Går det att köpa smink som inte testats på djur? Nja, inte direkt

Går det att köpa smink som inte testats på djur? Nja, inte direkt

Det är många som gärna undviker smink och hudprodukter som testats på djur. Men stämmer det verkligen att det går att undvika? Baaam reder ut.

Läs också: Eko, vegan eller cruelty free? Det betyder symbolerna på dina skönhetsprodukter

Så du vill undvika smink och hudvård som testats på djur? Det finns i dag en lång rad märkningar som på olika sätt ska visa att produkten inte djurtestats eller innehåller animalier. Men hur bra de märkningarna än är går det sällan att helt fastställa att ingen del av produkten någon gång djurtestats.

Nästan alla produkter som finns på marknaden innehåller komponenter som har djurtestats, uppger Djurförsök.info som är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta svenska universitet.


Sedan mars 2013 är det inom EU förbud mot alla djurförsök inom kosmetikaindustrin och varken enskilda komponenter eller hela produkter får djurtestas – och det gäller även importerade produkter. Det betyder dock inte att produkterna du köper är helt fria från djurförsök.

— Jag skulle säga att alla produkter som finns på den europeiska marknaden innehåller råvaror som har testats på djur. Ett av de områden där kemikalier främst tas fram för kosmetika är solskyddscrème. Men oftast har ingredienserna inte primärt testats för kosmetika. Av de 20 000 ingredienser som är möjliga kosmetikaingredienser används de flesta även för andra ändamål, säger Marie Lodén, apotekare och docent i experimentell dermatologi, till Djurförsök.info.

En anledning till det är att det är svårt att fastställa om en komponent faller under den kosmetikalagstiftning som förbjuder djurförsök eller om den landar under EU:s lagstiftning om kemikalier (Registration, Evaluation, Authorisation, and restricting of Chemicals eller REACH).

REACH riskbedömer kemikalier ur både en hälso- och miljösynpunkt och kemikalier kan då testas på ryggradsdjur trots att även de ska verka för att minska djurförsöken.

— Om en råvara produceras främst för att användas inom kosmetika ska den falla under kosmetikalagstiftningen medan om den faller inom REACH är djurförsök för det mesta ett krav. Det är svårt att göra avvägningen om vilken lagstiftning som ska tillämpas. Oftast får företagen själva ta ett beslut, men vara beredda på att det kan ifrågasättas av tillsynsmyndigheterna, säger Karin Gabrielson Morton, sakkunnig på organisationen Forska Utan Djurförsök.

Läs också: Nu finns mobilspelet Harry Potter: Hogwarts Mystery – så spelar du


Om det dock handlar om ren kosmetika ska jordbruks- och läkemedelsverket se till att lagarna följs – men det är inte helt enkelt.

— I och med att djurförsöksförbudet just har trätt i kraft är det ingen som riktigt vet hur det ska tillämpas och vi har inte haft något konkret fall att ta tag i än så länge. Även om vår uppgift är att kolla upp djurförsök inom kosmetikabranschen gör vi inga rutinmässiga kontroller. Vi vet ännu inte hur en sådan kontroll skulle kunna göras rent praktiskt, menar Gunnar Guzikowski på läkemedelsverket.

Dessutom finns ytterligare ett problem och det handlar om när ett företag säljer produkter på andra marknader än inom EU. Det finns då ibland, bland annat i Kina, krav på att man måste djurtesta innan produkten får säljas. Räknas det då som att produkten inte djurtestats bara för att den inte testats här i Europa? Tveksamt. Dessutom finns produkter på marknaden i dag som testats på djur innan EU-förbudet trädde i kraft.

Allt är dock inte hopplöst och kosmetikaindustrin har satsat stora pengar på att ta fram andra metoder för att testa sina produkter. Det gör att djurförsöken också minskar.

Läs också: Så blir du som förälder – enligt ditt stjärntecken

Källa: Djurförsök.info
Foto: IBL