Jämställt föräldraskap? Not so much.

Föräldraledigheten långt från jämställd – mammor tar fyra gånger mer

En ny rapport från TCO visar att vi har väldigt långt kvar till att ta ut lika mycket föräldraledighet.

Jämställt föräldraskap? Not so much.

Om vi trodde att vi kommit långt med jämställdheten i Sverige är det dags att tänka om. I alla fall när det gäller föräldraledigheten. I Sverige har vi en individuell föräldraförsäkring där 90 dagar är reserverade för vardera föräldern men resten är upp till föräldrarna själva att dela upp. Men nu visar en ny rapport från TCO att vi inte är så bra på att själva göra det jämställt.


I rapporten visar det sig att män bara tar ut femtedel av alla föräldrapenningsdagar under barnets första två år – medan kvinnor tar fyra av fem dagar.

– Föräldraförsäkringen behöver förändras så att föräldrar uppmuntras att dela mer lika på föräldraledigheten när barnen är små. Den ojämna fördelningen av föräldraledigheten sätter käppar i hjulen för ett jämställt arbetsliv, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Kvinnor som har barn födda under 2015 var i genomsnitt borta 14,5 månader från jobbet – män bara 3,8 månader. Detta påverkar såklart både inkomst- och pensionsskillnader senare i livet.

– Att kvinnor är borta från jobbet i långa och sammanhängande perioder påverkar kvinnors löneutveckling och karriär negativt. Och det lägger grunden för framtida deltidsarbete och större ansvar för obetalt hemarbete, säger Eva Nordmark.


Det ser dock olika ut beroende på var i landet du bor. I Umeå delar man mest lika på föräldrapenningen men även där är skillnaderna stora – kvinnor tar ut 12,5 månader och män 5,1 månader. I andra änden av spektrat ligger kommunerna Årgäng och Eda där kvinnor tar ut 14,7 månader medan män bara tar 1,6 månaders föräldraledighet.

Läs mer:

Så blir du som förälder – enligt ditt stjärntecken
Elsa och Jenny kämpar för barns rätt till en porrfri barndom
Olga och 19 andra vintagenamn som spås bli heta 2019