glasscollage

10 glassar vi minns från 90-talet

Glassarna alla som växte upp på 80- och 90-talet minns och saknar! Vilken var din favorit?
BAAM dokumentär: Var glassarna större förr?
4:07

Efter reklamen: BAAM dokumentär: Var glassarna större förr?

(4:07)

Slå på ljud

Få saker är så starkt förknippade med barndom och tonår som glass. Här är några favoriter som många av oss minns från förr och som skapat stort rabalder när de togs bort. Vissa av dem har till och med egna fan-pages som kräver dess återkomst (och flera har ju också gjort gästspel under åren).

Gör dig redo för en nostalgisk resa!

Banana Joe

Banan och choklad är alltid en vinnande kombo, så man undrar varför den här glassen försvann ur GB:s sortiment efter några år i mitten av 90-talet? En cool glass som lämnat ett stort hål efter sig.

Winner Taco

Gjorde entré på marknaden 1998, när tacohypen var i sitt esse. Klart man skulle ha tacos till efterrätt också! Kladdade gjorde den dessutom, precis som originaltacosen. 2001 försvann den till mångas sorg. Gjorde en kort comeback 2014, men försvann igen efter något år.

Lollipop och Bubbelpop

I mitten av 80-talet kunde man för första gången köpa glassar med tuggummipinne eller godispinne– ett otroligt uppskattat påhitt. Först kom Lollipop med en pinne av rabarberstång, året efter kom en liknande variant som hette Bubbelpop, med tuggummipinne. Tyvärr försvann den ganska fort ur sortimentet.

Clip & Clap

De som saknade glassarna ovan blev dock lyckliga när Triumfglass lanserade Clip & Clap 1992. Vaniljglassen med gott gult skal och tuggummipinne fanns fram till 2001.

Skattkista

Egentligen var glassen både rätt trist och snålt tilltagen, men – när glassen var uppäten fick man öppna skatten som låg i en lönnlucka i botten. En jääätteliten leksak, men ändå – en leksak. Kom 1998 och stannade till 2001.

Comico

Lanserades 1993 och fanns fram till 2006. Kanske var det den medföljande visselpipan som gjorde att vuxna ledsnade och såg till att glassen togs bort?

Top Hat

Vaniljglassen med choklad- och jordgubbssås har försvunnit och gjort comeback ett flertal gånger. Top Hat introducerades i GB:s sortiment redan 1956, försvann 1994, återuppstod 2007-2010 och nu finns den åter att köpa i matbutikerna.

Storstrut

En av de första strutglassarna, när all annan glass såldes på pinne eller i låda. Alla varumärken med självaktning har eller har haft en storstrut i sitt sortiment. Klart man ville ha den största glassen, även om den egentligen kanske var lite trist? Storstrut såldes fram till 1994, men mellan åren 1991 och 1993 under namnet Basun hos GB.

Boomy

Om man inte kunde välja vilken isglass man ville ha, tog man Boomy! Då fick man nämligen tre smaker: jordgubb, apelsin och citron, i fin design dessutom. Men det var inte direkt optimalt ut ett spillsynpunkt. De fina formerna smälte fort och vips så hade en av kulorna trillat av. Fanns mellan 1994 och 1995.

Igloo

Ingen sådan här lista utan Igloo. Först var det mysigt att dela med sin kompis eller sitt syskon, sedan insåg man blåsningen – man fick ju bara en halv glass då? Kom och gick ett antal gånger fram till 2006 och har funnits i en mängd olika smaker, men cola kommer för alltid vara originalet. Sedan 2020 finns den dock att köpa igen i storpack.

Ännu mer nostalgi!

Vill du bli ännu mer nostalgisk? Här kan du läsa allt om 1990-talet – från Spice girls, tamagotchis och pogs till Eva och Adam och lysande stjärnor i taket. Vi har artiklarna som tar dig på en ordentlig nostalgitripp!

Foto: GB, Triumf

Relaterade artiklar
Fredagsmys från förr – favoriterna vi minns
90-talsmode vi älskar att bära idag