trerättersmeny nyårsafton

Färdig nyårsmeny – tre rätter (och viner) som gör succé

Vad sägs om en färdig trerättersmeny till nyår? Stjärnkocken Pontus Frithiof har kombinerat ihop årets nyårsmeny att fira in 2017 med – och vi har recepten.

Stjärnkocken Pontus Frithiof har tillsammans med vinhuset Tommasi satt ihop en nyårsmeny att fira in 2017 med. I fokus står mustiga och fylliga Amarone-viner från Tommasi och som kombineras med lyxiga ingredienser som tryffel, choklad och karljohansvamp.

Läs också: Här är champagnen som är bäst i test 2016!

Förrätt till nyår

Karljohansvampsoppa med tryffel

Räcker till: 4 personer

Du behöver:

– 0,5 kg karljohansvamp, hackade

– 1 st schalottenlök

– 0,5 st vitlöksklyfta

– 1 dl vitt vin

– 1,5 dl grädde

– 2,5 dl vatten

– salt och peppar

– smör

– färsk tryffel

Gör såhär: Stek svamp, lök och vitlök lätt i smör, häll på det vita vinet, rör runt och låt koka upp. Tillsätt vatten och grädde, smaka av med salt och peppar. Riv färsk tryffel över precis innan servering.

Huvudrätt till nyår

Grillad entrecôte med bakade tomater, haricots verts, potatismousseline smaksatt med tryffel och Madeirasky

Räcker till: 4 personer

Entrecôte: putsa köttet, och krydda med salt och peppar, grilla till en kärntemperatur av 54 C.

Bakade tomater: marinera tomater i olivolja, havssalt, rosmarin och vitlök. Tillagas i ugnen på 225 grader, högst upp och med ugnens grillfunktion.

Haricots verts: blanchera, dvs koka upp i saltat vatten och kyl sedan i isvatten. Stek dem därefter lätt i smör tillsammans med hackad schalottenlök. Smaka av med salt, peppar och färsk persilja.

Potatismousseline
Du behöver:

– 0,5 kg potatis, skalad

– 150 gram smör, rumstempererad

– 1 dl varm mjölk (ej kokad)

– salt

– tryffel
Gör såhär: Koka potatisen och passera den snabbt genom en sil (eller använd potatispress), det är viktigt att den håller sig varm. Rör ner smör och mjölk, smaka av med salt och blanda ner tryffeln precis innan servering.

Madeirasky
Du behöver:

– 50 g schalottenlök, hackad

– 50 g morot, hackad

– 5 g svartpeppar

– 1 dl madeira

– 1 dl kalvfond

Gör såhär: Stek lök och morot på svag värme, när det blivit mjukt, häll på madeiran och reducera till halva mängden (låt den sjuda, inte koka). Sila bort lök och morot och häll tillbaks madeiran i kastrullen, häll på fonden och reducera till en tjock konsistens.

Efterrätt till nyår

Liten mjölkchokladmousse med två sorters marinerade körsbär

Räcker till: 4 portioner

Chokladmousse
Du behöver:

– 1 st gelatinblad

– 150 g choklad

– 3 dl grädde

– 40 g socker

– 60 g äggula

– 1stägg

– 1 cl kallt kaffe

– 1 cl dl grädde

Gör så här: Blötlägg gelatinblad, smält chokladen samt vispa ihop ägg, äggula och socker tills det är vitt och pösigt.

Värm kaffet lätt, ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet, låt sedan gelatinbladet smälta i kaffet under omrörning. Vänd därefter ner kaffet i ägg- och sockersmeten.

Vispa grädden lätt. Vänd ihop äggsmeten med den smälta chokladen och vänd därefter försiktigt ner grädden.

Låt sätta sig i kylen och lägg upp i portionsskålar.

Marinerade körsbär #1
Du behöver:

– 50 g färska körsbär

– 50 g rödvinsvinäger

– 100 g socker

– 150 g vatten

– 0,5 stjälk timjan

Gör så här: Gör en klassisk 1-2-3 lag, dvs blanda rödvinsvinäger, socker och vatten och låt koka upp så att sockret löser sig. Lägg till timjan och låt svalna. Marinera körsbären i lagen, gärna vakuumförpackade. Om du inte har möjlighet att vakuumförpacka så marinera istället körsbären över natten.

Marinerade körsbär #2
Du behöver:

– 125 gram färska körsbär

– 50 g körsbärscoulis

– 0,5 dl sockerlag

– 1 st kanelstång

– 1 st stjärnanis

Gör så här: Koka upp all utom körsbären. När det kokar, häll det över bären och marinera i minst 4 timmar.

Läs även:
Så får du en champagneautomat med Moët-flaskor till din fest
Bäst i test: Champagnen som får högsta betyg 2016
Bästa rosa bubblet till nyårsafton

Foto: Pontus Frithiof