Artikeln innehåller reklamlänkar
Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om...)

Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om...)

Vi har listat 15 feministiska verk som upprör, engagerar och inspirerar. Välkommen in i den feministiska litteraturens värld.

Det finns gott om böcker som matar på vår hunger efter feministisk litteratur. Från klassiker till nutida storsäljare – Baaam har samlat 15 feministiska böcker du bör läsa.

En annan historia” av Lina Thomsgård (länk till butik)

Det är ingen som har undgått att våra historieböcker till stor del är fyllda av män och deras prestationer. Men nu är det är dags att lyfta fram en annan historia. I boken som släpptes i början av året får vi lära känna 51 kvinnor som aldrig fick plats i skolans historieböcker.

”Duktiga flickors revansch” av Birgitta Ohlsson (länk till butik)

Begreppen ”duktig flicka” eller ”prestationsprinsessa” klingar kanske negativt. Men med utgångspunkt i sitt eget liv visar Birgitta Ohlsson att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Läs också: Underbara Clara: När jag gör samma saker som män betraktas jag som antifeminist

”Bad feminist” av Roxane Gay (länk till butik)

Roxane Gay inleder sin essäsamling med att skriva ”Jag är en dåligt feminist”. Sedan rullar det på. Gay diskuterar kön, etnicitet, ekonomisk status och allt där emellan. Men framför allt om att inte dissa någon som inte är feminist på ”rätt” sätt.

”Feminismens ABC” av Lisa Mattisson & Moa Hoff (länk till butik)

Boken letar sig genom alfabetet för att berätta om olika kvinnor som gjort avtryck inom litteratur, musik, politik, vetenskap och mycket mer. Kända namn blandas med mindre kända och det är svårt att inte bli inspirerad av kvinnorna man får läsa om.

Läs mer: Fem anledningar till att se miniserien ”Big Little Lies”

”Män förklarar saker för mig” av Rebecca Solnit (länk till butik)

Allas vårat favoritbegreppet ”mansplaining” myntades efter Rebecca Solnits essä ”Män förklarar saker för mig”. Boken tar upp självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck.

”Ett eget rum” av Virginia Wolf

Boken ansågs revolutionerande när den kom ut 1929 då den är skriven av en kvinna för kvinnor. Och frågan om kvinnors självständighet och ekonomiska oberoende är ett ämne som fortfarande är aktuellt i dag.

”Det mest förbjudna” av Kerstin Thorvall

När boken kom ut 1976 haglade kritiken över författaren. Det passade sig inte att en medelålders kvinna levde ut sina sexuella lustar på det sätt som skildras i boken. Kerstin Thorvall var en för modern kvinna för det samhälle hon levde i men i dag anses boken vara en klassiker.


”Maken” av Gun-Britt Sundström (länk till butik)

Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker bokens karaktär Martina hur svårt det är att vara utan ”make” när alla man känner bildar par och familj.

”Egalias döttrar” av Gerd Brantenberg (länk till butik)

Landet heter Egalia och det är kvinnorna som går till jobbet och lämnar männen hemma med barnen. ”Egalias döttrar” är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet. En bok alla borde läsa.

”Under det rosa täcket” av Nina Björk (länk till butik)

Nina Björk skriver om hur könsidentiteter skapas och upprätthålls i vårt samhälle genom allt från de rosa och blåa färgerna på BB till populärkulturen.

”SCUM-manifestet” av Valerie Solanas (länk till butik)

En av de mest tongivande texterna i genren. SCUM står för Society for Cutting Up Men och Valerie angriper patriarkatet och män utifrån ett biologiskt, sociologiskt och psykologiskt perspektiv.

”Män kan inte våldtas” av Märta Tikkanen (länk till butik)

En roman om Tova som en kväll blir våldtagen. Istället för att polisanmäla händelsen bestämmer hon sig för att hämnas på sin våldtäktsman och förödmjuka honom på samma sätt som hon känt sig förödmjukad.

”We should all be feminists” av Chimamanda Ngozi Adichie (länk till butik)

En essä baserad på ett TED talk med samma namn som inte minst blivit uppmärksammad sedan Beyoncé citerade från talet i låten ”Flawless”. Chimamanda Ngozi Adichie skriver om vad det innebär att vara feminist i dagens samhälle, ofta ur ett personligt perspektiv.

”Det andra könet” av Simone de Beauvoir (länk till butik)

En feministisk litterär klassiker från 1949. Simone de Beauvoir skriver om kvinnans olika roller, kvinnoförtryck och hur samhället formar män och kvinnor in i olika roller.

”Ain’t I a woman” av Bell Hooks (länk till butik)

En viktig bok för att förstå sambandet mellan sexism och rasism. Bell Hooks riktar kritik mot 60- och 70-talets vita feminism och skriver om hur svarta kvinnor genom historien förtrycks av vita män och kvinnor. Boken ser tyvärr inte ut att finnas översatt till svenska utan det är engelska som gäller.

Foto: IBL, respektive förlag