
Grilla vego i sommar med zucchini, kantareller och mango
Vegogrillning är så mycket mer än majskolvar och champinjoner. Zucchini, kantareller, getost och mango fixar sommarens grillkväll.
Läs mer: Laga den indiska vegofavoriten palak paneer hemma med Killmaterskans enkla recept
Sommar och grillning går hand i hand och få dofter är lika härliga som grillen en varm sommarkväll. För dig som gärna skippar köttet finns gott om smarriga alternativ. Tv-kocken Paul Svensson delar med sig av sina bästa vegetariska grillrätter från kokboken ”Grilla vego”.

Zucchinilåda med kantareller och koriander
Laga en färgsprakande zucchinilåda med en smaktouch av skogen och Mexiko. Somrigare kan det inte bli.

4 portioner
Du behöver:
2 gula lökar, strimlade
1 vitlöksklyfta, hackad
5 timjankvistar, plockade blad
150g kantareller, putsade och skivade
0,5 dl olivolja
1 grön zucchini, skivad
1 gul zucchini, skivad
jungfrusås
salt och svartpeppar
Jungfrusås:
1 citron, rivet skal och juice
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk korianderfrön
1 dl olivolja
0,5 kruka koriander, strimlad
salt och svartpeppar
Gör så här:
Tänd grillen. För den glödande kolen till ena sidan av grillen. Värm upp en stekpanna på grillen. Svetta lök, vitlök, timjan och kantareller i oljan över indirekt glöd tills löken är transparent och mjuk. Smaka av med salt och peppar. Fördela lök och svamp i botten på en ugnssäker form. Varva gul och grön zucchini över.
Krydda med salt och svartpeppar. Baka på indirekt glöd under lock tills zucchinin börjar mjukna. Strö eventuellt lite blötlagda rökspån direkt på glöden de sista minuterna för att få lite röksmak på zucchinin. Ta formen från grillen och ringla rikligt med jungfrusås över hela anrättningen.
Jungfrussås:
Blanda citronskal, citronjuice, vinäger, korianderfrön och olja i en kannmixer. Mixa och sila. Blanda med koriandern och smaka av med salt och peppar.
Grillad sallad med mango, getost och sojaolja
Vad är väl inte en grillad sallad med både frukt och grönsaker en sommarkväll – om inte alldeles underbar? Här får du en spännande smakkombination du sent ska glömma.

4 portioner
Du behöver:
4 små täta salladshuvuden, t ex svensk romansallad eller gemsallad
olja till pensling
2 mogna mangor
100 g getost av typen chévre
3 msk japansk soja
3 msk neutral rapsolja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Dela salladen på längden genom roten så den håller ihop. Pensla med lite olja. Krydda med salt och peppar. Grilla ordentligt över direkt glöd utan lock tills snittytorna är lätt sotade. Ta salladen från grillen, skär grova bitar och lägg på tallrikar.
Skala mangorna och skär bort kärnorna. Skär i tunna skivor och fördela över salladen. Smula över getosten och avsluta med att ringla soja blandat med olja över salladen.
Foto: Rickard Rönnestam, IBL