Kvinna som använder telefonen och appar när hon reser.

De 10 bästa apparna för din resa

Fyll telefonen med smarta reseappar som gör det enkelt att hitta, göra sig förstådd och att inte bränna sig på semestern. Vi tipsar om gamla favoriter och nya godbitar som gör din telefon till din bästa reseguide.

Telefonen har de flesta med sig på resan och den kan bli din bästa hjälpreda och reseguide om du bara laddar den med rätt appar.

Här får du tio tips på appar, både gamla och nya, som du kan ha stor användning för nästa gång du ska lämna hemmet för några dagar – oavsett om du ska resa inom landet eller ut i vida världen.

Min soltid – så att du inte bränner dig

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som har utvecklat den här appen som underlättar för soldyrkare att veta hur länge de kan vara i solen. Appen är inte jättefestlig, men oj så praktisk! Man laddar in sin hudtyp, var man är, vilket datum och tid och vips får man en hint om hur länge det är läge att ligga i solen.

Men lämna inte över allt ansvar på appen – om du bränner dig kan du inte skylla på den. Sunt förnuft gäller fortfarande.

PackKing – resefobikerns bästa vän

Resefobikerns bästa vän inför resan! Du skriver helt sonika in var du ska, hur länge du ska vara borta, vad det ska vara för väder och vad du ska göra – och vips, så gör appen en packlista åt dig! Den säger dessutom åt dig vad du behöver göra innan du lämnar hemmet, som till exempel att dra ur sladdar, betala räkningar och förbereda snacks.

AroundMe – hittar närmaste baren

Appen spanar in var du är och ger dig sedan tips på de närmaste barerna, restaurangerna, mataffärerna, biograferna, sjukhusen och så vidare. En underbar app att ha om du inte har koll på staden du befinner dig i och behöver lite hjälp med tips.

Riktiga vykort – go retro!

Med den här appen gör du enkelt dina bästa semesterbilder till riktiga vykort (ja, sådana där i papper) som du kan skicka till alla där hemma, direkt från telefonen.

Du väljer en bild, designar den med emojis och ramar, skriver en hälsning och adress och skickar iväg det. Du kan skicka till vilket land som helst för 19 kronor för A5 och 29 kronor för A4. Du betalar kortet enkelt med kontokort eller Swish.

WeatherPRO – SMHI upphöjt till 10

En detaljerad väderapp med prognoser för mer än två miljoner platser i världen. Du får såväl specifikt strandväder som vattentemperaturer och vädervarningar. Du kan få sju-dygnsprognoser i tretimmarsintervaller som gör det lätt att planera dina resdagar.

CityMapper – för dig som ska åka kollektivt

Den som vill nyttja kollektivtrafiken i den stad man har rest till har en guldgruva i CityMapper. Den fungerar i många av de största städerna i hela världen. Den inkluderar tunnelbana, bussar, tåg, cykeluthyrningsinformation och har också integrerat Über. För alla som vill se mer av sitt resmål!

Livetrekker – följ kaksmulorna!

”Men var låg nu det där mysiga kafét som vi gick förbi?”

Hur många gånger under dina resor kommer du på dig själv att tänka så? Ett par gånger, minst. Nu kan du förvandla dina resor och promenader till en interaktiv karta där vägen du har gått sparas. Med andra ord – enkelt att spåra sig själv tillbaka. Om man vill. Tycker man att det känns som att storebror ser dig är det bara att stänga av spårningsfunktionen. Du kan även dela dina resvägar och skapa en interaktiv karta med bilder, text och ljudfiler som fungerar som en resedagbok med extra allt.

Google Translate – tyd grekiska skyltar!

Med Google Translate kan du lätt översätta mellan över hundra olika språk, varav ungefär hälften ligger offline. Du kan också fota av skyltar och översätta direkt från bilden i appen – något som är väldigt användbart i länder som Ελλάδα. Du förstår inte? Använd appen!

Splitwise – i rättvisans namn!

Om du reser med en kompis eller i en grupp är det guld värt att ha en app som håller koll på hur mycket alla har betalat och hur mycket alla är skyldiga varandra. Appen blir som resans egna ekonomiska ansvariga och gör att ni slipper minsta lilla pengatjafs.

Nike Training Club – hålla igång på resan?

Ja, man ska vila på semestern, men om du vill hålla igång din träning när du är på resande fot behöver du ingen annan app än Nike Training Club. Det finns alla pass du vill ha: korta, långa, flåsiga kardiopass, styrkepass, med och utan redskap, rörlighet och yoga. Kommer du till ett hotellgym med bara några hantlar kan du ta fram pass som funkar för just det. Träningen håller ruskigt hög kvalitet och du kommer långt med bara den här appen även på hemmaplan.

Foto: TT

Läs mer:

Så räddar ni relationen under semestern

Skippa flyget i sommar – här är 10 semesterparadis i Sverige

9 pärlor du inte får missa på din Sverigesemester