Baaam har testat det nya sociala mediet Vero – så fungerar det

Baaam har testat det nya sociala mediet Vero – så fungerar det

Det finns en ny spelare på marknaden – Vero. Men hur fungerar detta nya sociala medium? Och vad är fördelarna och nackdelarna? Baaam reder ut.

Läs mer: Så får du en sundare relation till mobilen – 4 tips från psykologen

När sociala medier trädde in på arenan för dryga tio år sedan var det nog få som kunde förutspå deras framgång. I dag sitter de flesta med ett Facebookkonto, en Instagramprofil, ett Twitterkonto, LinkedIn, Pinterest… You name it. Dessutom har vi dygnet runt-tillgång till medierna tack vare smartphones (eller på grund av kanske, nyttan om det går isär).

Men i och med den ökade populariteten började även de stora mediejättarna skruva på algoritmerna, ta in mer reklam, börja visa konton du inte följer och ändra vad du faktiskt får upp i ditt flöde. Detta har gjort många människor väldigt irriterade – med rätta. Men vad ska man göra då? Det är här Vero kommer in.


Läs också: Nu kommer tjänsten som visar Keeping Up With the Kardashians – och 150 andra realityserier

Vero spås bli ”nya Instagram” och beskrivs som ett socialt nätverk för dig som ”älskar något tillräckligt mycket för att dela det – och vill ha kontroll över vilka det delas med”. I Veros flöde finns dina inlägg – som kan vara allt från bilder till länkar och restaurangtips – och inläggen från människor du är kopplad till eller följer. Redan här finns alltså en stor skillnad jämtemot andra sociala medier, flödet är helt utan styrande algoritmer.

”We don’t curate it, manipulate it, insert advertising in it, or hold back posts. You see what has been shared with you, when it’s been shared with you”, skriver Vero på sin sajt.

Dessutom är appen, i alla fall just nu, utan reklam. Men frågorna är såklart många – behövs verkligen ett till socialt nätverk? Och vad har just Vero för fördelar som kan göra att vi väljer det framför Instagram? Baaam har skaffat Vero och ska försöka besvara så många av frågorna vi kan. Häng på vår Vero-resa.


Vad är Vero?

Vero betyder ”sanning” på latin och är kort och gott ett nytt socialt medium. Vero beskriver sig själv som en app för dig som älskar att dela saker och vill kunna välja vilka du delar det med.

Hur får jag tag i appen?

Vero finns tillgängligt i Apples App Store och Google Play. Det är bara att ladda ned och köra igång.

Kostar Vero något?

Nej, än så länge är det gratis. Men tanken är att plattformen ska vara en prenumerationstjänst som gör att Vero inte ska behöva utnyttja sina användare för att sälja annonser på dem och på så vis tjäna pengar. Detta ska göra plattformen helt annonsfri och fokuserad på den sociala upplevelsen. Användare kommer därför att betala en årsavgift, vad den kommer att ligga på är dock inte tydligt i dagsläget.

Hur skapar jag ett konto?

Du kan registrera ett konto gratis i dagsläget. Det enda du behöver göra är att uppge ditt namn, mejladress och mobilnummer. Sedan skickas en kod till mobilnumret du angett som verifierar ditt konto. Först då kan du komma igång, hitta vänner och dela inlägg.

Hur fungerar Vero?

På Vero kan du, som på de flesta sociala medier, dela inlägg, bilder och länkar med dina följare och vänner. Det som skiljer Vero åt är att du också får ett bibliotek med de saker du väljer att dela och som sorteras efter kategori. Du kan därtill välja att antingen ”rekommendera” eller ”inte rekommendera” olika saker och detta sparas också.

Vero är därtill i dagsläget kopplat till iTunes (det återstår att se om fler tjänster kopplas till programmet) så om du använder det kan du dela allt du vill från iTunes direkt till Vero. Skulle du då exempelvis vara en stor musikentusiast kan du på kort tid på din profil få en samlad bild av musik du rekommenderat åt andra – eller verkligen inte rekommenderat.

Hur delas materialet?

Varje gång du vill göra ett inlägg väljer du först vilken typ av inlägg du vill göra, sedan skriver du inlägget och därefter kan du välja vilka som får se inlägget. De grupper du kan välja mellan är ”nära vänner”, ”vänner”, ”bekanta” och ”följare”. Sedan hamnar ditt inlägg i flödet hos de du valt att dela det med. Skillnaden här är att flödet inte är algoritmstyrt utan allt hamnar i kronologisk ordning.

Vilka fördelar har Vero?

– Att flödet inte styrs av en algoritm lär många uppskatta, särskilt de som klagat högljutt på Instagrams nya, okronologiska flöde.

– Det är lätt att bestämma vilka som tar del av inläggen och för de som tidigare haft ett privat och ett professionellt konto kommer detta garanterat underlätta.

– Bra sätt att få översikt av sina intressen och få rekommendationer från andra.

– Reklamfritt.

… och vilka nackdelar?

– Just nu är appen lite buggig, något Vero själva menar beror på den stora tillströmningen av användare.

– Hör och häpna lär fler än de anar nog sakna algoritmflödet. Visst, kronologiskt flöde är trevligt men om din vän får barn nu kommer det inte längre hamna högst upp i flödet utan där det hör hemma kronologiskt. Vissa kommer jubla – andra kanske sakna att få höjdpunkter högst upp.

– Det kommer att kosta pengar.

– Appen är ganska svåröverskådlig och lite komplicerad innan man vant sig vid gränssnittet. Det är till exempel nästan omöjligt att förstå hur man lägger till vänner eller hittar folk man vill följa.

Foto: Vero