allt – 14 looks med glitter och guld

Känner du dig generellt snyggare efter ett glas bubbel, vin eller annan alkoholhaltig dryck? Det är, hör och häpna, inte inbillning för en ny studie visar att alkohol faktiskt kan göra dig snyggare.

Forskare vid Universitetet i Bristol lät 40 frivilliga studenter dricka lite alkohol. För att se hur deras utseenden förändrades fotograferades de således nyktra, efter att de druckit ett glas alkohol och sedan efter två glas. Därefter fick en annan grupp studenter bedöma hur attraktiva de fann dem.

Slutsatsen blev att efter ett glas upplevdes studenterna som mest attraktiva – men nykter var klart bättre än efter två glas.

– Om slutsatsen stämmer tycks folk upplevas som mer attraktiva efter en liten mängd alkohol. Men fortsätter de dricka försvinner den effekten, säger Marcus Munafò, forskare i biologisk psykologi vid Bristols Universitet.


Läs också: Fira nyår i Stockholm – 7 fester där du kan dansa dig svettig

Marcus och hans kollegor kan inte på rak arm svara exakt vad som gör att man upplevs som mer attraktiv efter ett glas, men de har några förslag.

Dels kan det bero på att pupillerna vidgas när man dricker alkohol, något som ofta upplevs som positivt, och dels slappnar musklerna av och ger ett mer lugnt intryck. Men det kan också vara för att kinderna blir rosiga av alkoholen.

– När man druckit en liten mängd alkohol får man en lätt rosighet på kinderna. Detta är något som upplevs som attraktivt och karaktäriserar god hälsa, säger Marcus Munafò.

Effekterna avtog dock alltså kraftigt efter bara två glas. Och inget i studien antyder att alkohol på något sätt är bra, bara att det i denna kontrollerade miljö fungerade på detta sätt.

Läs även: Från budget till lyx – den här champagnen är bäst i test

Foto: IBL/Unsplash