femsekundersregeln

Därför ska du inte använda femsekundersregeln

Femsekundersregeln innebär att om du tar upp mat som du tappat, inom fem sekunder, så går det att äta den. Nu visar dock en ny studie att det inte riktigt stämmer.

Läs mer: 17 saker du bara känner igen om du ÄLSKAR mat

Alla har nog någon gång kört på femsekundersregeln. Regeln som innebär att om du tappat exempelvis en macka på golvet, så kan du fortfarande äta den, så länge du tar upp den inom fem sekunder. Mackan går självklart fortfarande att äta, men om den är bakteriefri, det är en annan femma.

Forskarna på Universitet Rutgers har nämligen kommit fram till att femsekundersregeln inte gäller. Deras undersökning visade att mat som hamnar på golvet får bakterier på sig inom mindre än en sekund.

I studien undersökte de fyra olika ytor, rostfritt stål, kakel, trä och matta. De undersökte också fyra olika matvaror, vattenmelon, bröd, bröd med smör på och gelégodis. Därefter testade de hur pass mycket bakterier som överfördes till de olika matvarorna efter mindre än en sekund, efter fem sekunder, efter 30 sekunder och efter 300 sekunder.

Resultatet visade att vattenmelon var den som hade mest bakterier på sig medan gelégodiset hade minst. Anledningen är enligt Donald Schaffner, professor på Rutgers, för att vattenmelonen är fuktig. Eftersom bakterierna inte har ben så färdas de genom fukten till melonen.

Mattan hade en låg överföringshastighet jämfört med kakel och rostfritt stål. Enligt Donald Schaffner så spelar ytan på både golvet och maten en stor roll för bakterieöverföringen. Det är sant att desto längre mat är i kontakt med en viss yta, desto mer bakterier kommer det att vara på maten. Det är dock inte sant att inga bakterier hamnar på maten inom fem sekunder.

Kommer du fortfarande köra på femsekundersregeln?

Läs mer:
Recept: Popcorn med parmesan, vitlök och basilika
Recept: goda och nyttiga zucchinichips
Recept: American pancakes med Nutella

Foto: IBL