Läs också: Res som ett proffs med handbagage – 15 kabinväskor som klarar måtten
Att stå på en flygplats och se hur planet blir mer och mer försenat är något som får den mest stresstålige att gå i taket. Det är aldrig kul att bli sen iväg på sin resa, eller sen på väg hem. Däremot är det viktigt att veta vad man faktiskt har rätt till och hur du gör för att få ersättning. Baaam har kollat upp allt åt dig – och vet hur du ska göra så att du åtminstone får lite plåster på såren.
Generellt kan man säga att om du flyger från ett EU-land eller med ett EU-flygbolag och blir försenad kan du ha rätt till ersättning. Konsument Europa har skapat Flygkalkylatorn, ett verktyg som hjälper dig att lista ut hur mycket ersättning du kan få. Hur hög din ersättning blir beror på varför du är försenad, hur mycket försenad du blir och hur lång flygresan är.
Överlag har du rätt till ersättning om din försening är minst två timmar.
Läs också: Så sparar du 10 000 kronor till semestern – utan att märka det
Gratis mat och dryck
Du har rätt till att gratis få ringa två samtal eller skicka två meddelanden samt att flygbolaget ska dela ut gratis mat och dryck om:
– förseningen är 2 timmar eller mer för flygningar som är kortare än 1 500 km
– förseningen är 3 timmar eller mer, för längre flygningar inom EU och för andra flygningar mellan 1 500 och 3 500 km
– förseningen är 4 timmar eller mer för flygningar som är längre än 3 500 km och utanför EU
Gratis övernattning på hotell
Om ditt flyg blir försenat till nästa dag så är flygbolaget skyldiga att betala en övernattning på hotell samt transport till och från flygplatsen.
Rätt till ombokning eller återbetalning
Om det är så att ditt flyg är mer än 5 timmar försenat ska flygbolaget erbjuda dig en ombokning av biljetten eller en återbetalning av den. Om det är så att du skulle på en tjänsteresa som nu inte längre blir av eftersom du missat den har du rätt att få tillbaka biljettkostnaden även för den del av resan du redan utnyttjat.
Återbetalningen ska dessutom ske inom 7 dagar – men kom ihåg att om du går med på en återbetalning kan du inte också begära att flygbolaget gratis ska flyga dig till ditt resmål. Däremot kan du få en gratis flygning tillbaka hem i vissa fall.
Rätt till kompensation
Ifall ditt flyg är mer än tre timmar försenat kan du kräva ut en kompensation av flygbolaget. Kompensationen går enligt följande tabell:
– 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer
– 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa
– 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.
Dessutom kan du ha rätt till att flygbolaget betalar för dina ökade kostnader, som att de står för mat på flygplatsen, missade hotellnätter eller förlorad arbetsinkomst för att du inte kunnat ta dig till jobbet. Det är dock viktigt att du ska kunna bevisa dina kostnader samt att de beror på förseningen – så spara alla kvitton och utlägg.
Du kan max få ersättning på ungefär 54 000 kronor för de utlägg du behövt göra.
Tyvärr kan du inte få ersättning för att du lidit, det varit jobbigt att vänta eller att du mått dåligt av förseningen.
Läs också: Här är sommarens mest populära resmål – och fyra oupptäckta pärlor
Ingen rätt vid särskilda omständigheter
Om din försening beror på ”extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits” är inte flygbolaget skyldiga att betala dig någon kompensation alls. Dessa omständigheter kan vara allt från politisk instabilitet, säkerhetrisker eller strejk – klassiskt exempel är när vulkanen Eyjafjallajökull på Island hade utbrott.
Så begär du ersättning
Först och främst ska du kontakta flygbolaget, detta gäller även om ditt köp gått genom en resebyrå. Skriv ett e-mejl till flygbolaget där du anger vilken ersättning du vill ha och varför, detta kan ofta göras direkt via flygbolagets hemsida. Bifoga även alla typer av kvitton som kan tänkas behövas. Och gör detta så snart som möjligt, enligt en ny huvudregel ska du ha gjort det inom två månader.
Källa: Konsument Europa
Foto: IBL