Duschväxter tar över Pinterest – 11 badrum som övertygat oss

Det hetaste i inredningsväg just nu är duschväxter. Alltså växter du kan ha i ett solfattigt badrum. Baaam har listat växterna som passar bäst – och badrumsinspon vi inte kan få nog av.

Växttrenden har sällan varit starkare och vi planterar som aldrig förr. Och nu är det dags för växterna att få inta även våra badrum – vilket är helt perfekt för finns det ett rum som kan bli tråkigare än badrum?

På Pinterest har antalet personer som inspirerats av trenden ökat med 302 procent i år, något som sannerligen indikerar hur hett det är med duschväxter just nu.

Här är 11 badrum som övertygat oss om att duschväxter är det nya svarta.

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Källa

Missa inte! Alla pratar om växter – här är 11 plantor till och med du kan få att överleva

Inte nog med att badrumsväxter kräver minimalt med skötsel, de får ju vattentillskott från duschångorna, dessutom är växter naturliga luftrenare (vilket kan ha vissa fördelar i badrum).

Har du mycket plats kan du smälla upp en stor växt i ett hörn för lite härlig grönska. Har du tvärt om trångt passar det fint att hänga växter vid duschen i amplar, ställa på skåp eller i små vaser.

Läs också: Takterrass lika stor som lägenheten? Nu kan Hemnet-drömmen bli din

Eftersom många badrum dock saknar ljusinsläpp, eller ja inte har fönster, finns det dock vissa växter som passar bättre att bo i detta ofta bortglömda rum.

Här är sex växter som mår bra av lite badrumsmiljö.

Garderobsblomma

Garderobsblomman, eller zamiakalla som den egentligen heter, är även den en riktig vän för dig utan gröna fingrar. Den klarar dåligt ljus och lite vatten – det var så den fick smeknamnet eftersom den i stort sett skulle kunna bo i en garderob och må bra. Står den mörkt vill den dessutom ha ännu mindre ljus. Så sluta vattna och behandla den lite som en trulig tonåring – lagom med kärlek men mycket space.

Ampellilja

Ampelliljan är en växt som växer fort, blir stor och trivs lika bra i torrt som fuktigt klimat. Den klarar helt enkelt det mesta. Dessutom suger den upp farliga ämnen som kan finnas i luften och avger vattenånga som därtill förbättrar luften omkring oss. Den klarar sig fint i ett mörkt badrum och har inget emot lite fukt då och då.

Svärmors tunga

Växten med det ocharmiga namnet är både lättskött och tålig. Den mår inte dåligt av torka och tål både sol och mörker samt får sällan sjukdomar och skadedjur. Det enda den inte vill ha är för kallt och för mycket vatten, då kan den bli gul och ruttna. Men i övrigt mår den bra av nästan lite vad som helst och ser fin ut då också.

Dracena

Den här palmliknande lilla växten finns i både mönstrade och helt gröna varianter. De gröna klarar dåligt ljus rätt bra, även om de växer långsamt, och vill faktiskt inte alls stå i direkt solljus. Dessutom gillar de rumstemperatur och jorden kan vara fuktig och får därtill gärna torka helt innan den vattnas – fritt fram att dra på charter utan dåligt samvete!

Monstera

Modeväxten nummer ett måste ju vara 70-talets gamla monstera. Vill du ha en riktigt stor växt som kan stå inne i ett rum, långt från fönster och bara behöver vattning lite då och då är det dessutom perfekt. Den vill inte ha det helt torrt men behöver inte någon större omsorg. Bladen kan dock bli riktigt enorma så se till att du har gott om plats.

Gullranka

Vill du ha en lättskött men fin växt att planera i din nyinköpa ampel så är gullrankan rätt växt för dig. Den växer snabbt, står emot många skadedjur och mår bäst i halvskugga – varför inte i ditt lite mörka badrum? Den får gärna torka innan den vattnas men då vill den vattnas ordentligt – men oroa dig inte, den klarar sig fint på lite vatten ganska sällan.

Missa inte: Ta sticklingar i dag – fixa nya växter för inga pengar alls

Källa: odla.nu, plantagen.se

Bildkälla: IBL