Egotripping att resa ensam

Våga resa ensam – 7 tips för egotripping

Att resa ensam, eller egotripping som det också kallas, är en växande trend bland svenskar. Här är tipsen till dig som vill ha semester på egen hand.
1:22

Efter reklamen: Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

(1:22)

<p>Psykologen och författaren Maria Farm ger sina bästa råd hur du varvar ner under semestern- på riktigt. </p>

Läs mer: Restauranger, barer och gömda pärlor – Floras ultimata guide till Lissabon

Bland svenskar blir det mer och mer trendigt att resa ensam. Sajten Skyscanner har gjort en undersökning bland svenskar som visar att hela 73 procent har rest själva någon gång, framförallt på cityresor och aktivitetsresor.

Städer som Barcelona, Paris, London och Prag är populära bland folk som reser själva. 68 procent av de tillfrågade säger att de tycker om att resa ensamma samtidigt som självständighet, avkoppling och att lära känna nya människor är viktiga inslag.


Har du tänkt resa ensam framöver? Här är sju tips som du bör ha koll på!

1. Lär känna nya personer

Om ditt syfte med att resa ensam är att lära känna nya personer kan det vara smart att åka på en aktivitetsresa. Träningsresor är till exempel populärt och är vanligt att många åker ensamma på.

2. Kan du tänka dig att dela rum?

Om du vill lära känna nya personer under semestern och samtidigt spara pengar kan det vara smart att ha ett öppet sinne. Hoppa över vanligt hotell och sök dig istället till ett vandrarhem eller pensionat där du kan dela rum med en annan gäst.

Missa inte! Här är sommarens mest populära resmål – och fyra oupptäckta pärlor

3. Kolla in reseforum

Nätet fullkomligt svämmar över av olika forum där du kan träffa likasinnade. Starta en tråd om att du ska resa till ett visst ställe och se om det finns någon som vill mötas upp. Se i vanlig ordning till att vara försiktig och träffa personer på offentliga platser till att börja med.

4. Ta kopior på viktiga dokument

Även om det är kul att dela rum med en okänd person är det viktigt att inte bli alltför naiv. Tänk på att ha flera kopior på resedokument och var försiktig med att ha kontanter och kreditkort framme i rummet.

Läs mer: Flyg som ett proffs – 8 smarta hacks och tips för hela resan

Foto: Theresa Klingenschmid/Unsplash

5. Högsäsong

Passa på att resa under högsäsong om du vill lära känna folk. Då är fler likasinnade på resande fot och chansen är större att du träffar andra som också reser själva.

6. Nyttja tiden väl

Bunkra upp med böcker och filmer när du reser ensam. Det blir lätt mycket tid att slå ihjäl och trots att det är härligt att njuta av ensamheten kan det vara skönt att ha en bok att kika i om du ska äta middag på egen hand.

7. Välj rätt resmål

Om du är ute efter att promenera och njuta av kultur är en storstad att föredra. Har du istället bara tänkt slappna av och inte göra något speciellt kan det vara skönt att åka till en solsäker destination. Välj rätt resmål efter dina behov – vilket kanske är allra största fördelen med att resa ensam, du behöver inte kompromissa överhuvudtaget.

Källa: Skyscanner
Foto: IBL/Shutterstock

Relaterade artiklar

8 magiska semestertips i norra Sverige

Här är Sveriges vackraste sandstränder

7 tips på annorlunda hotell och bed & breakfast i Sverige