Gigi Hadid och BMW fälls för sexistisk reklam

Gigi Hadid är ansiktet utåt i BMW:s nya reklamfilm. Men samarbetet har fällts för att vara både könsdiskriminerande och sexistiskt.

Supermodellen Gigi Hadid är aktuell i flera kampanjer hösten 2016 – bland annat en där hon är ansiktet utåt i bilmärket BMW:s nya reklamfilm. Filmen, som föreställer Gigi iklädd en tight röd klänning och höga klackar, kommer dock inte att få visas i Sverige eftersom den anses vara sexistisk och könsdiskriminerande.

gigi hadid

Reklamen med Gigi Hadid har fällts som sexistisk.

Det var Sveriges Kvinnolobby som reagerade på reklamfilmen och anmälde den till Reklamombudsmannen. ”Även om fotomodellen kör en av bilarna så använder BMW uppenbart henne som blickfång. Det är dessutom irrelevant för produkten att hon bär kort klänning och höga klackar”, skriver de i sin anmälan enligt Dagens Media.

BMW själva menar att man alltid arbetar med aktuella personer för att anpassa sitt budskap till olika målgrupper, men Reklamombudsmannen bedömer att Gigi framställs som ett sexobjekt och att reklamen därav är sexistisk. RO menar också att Gigis framtoning inte har någon uppenbar koppling till produkten. Utomlands kommer reklamen fortsätta sändas.

Se reklamsnutten här nedanför och avgör själv!

https://youtu.be/V6dm7gFFFgs

Foto: BMW