Läs mer: Experten: Så får du semesterkassan att räcka längre
Den kanske vanligaste meningen i människors Tinder-bios är ”älskar att resa”. Och det är troligtvis fullständigt genuint, svenskar älskar att resa och reser mycket. Men långtifrån alla har råd att tillbringa nyår i Thailand och åka på en solig Greklandssemester på sommaren.
Det är något som författaren Elin Johansson och illustratören Ellen Ekman, som gör den populära serien ”Lilla Berlin”, vill lyfta i nya barnboken ”Hemma hela sommaren”. I den får vi följa en familj under sommaren när barnets förväntningar möter mammans ekonomiska verklighet.
Varför valde ni detta ämne?
– Det känns angeläget att skildra i barnlitteratur. Elin, som har skrivit, upplevde att det var många barn i barnböcker som gjorde så mycket och fick så mycket saker. Det handlade så mycket om konsumtion. Det finns ett utrymme för en bok som skildrar en annan sorts familj med en annan ekonomisk situation som fungerar som en bakgrund till ett jättefint sommaräventyr. Men i och med ämnet finns det såklart en politisk underton i boken.
Vad har du för egna erfarenheter av semester och resande?
– När jag var var liten hade vi ett sommarställe som jag hade privilegiet att kunna åka till. Jag tillhörde väl kategorin barn som inte förstod varför vissa kompisar valde att stanna hemma på sommaren. Det var tydligt att det inte fanns någon diskussion, varken hemma eller på förskolan, om hur olika barn kunde ha det hemma. Tanken med boken är att barn som är i samma situation ska kunna känna igen sig. Men den är också användbar som diskussionsunderlag på skolor. I skolan tror jag det är bra att lärare tar emot en tältsemester på gården med samma entusiasm som en greklandsemester.
Läs mer: Jo, vi lovar! Här är 6 enkla – och roliga – sparknep
Hur har man en rolig och härlig semester på en tajt budget?
– Kommunen erbjuder till exempel massvis med gratisaktiviteter. Man kan gå på parkteater, ordna picknick och gå ihop med andra familjer som också är hemma och dra ihop ett stort gäng och ordna lekar. Har ni ett tält så finns den fantastiska allemansrätten, så ni kan bara dra ut. Många av mina följare på Instagram har tipsat om att deras ungar älskade att sova på balkongen, det är värsta äventyret. Förväntningarna skapas inte alltid hos barnen utan hos föräldrarna. Det behöver inte vara så överdrivet komplicerat.
Om en vän, familjemedlem eller partner inte har råd att följa med på en resa eller aktivitet men tycker det är jobbigt att berätta, hur kan man bemöta det på bästa sätt?
– När du bjuder in till saker är det bra att vara medveten om att folk har olika ekonomisk situation. Det finns en poäng i att vara redo att betala för personen om du gärna vill att de ska vara med eller ha en solidarisk betalning där man betalar efter möjlighet. Det är väldigt tråkigt och kan kännas lite skamligt att inte kunna följa med på olika saker. Även i min ålder räknar vissa med att man har ett sparkonto eller föräldrar som kan låna ut pengar.
Hur mycket tror du att sociala medier bidrar till resehetsen?
– Man får liveuppdateringar om vad andra gör och när du jämför dig med andra så framstår kanske inte det som lika häftigt. Det är ofta som jag själv kommer på att jag vill göra saker först när jag ser andra göra det på sociala medier. Behovet har inte funnits där innan men plötsligt känner jag att jag saknar något. Men de kan ha en annan effekt om folk delar mig sig av inlägg om att de är hemma, precis som att vi delar icke-perfekta familjebilder.
Läs mer: Så sparar du 10 000 kronor till semestern – utan att märka det
Foto: Göran Segeholm, Rabén & Sjögren