litet sovrum kännas större

8 knep för att få ett litet sovrum att kännas större

Att få känslan av att ett litet sovrum är större än vad det är egentligen är inte svårt. CHIC har inredningstipsen som får ytan att kännas rymligare.

Ett litet sovrum går att förvandla till luftigt och rymligt – om du nyttjar rätt inredningsknep. Det finns en rad tips som gör att rummet ger sken av att vara ett master bedroom, och vi vet vilka som fungerar.

1. Vita nyanser

Att vitt ger känslan av att rum är större är sedan gammalt, men just i ett litet sovrum är det extra smart att nyttja ljusa nyanser. Matcha vita väggar och ljust golv med krispigt vita lakan och snygga detaljer som sängbord och gardiner i vitt. Ytan kommer att kännas väsentligt mycket större, vi lovar!

vit inredning sovrum

Vit inredning i ett litet sovrum får det att kännas större.

2. Rätt belysning

När du ska välja belysning till ett litet rum är det taktiskt att välja flera små ljuskällor istället för en taklampa. Varför inte testa tavelbelysning eller sätta en sänglampa ovanför sänggaveln? Knepen är många för att sprida ljus i sovrummet.

ljuskällor litet rum

Välj rätt ljuskällor till ett litet rum.

Läs även:
28 inspirerande bilder som får dig att älska grå inredning
Fyra vanliga inredningsmissar (som gör en inredare galen!)
Cos och Hay samarbetar igen – se alla bilder

3. Takhängda gardiner

För att få till hotellkänslan i ett litet sovrum är takhängda gardiner en smart lösning. Häng upp gardiner på skenor i taket istället för längs en klassisk gardinstång – det ger känslan av att du har högt i tak.

takhängda gardiner

Sätt upp gardiner i skenor i taket – takhängda gardiner ger sken av högre takhöjd.

4. Speglar

Spegel- och tavelväggar är trendigt just nu, och det är en praktiskt trend för dig som vill skapa rymd i ett litet sovrum. Speglar ger känslan av att rummet är större än vad det egentligen är, eftersom de lurar ögat.

spegelvägg litet rum

En spegelvägg kan ge känslan av att ett litet rum är större.

5. Välj rätt säng

En gigantisk säng med en enorm sängram är inte rätt i ett litet sovrum. Välj istället en mer minimalistisk variant som inte känns lika massiv för att rummet inte ska kännas övermöblerat.

rätt säng litet sovrum

Välj rätt säng för ett litet sovrum.

6. Dölj förvaring

Ett litet sovrum kan kännas stökigt och trångt om du har synlig förvaring. Nyttja istället smarta lösningar och dölj förvaringen i rummet, kanske genom ett draperi eller ett platsbyggt skåp?

dölja förvaring sovrum

Dölj onödig förvaring för att det inte ska kännas stökigt i sovrummet.

Läs även:
Inspiration: 17 snygga inredningsidéer med betong
Sex drömmiga vindsvåningar till salu i Stockholm
Alexander Wang säljer sin exklusiva lägenhet – se bilderna

7. Möblera rätt

Rätta möbleringen efter hur rummet ser ut. Symmetrisk möblering kan lura ögat att tro att rummet är större. Att möblera smart innebär dessutom att nyttja varje kvadratmeter på rätt sätt. Lås dig inte vid hur rummet har sett ut tidigare – tänk utanför boxen istället.

möblering litet sovrum

Lägg extra tanke på möbleringen i ett litet sovrum.

8. Nyttja takhöjden

Om du har ett litet rum med högt i tak är det bra att ta tillfället i akt och nyttja takhöjden. Är din garderob väsentligt lägre än vad takhöjden är kan det vara smart att bygga på med ytterligare moduler, istället för att trycka in fler möbler i ett redan litet sovrum.

nyttja takhöjden sovrum

Nyttja takhöjden om du har högt i tak.

Läs även:
23 klassiska inrednigsdetaljer värda att investera i
Fem vanliga inredningsmissar – och hur du undviker dem
Tre enkla och billiga knep som får ditt hem att se lyxigare ut

Foto: IBL