Google Home lanseras i Sverige – här är de bästa funktionerna

Google Home lanseras i Sverige – här är de bästa funktionerna

Beställ en Uber, håll koll på vädret – och du glömmer väl inte lunchen med morsan? Nu lanseras Google Home i Sverige!

Den 24 oktober lanseras Google Home och Google Home Mini i Sverige, en smart hjälpreda som du kan koppla ihop med olika appar i din telefon och annan elektronik i hemmet. Men hur funkar den egentligen? Baaam reder ut!


Det här är Google Home

Produkten består av en högtalare med maskininlärning, eller vad som i dag kallas för artificiell intelligens. Ju mer du använder den, desto mer kommer den ihåg. Till exempel vad du sist såg på Netflix eller hur varmt du vill ha det i ditt sovrum. Det enda du behöver göra är att prata med den, med hjälp av enkla röstkommandon.

Google Home har sålts i miljoner exemplar runt om i världen, men här i Sverige är användningen inte supervanlig. Kanske på grund av att den hittills inte lirat med svenska, men när Google Home nu lanseras i Sverige har den såklart anpassats till det svenska språket.

– Svenskar är väldigt nyfikna på ny teknologi, så vi ser verkligen fram emot att följa hur produkten tas emot här, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige.


Hur funkar Google Home?

Google Home styrs genom tilläggsmjukvara i form av exempelvis appar som du laddar ner på telefonen. Röstfunktionen Google Assistant är en av de viktigaste och behandlar kommandon som skickas via Google Home.

– Man kan säga att Google Home samlar alla Googles produkter på nätet under ett och samma paraply, som Google Sök, Google Translate och Youtube, säger Lewis Åkerman.

Du kan också koppla ihop Google Home med andra digitala funktioner i ditt hem. Google Chromecast är en enhet som är kompatibel med högtalaren, såväl som de smarta lamporna från Philips Hue eller IKEA Trådfri. Har du sådana lampor hemma kan du alltså styra din belysning med rösten genom enkla kommandon.

Förutom Googles egna tjänster finns det även många svenska tjänster som anpassat sina appar för funktionalitet med produkten. Sveriges Radio, SJ och Omni är några av dem.

Dessutom känner högtalaren igen olika röster och kan därför användas av flera olika personer. På så sätt är det just din almanacka eller dina musikpreferenser som spelas upp när högtalaren hör din röst.


En bild på Google Home Mini, som är en mindre variant av Google Home.

Google Home Mini är en mindre variant av Google Home.

Dina användaruppgifter – vad sparas egentligen?

För många är artificiell intelligens ett ganska främmande och kanske också lite läskigt begrepp. Vad kan en smart högtalare som Google Home egentligen lära sig? Vilka uppgifter om dig sparas – och hur kan man vara säker på att den inte lyssnar när den inte borde?

Med krångliga riktlinjer från EU och lagar som GDPR är det ofta svårt att veta vad som gäller och framför allt vad du har för säkerhet och rättigheter i vår digitaliserade vardag.

Enligt Åkerman behandlas informationen som går genom tredjeparter under deras direktiv om datalagring. Då sparas alltså inget på Google Home, men aktiviteten som faktiskt sker via Googles tjänster går att radera om du så vill, menar hon.

– Precis som när du gör en sökning på Google har du också här en översikt över din egen användning. Du har kontrollen att spara eller ta bort information som du inte vill ha kvar och det gäller också när du använder Google Assistant.

Högtalaren tar inte heller in någon information från sin omgivning förrän den hör dina aktiveringskommandon, förklarar Lewis Åkerman vidare.


En bild på Google Home Mini på ett sängbord i ett sovrum.

Du kan placera ut enheter i olika rum som hela tiden har kontakt med varandra.

13 smarta saker du kan göra med Google Home

1. Få stenkoll på vädret

Håll dig uppdaterad med den senaste väderleksrapporten.

2. Styr belysning och temperatur i ditt hem

Tänd och släck lampor och reglera temperaturen i hemmet. Dock kräver detta att du har en termostat och lampor som är kompatibla med Google Home. Nest är ett exempel på en produkt som stöder Google Home.

3. Sök på Google

Då Google Sök finns inbyggt i produkten kan du snabbt få svar på alla möjliga frågor.

4. Lyssna på musik

Spela upp musik som du sparat på Spotify eller Youtube Music. Du kan också få hjälp att hitta låtar du inte minns namnet på genom att ange de första orden i en låttext.

5. Använd med Google Chromecast

Streama program på din tv och slå på och av program genom att använda rösten.

6. Beställ en Uber

Koppla ditt Uber-konto till Google Home och beställ en Uber direkt till dörren.

7. Översätt språk

Uppge ett ord och få snabbt översättningen på önskat språk.

8. Vägbeskrivningar och trafikrapporter

Ska du testa en ny restaurang? Få vägbeskrivningen och det aktuella trafikläget direkt till Google Maps i telefonen.

9. Receptuppläsning i köket

När du hittat ett recept via Googles sökfunktion eller Google Assistant kan du skicka det till Home, som läser upp det medan du lagar mat.

10. Planera din inköpslista

Addera matvaror till veckohandlingens inköpslista direkt till din telefon.

11. Hitta telefonen

Ladda ner appen IFTTT på din telefon och parkoppla den med Google Home. Om du förlagt mobilen skickas notiser till den via Home som gör det enkelt att hitta den igen.

12. Skicka notiser till olika rum

Meddela familjemedlemmar i andra rum när maten är klar, eller skicka notiser om något helt annat.

13. Håll koll på kalendern

Få information om vad som som står på ditt schema just i dag.

Läs också:

Nu släpps röstfunktionen Google Assistant på svenska – vi har testat
Baaam testar – så bra är nya Iphone Xs Max
Apple släpper helt nya emojis som du kan designa själv

Foto: Google