Emma, 28, reste själv i 12 månader – här är hennes bästa tips

Emma, 28, reste själv i 12 månader – här är hennes bästa tips

Emma Spires har rest själv under långa resor och kortare semestrar. Här är hennes absolut bästa tips till dig som är sugen på att ge dig iväg utan sällskap – och vad hon skulle undvika.

När Emma Spires slutat universitetet och jobbat ihop lite pengar bestämde hon sig för att hon ville ge sig ut på en långresa i Asien. Det enda kruxet var att hon inte hade någon som kunde resa med henne mer än några veckor. Då beslöt hon sig för att bara kasta sig ut och resa själv. Totalt blev det 12 månader på resande fot runt om hela Asien och däremellan ett halvår då hon jobbade i Australien för att få in lite mer pengar.

Sedan dess har Emma flera gånger åkt på semester själv och rest runt ensam. Därför beslöt vi oss för att sätta oss ned och tvinga av henne alla hennes bästa tips för den som är sugen på att resa själv – och vad hon skulle undvika.


Emma Spires har rest själv flera gånger.

Emma har rest själv många gånger, en av dem var en 12 månader lång backpackingresa i Asien. En annan resa gick i Balkan. (Plats: Albanien, mellan Theth och Valbonë)

Därför reser jag själv

Vilka är största fördelarna med att resa själv, tycker du?

– Jag tycker att den största fördelen är att det blir så mycket lättare att lära känna andra människor. När man reser med någon är det lätt att man bara hänger med de man reser med. Sedan är en annan fördel att man kan välja att göra precis det man vill – hänga på de nya människorna man har träffat, eller inte. Man har ju ingen skyldighet gentemot någon annan och dennes behov. Sen behöver man heller inte försöka hitta någon som kan ta ledigt exakt samtidigt, lika länge, har samma budget och vill åka till samma ställe som dig. Du kan bara ge dig av!


En av resorna Emma gjorde var 12 månader backpacking i Asien.

Det bästa med att resa själv är att du får göra precis det du vill utan att behöva ta hänsyn till någon annan, menar Emma. (Plats: Mongoliet)

Allt du behöver veta om hostel

När du är ute och reser bor du alltid på hostel, hur kommer det sig?

– För mig är det ett sätt att hitta folk att hänga med så att man faktiskt inte är ensam. Ofta anordnar hostel aktiviteter eller utflykter till ett billigt pris och även det är ett lätt sätt att träffa folk man kan umgås med på resmålet. Sedan är det de där sakerna man kanske inte själv skulle hittat på som blir de allra mest minnesvärda i slutändan. För ibland kan det kännas lite jobbigt att göra en hajk klockan fem på morgonen för att få världens bästa soluppgångsutsikt. Eller hyra en moped själv för att utforska en ö. Eller paddla kajak själv. Eller bara våga gå lite vilse i en stad. Och det är sådana upplevelser som är de allra mest fantastiska. Hade du rest med någon som inte hade velat göra det hade du kanske aldrig fått uppleva det, men när du reser själv hitta man alltid någon som vill hänga på! Plus att hostel är billiga! Du sparar mycket pengar genom att bo på hostel!

Om du reser själv är hostel ett bra sätt att hitta vänner

Om du reser själv är hostel det bästa stället att bo på – det är där du hittar nya vänner och får chansen att åka iväg på utflykter du annars antagligen skulle ha missat. (Plats: Fraser Island, Australien)

Vad har du för tips för att hitta bra hostel?

– Gå in på Hostelworld.com och gå efter kriterierna jag nämner nedan. Men viktigt är att sedan försöka hitta hostelets egna hemsida och boka genom den, det är billigare.

– På Hostelworld bör du sortera på rating och sedan kolla de som har relativt många och bra recensioner. “Relativt många” eftersom det lite beror på byn/orten/staden du ska till och hur många som reser dit, helt enkelt. Hittar du ett hostel med många, bra recensioner kan du vara säker på att det är ett riktigt hostel och att det är många som bor där.

– Under recensionerna kan man också få en idé om vad för typ av resemänniska som brukar boka hostelet. Det finns ju “partyhostel”, lugna hostel, hostel för hikers osv osv. Vissa ställen är också mer inriktade på vissa aktiviteter: åker man till Durmitor i Montenegro kan jag garantera att folk är där för att vandra medan om man åker till Koh Phangan så är folk där för att festa.

