dumleklubba

Dumleklubban gör comeback i butik – därför försvann den

Fazers klassiska godis Dumleklubba försvann ur sortimentet i fjol. Anledningen var att fabriken behövde rustas upp. Nu är arbetet klart och klubban gör comeback!
TV: Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: TV: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

I februari 2021 meddelade gottetillverkaren Fazer att den älskade godisklubban med Dumlesmak skulle plockas bort ur sortimentet. Maskinerna som tillverkar klubban hade blivit daterade och säkerheten i fabriken var tvungen att säkras. På Instagram förklarade Fazer beslutet:

”För att förtydliga så handlar detta tråkiga beslut om att den tekniska livslängden på produktionslinjen når sitt slut. Den nuvarande produktionslinjen är gammal och har de senaste åren blivit svår att underhålla och reparera.”

Fazer lät meddela att klubban skulle få komma tillbaka så snart man lyckats uppdatera fabriken.

”Med det sagt, arbetar vi på en lösning för att kunna producera en ny variant av den klassiska Dumleklubban i framtiden”, skrev Fazer.

Ett år senare står det klart att klubban gör comeback.

Då kommer Dumleklubban tillbaka

I ett pressmeddelande säger Malin Lindqvist, Brand Manager på Fazer Konfektyr, att:

– Vid den tidpunkten fanns det ingen lösning på hur vi skulle kunna fortsätta tillverkningen av Dumleklubban och stod inför det enda alternativet att upphöra med produktionen då maskinen krävde allt fler reparationer. Men våra ansträngningar med att hitta en lösning har fortsatt sedan dess och som påskyndades till följd av reaktioner från våra Dumle-fans över att klubban lämnade butikshyllorna, säger hon och fortsätter:

– Vi har nu lyckats hitta den expertis som behövs för att förlänga maskinens livslängd och efter ett dedikerat arbete kan vi bibehålla den unika smak och konsistens som Dumleklubban är känd för. Det är därför med stor glädje vi kan meddela alla konsumenter som hört av sig till oss att den älskade Dumleklubban är tillbaka i Dumle-familjen igen till våren.

Dumleklubbans långa historia

Den första Dumleklubban tillverkades av företaget Mazetti år 1945. Det skulle dröja ytterligare 30 år innan Fazer förvärvade Mazetti och Dumle blev en del av Fazers sortiment.

dumlekolor

Dumlekolan är ett poppis godis som funnits där för flera generationers gottesugna.

På 80-talet lanserades Dumlekolan och klubban fick i samband med det ett uppsving. Dumle finns i dag i en rad olika utföranden och har även slagit internationellt i ett 30-tal länder världen över.

Nylanseringen av Dumleklubban i Sverige sker i maj.

Källa: Fazer Sverige

Foto: Fazer Sverige

Se också: 5 snackisar från veckan som gått
1:27

Efter reklamen: Se också: 5 snackisar från veckan som gått

(1:27)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Har du bra tålamod? Nu finns ett genomskinligt pussel
Lösgodis utan gelatin – 25 sorter du hittar i mataffären
Därför går Dumleklubban i graven efter 76 år