hemma hos elaine eksvärd

Hemma hos Elaine Eksvärd – retorikens superstjärna

Hon snackar snyggt, har skrivit flera böcker, är en sann entreprenör – och retorikens svar på Beyoncé. CHIC träffade Elaine Eksvärd för ett hemma hos-reportage.

Femtio nyanser av blått, kittlande kaffedoft och härliga mässingdetaljer välkomnar oss in i etagelägenheten. En glad, och lite stressad Elaine Eksvärd plockar fram kaffekoppar ur ett köksskåp, hon kommer direkt från frisören och ser så där oförskämt cool och fräsch ut. Utanför de stora fönstren breder utsikten ut sig åt alla håll, den är svår att slita sig ifrån och är förmodligen det närmsta Stockholm kommer New Yorks skrytiga skyline.

Gustav (Elaines man, reds. anm) var först lite skeptiskt till att vi skulle hänga upp ljusslingan på balkongen. Han menade att ”då förstör vi ju skylinen”. Men jag svarade att det inte ens är ett i-landsproblem, himlen är där ändå, skrattar Elaine samtidigt som hon serverar det nybryggda kaffet.

Sedan Elaine började plugga retorik och allt annat som hade med kommunikation att göra vid Södertörns högskola 2001 har mycket hänt. I dag kan hon titulera sig som retorikexpert, föreläsare, bloggare, författare och ja, the list goes on and on. Hon är kort sagt retorikens svar på Beyoncé, en superwoman värd all beundran. Vägen till framgången har självklart inte alltid varit enkel, men viljan att utbilda i konsten att snacka snyggt, nå och förstå andra människor har varit större än rädslan för att misslyckas.

”I början sökte jag jobb som jag egentligen inte vågade söka”

– Mitt mål var hela tiden att starta eget och att ha en egen retorikbyrå. Det tog dock ett tag innan jag vågade ta det steget och stå på egna ben. I början sökte jag jobb som jag egentligen inte vågade söka, men jag tänkte att jag måste strunta i att jag är 25 år, för jag tror ändå att SVT behöver en retoriker. Mitt självförtroende bottnade i retoriken, det handlade inte om mig utan om viljan att utbilda, säger Elaine.

Klart att queen E har en utsikt som kan mäta sig med en NYC-skyline. Lägenheten har dessutom inte bara en, utan två härliga balkonger.

Klart att queen E har en utsikt som kan mäta sig med en NYC-skyline. Lägenheten har dessutom inte bara en, utan två härliga balkonger.

Och utbilda har hon gjort, minst sagt. I allt från TV-soffor till workshopen ”Lilla gumman” har vi kunnat se henne briljera med sin expertis. I böcker och blogginlägg har hon sedan tipsat om hur vi kan genomskåda och bemöta såväl härskartekniker som maktbeteenden i vår vardag. Hon har inte tänkt att hon har konkurrerat med någon, människor är bra på olika saker och gör man det man tycker är kul hittar man oftast sin plats, menar hon. Det, i kombination med att vara trevlig är nyckeln till hennes framgång.

”Folk ska veta om de har varit dumma – jag hade velat veta det”

– Jag är trevlig mot precis alla, oavsett hierarki, oavsett om det är en VD eller assistent så förtjänar alla samma respekt. Jag avskyr människor som är selektiva i sina trevligheter, som smörar för folk med anseende och struntar i de andra. Jag har inte heller varit rädd för att bita ifrån om något är fel, folk ska veta om de har varit dumma, jag skulle vilja veta det. Jag jobbar hela tiden emot missunnsamheten och avundsjukan, om någon är duktig och bra så säger jag också det. Jag tycker man ska vara bussig, så även om jag sitter med valkar och någon är skitsnygg och vältränad så bjuder jag på ett ”fan, vad stark du ser ut”.

Marockanska mönster har inspirerat Elaine.

Marockanska mönster har inspirerat Elaine.

Mellan bästsäljande böcker, blogginlägg och föreläsningar har Elaine också hunnit bilda familj. År 2011 gifte hon sig med maken Gustav, som hon också driver sina företag med, och de har tillsammans fått två barn. I september förra året flyttade familjen in i den härliga etagelägenheten i Liljeholmen. Elaine beskriver hemmet som ”färgglatt industrisällskapligt Marocko”, en lika underbar som träffsäker beskrivning. De blåa väggarna pryds av fotografier, minnen, åsikter och oförglömliga ögonblick. Väggarna ska spegla hemmets själ, resonerar Elaine.

– Skit i den här Fotografiska-elefanten som alla har. Jag tänker istället att väggarna ska spegla familjen, eller hemmets själ, i allt från minnen till åsikter. Som den där bilden till exempel, säger hon och pekar på en bild av en ammande kvinna. Innan jag fick barn så tyckte jag, men herregud, kan de inte bara skyla tuttarna när de ammar? Nu är jag själv en som går runt och ammar ståendes. Så den där bilden gör mig ödmjuk, för jag kommer ihåg hur jag var förut. Den påminner mig om att jag alltid ska vara öppen för att andra kan ha rätt och jag kan ha fel, man blir äldre och lär sig, säger hon med ett leende.

Namn: Elaine Eksvärd
Ålder: 35 år
Bor: Liljeholmen
Familj: Maken Gustav, barnen Matheo, 4 år, och Evelyn, 1 år.
Yrke: Retoriker, föreläsare och författare.
Aktuell: Skriver på sin sjunde bok, ”Vi måste prata”.
Favoritcitat: ”Some day, I’m going to put my body where my mind is.” – Martin Luther King

Klicka in i bildspelet här nedanför och kika in hemma hos Elaine EksvärdAv: Nathalie Wänblad

Foto: Bo Svensson