– Men! Om prio är att hitta resekompisar kan det vara värt att boka in sig på ett “partyhostel” fast man inte är så party, det är helt enkelt lättare att träffa folk där. Vill du inte det är viktigaste att kolla att hostelet har en “common area” eller en massa uppstyrda aktiviteter man kan haka på.

– Vill du inte dela rum men ändå träffa människor finns det ofta privata rum på hostel för ett lite högre pris.

En bra sak är också att hostel ordnar aktiviteter man kan hänga på och på så sätt träffa nya vänner.

När man reser själv vet man aldrig vad som kan hända – som att följa med och göra ett fallskärmshopp. (Plats: Taupo, Nya Zealand)

Är det något annat man ska tänka på med hostel?

– Jag tycker att ett rum med ca 6-8 sängar är bäst. Fyra är för litet och 15 är för mycket.

– Boka inte fler än 2 nätter i taget i förväg. För:

A) Du kanske träffar folk som ska iväg någonstans roligt du vill hänga på.

B) Du vet ju inte hur du kommer trivas och du kanske vill byta hostel.

C) Det går nästan alltid att förlänga när man väl är där. Detta gäller dock inte för om man t. ex. vill boka hostel i Sydney över nyår. Så tänk smart!


Resa själv som kvinna – detta kan du tänka på

Är det något särskilt man bör tänka på om man reser själv som kvinna?

Jag tycker inte man ska tänka att man ska vara rädd att resa själv som kvinna, men här är lite saker som jag brukar göra:

– Om du går ut på kvällen eller natten var beredd på att inte gå tillbaka till ditt boende exakt när du känner för det. Gå hem med andra du litar på.

– Om du får välja sittplats på buss/tåg sätt dig där du känner dig bekväm. Alltså kanske bredvid en annan kvinna fast det finns en massa lediga platser kvar, för då kan inte en creepy man sätta sig bredvid dig.

– Det kan vara skönt att boka ett hostel som erbjuder att hämta på flygplatsen när du först landar i ett nytt land, så slipper du räkna ut exempelvis vad ett rimligt taxipris är eller försöka klura ut vilka som är och inte är svarttaxi.

– Det finns all female dorms på hostel om du känner dig mer bekväm med det. Dock brukar jag inte bry mig så mycket om det, för det finns många fördelar med att bo med killar också. Att hitta schyssta killar att hänga med kan vara extremt skönt och “beskyddande” när man går ut på krogen i vissa länder, till exempel.

– Tänk på att respektera kulturen du befinner dig i genom att klä dig enligt de seder och bruk som finns. Men allt detta beror ju såklart på var du befinner dig någonstans i världen.

”Bara kör!” är hennes bästa tips om du är sugen på att resa iväg själv.

”Bara kör!” är hennes bästa tips om du är sugen på att resa iväg själv. (Plats: Albanien)

Tips till dig som funderar på att resa själv

Vilka är dina tre bästa tips till någon som funderar på att resa själv men kanske inte vet om man vågar?

– Åk till ett land du känner är tryggt. Du behöver ju inte åka till andra sidan jorden det första du gör. Testa att boka in dig på ett hostel i Barcelona i några dagar. Första gången jag reste själv bokade jag en vecka i södra Portugal i en liten stad vid kusten som jag hade hört var väldigt “backpackig”. Det är ett säkert kort liksom. Har du lite mer pengar att spendera kan du boka in dig på en organiserad tur med exempelvis GAdventures. Då sätts man ihop med ett gäng människor och en guide och då har man “åkt själv” men är inte själv ett dugg. Och om du ändå känner att du vill slå på stort på en gång, gör så mycket research du behöver utifrån det jag redan har skrivit tills du känner dig trygg och bara kör. Det enda negativa som kommer hända är att man ångrar att man inte gjort det tidigare.

Läs mer:

Sandra reser själv jorden runt – vill inspirera unga tjejer
Transsibirska järnvägen – ultimata guiden för dig som planerar en resa
Josefin, 31, åkte på drömresa under mammaledigheten: ”Bästa jag har gjort”

Foto: Emma Spires