Flyg som ett proffs – 8 smarta hacks och tips för hela resan

Flyg som ett proffs – 8 smarta hacks och tips för hela resan

Tänk att få billigare biljetter, bättre försäkring och smidig packning. Baaam har samlat åtta protips som gör att du reser som ett äkta proffs.

Läs också: Här är sommarens mest populära resmål – och fyra oupptäckta pärlor

Betala resan med bankkort

Det kanske låter självklart men om du väljer att betala din resa direkt med ditt bankkort, och inte med faktura eller internetbank, får du ofta en utökad reseförsäkring. Reseförsäkring ingår i din hemförsäkring men hos många banker finns ett extra avbeställningsskydd och en ersättning vid försenat bagage eller försenat flyg om du drar resan direkt på kortet. Det här är sådana saker flygbolaget ofta försöker sälja på dig som en extra kostnad när du bokat flyget – men betalar du med kort är det ofta onödigt. Så du sparar några slantar också!

Sök resor i inkognitoläge

Visste du att du kan få olika pris på samma resa beroende på vilken webbläsare eller enhet du söker på den i? För sajten Mashable har den amerikanske cybersäkerhetsexperten Ondrej Krehel berättat att du dock kan lura flygbolagens algoritmer genom att söka efter resor i webbläsarens inkognitoläge. Detta då flygbolagens prissättning använder sig av cookies som minns vad du sökt på tidigare och därför kan ändra priset på de avgångar du verkar intresserad av – men cookies finns inte i inkognitoläget. Vissa har ifrågasatt om det verkligen fungerar, men eftersom det inte skadar på något sätt är det lika bra att testa.

Räkna in dolda avgifter

Okej, så Ryanairflyget du tittar på är betydligt billigare än SAS-avgången samma dag? Men hur blir det egentligen när du börjar räkna på de dolda avgifter lågprisbolagen lägger till? Var noga med att räkna in kostnader så som transfer till flygplatsen, incheckat bagage och sittplats när du jämför flygpriserna så du inte blir lurad av lockpriser.

Boka samma flygbolag för bonus

Om du är ute efter att samla poäng som du kan byta in mot resor är det viktigaste att alltid boka via samma flygbolag eftersom det är så bonusen tjänas in. Flygbolag som SAS och Norwegian har därtill kreditkort du kan använda och få poäng på alla inköp som du sedan kan växla in mot resor. Men se till att du kollar upp hur mycket pengar du behöver spendera för att få bonusen, hos vissa bolag handlar det om belopp över 100 000 kronor per år. Om det känns ouppnåeligt kan det vara värt att titta på andra alternativ så du inte har ett dyrt kreditkort du inte kan utnyttja.

Sen? Checka in bagage

Om du ser att tiden börjar bli tajt för dig när du når flygplatsen så bör du överväga att checka in ditt bagage. Har du nämligen fått ombord din väska på planet är chansen mycket större att flyget väntar på dig. Detta eftersom de inte får flyga med ett bagage som inte tillhör en passagerare ombord så skulle du inte dyka upp måste de försöka hitta ditt bagage och ta av det igen. Det kräver rätt mycket mer än att bara vänta på dig i tio minuter, så du har bättre chans att hinna på under tiden. Det är dock såklart inte vattentätt, men det är en bra chans.

Är ditt flyg försenat? Här kan du läsa allt om hur du får ersättning och hur mycket du har rätt till.

Spara tid – res med handbagage

Om du däremot är i tid och vill spara ännu mer tid så res bara med handbagage. Är resan under 5 dagar kan du garanterat få plats med allt du behöver i en kabinväska och väl på plats slipper du vänta vid bagagebanden och kan direkt åka vidare till ditt resmål. Dessutom undviker du risken att ditt bagage försvinner under färden. Är du osäker på hur stor kabinväskan får vara? Baaam har kollat upp exakt vad som gäller på olika flygbolag och hittat 15 kabinväskor som klarar måtten.

Packa smart

Eftersom det alltid finns en risk att ditt incheckade bagage far på villovägar kan det vara bra att packa handbagaget med det i åtanke. Ska du på solsemester? Packa bikini, handduk och ett ombyte i bagaget. Och lägg alltid ned laddare, tandkräm, deo och annat som gör att du klarar dig någon dag. Då kan du vara säker på att resan inte startar med panik och stora utlägg även om något händer.

Utnyttja reseappar

# Det finns i dag en hel del bra appar som kan hjälpa dig på din resa och som det kan vara bra att ladda ned. CheckMyTrip låter dig spara alla dina resor och boardingkort, dessutom säger den till om planet är försenat eller om gaten ändras.
# Med Filo kan du få kartor över alla flygplatser, se var det finns laddningsuttag och hur du kommer in på wifit – något som är helt oumbärligt på längre flygresor med byten.
# Och om du har mycket resedokument, gör en Google Drive-mapp som du delar med alla som ska med på resan. I den kan du lägga hotellbokningar, utflyktsplaner, restips och boardingkort. Med allt på samma plats behöver du inte oroa dig för att något ska drunkna i mejlboxen.

Har du alltid undrat hur man sover bra på flygplan? Vi lät vår redaktör som sov 8 timmar i sträck på ett flyg berätta alla sina knep.

Foto: IBL