Fan vad du borde hänga mer med folk som svär ofta

Fan vad du borde hänga mer med folk som svär ofta

Satan så fina egenskaper som gömmer sig bakom våra fula ord. Bra folk verkar ju ha ett dåligt språk, enligt vetenskapen.

Läs också: Guide: Här är de bästa uteserveringarna i Stockholm

Den som svär som en borstbindare ger ju inte det bästa intrycket, för personer med fult språk klassas ofta som både obildade och otrevliga. Mindre bra sällskap helt enkelt.

En vanlig föreställning är att svordomar dyker upp i brist på andra ord, som ett tecken på ett fattigt och ointelligent språk.

Men en ny studie tyder på det motsatta, ett ordförråd som kryddas med svordomar kan faktiskt vara ett tecken på hög intelligens.


Det menar i alla fall två amerikanska psykologer verksamma vid Marist College. Enligt deras studie har personer som svär så saliven sprutar oftast bättre språkkunskaper jämfört med de som uttrycker sig lite mer tillknäppt och korrekt. En slutsats som alltså kan peka på att personen är lite smartare än andra.

En annan studie, baserad på text i sociala medier, visar en annan spännande egenskap hos dessa språkligt oborstade människor. När forskarna tittade på sambandet mellan svordomar och nyckelord kopplade till lögner och svek hittade de en gemensam nämnare: de som svär mycket och öppet på Facebook är nämligen betydligt ärligare än andra.


Andra fördelar med att svära är ökad uthållighet, bättre smärttålighet – och antagligen lite roligare vardag.

Så håll hårt i din Kapten Haddock-kompis, som ju verkar vara lite ärligare och härligare än andra.

Läs också: Ljuger din partner? Kroppsspråket som avslöjar en lögnare

Foto: IBL/ Natã Figueiredo /Unsplash